De ce unele persoane sunt atât de atrase de gustul dulce?
©
Autor: Mancaș Mălina
Este cunoscut faptul că prea mult zahăr ne afectează sănătatea, dar de ce, cu toate acestea, unele persoane sunt atât de atrase de gustul dulce și nu se pot abține sau se abțin cu dificultate de la consumul alimentelor dulci? Există o explicație biologică pentru pofta crescută și dependența de dulce?
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) avertizează că oamenii consumă mult prea mult zahăr, lucru ce poate favoriza apariția bolilor cardiovasculare, a diabetului tip 2 sau a obezității.
Studiul recent publicat în jurnalul Cell Metabolism analizează efectele unui hormon secretat de ficat – FGF21 - asupra favorizării sau suprimării poftei de dulce.
La studiu au participat 6.500 persoane, de la care au fost prelevate informații privind metabolismul, stilul de viață sau aportul nutrițional, a fost măsurat nivelul de colesterol, glicemia și fluctuațiile hormonului FGF21.
Cercetătorii au analizat două variante ale genei hormonului FGF21 - rs838133 și rs838145. S-a observat că persoanele cu una dintre cele două variante prezentau predispoziția cu 20% mai mare de a consuma în mod regulat cantități mari de dulciuri. Mai mult decât atât, după consumul de dulciuri sau băuturi îndulcite nivelul acestui hormon pare să crească cu 50%.
Autorii menționează că urmează cercetări suplimentare pe eșantioane mai mari pentru a stabili legătura dintre acest hormon și bolile metabolice, ca obezitatea sau diabetul tip 1.
Sursaa: Medical News Today
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) avertizează că oamenii consumă mult prea mult zahăr, lucru ce poate favoriza apariția bolilor cardiovasculare, a diabetului tip 2 sau a obezității.
Studiul recent publicat în jurnalul Cell Metabolism analizează efectele unui hormon secretat de ficat – FGF21 - asupra favorizării sau suprimării poftei de dulce.
La studiu au participat 6.500 persoane, de la care au fost prelevate informații privind metabolismul, stilul de viață sau aportul nutrițional, a fost măsurat nivelul de colesterol, glicemia și fluctuațiile hormonului FGF21.
Cercetătorii au analizat două variante ale genei hormonului FGF21 - rs838133 și rs838145. S-a observat că persoanele cu una dintre cele două variante prezentau predispoziția cu 20% mai mare de a consuma în mod regulat cantități mari de dulciuri. Mai mult decât atât, după consumul de dulciuri sau băuturi îndulcite nivelul acestui hormon pare să crească cu 50%.
Autorii menționează că urmează cercetări suplimentare pe eșantioane mai mari pentru a stabili legătura dintre acest hormon și bolile metabolice, ca obezitatea sau diabetul tip 1.
Sursaa: Medical News Today
Data actualizare: 22-02-2020 | creare: 08-05-2017 | Vizite: 2076
Bibliografie
Why do some of us have a sweet tooth? Study investigates, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317257.php ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Mici modificări în dietă pot reduce amprenta de carbon cu până la 25%
- Quinoa și beneficiile sale pentru sănătate: un nou studiu raportează capacitatea sa de a normaliza nivelul de zahăr din sânge
- Beneficiile restricției consumului de alimente la anumite ore, în funcție de vârstă și sex
- Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Dulciurile
- "Daca mancam si sanatos insa mancam moderat si dulciuri, e o problema ?"
- Ce boala pot avea?
- Mie rau si ma simt molesit
- Ametesc de fiecare dată când mănânc dulce
- Motivează o carte buna de nutritie?Ce efect ar trebui sa aiba o carte buna de nutritie?