Colesterolul din ouă nu crește riscul de demență sau Alzheimer

©

Autor:

Colesterolul din ouă nu crește riscul de demență sau Alzheimer
Un studiu recent publicat în American Journal of Clinical Nutrition a remarcat că un consum relativ crescut de colesterol alimentar sau al unui ou pe zi nu este asociat cu creșterea riscului de demență sau boală Alzheimer.

În cadrul studiului a fost analizată implicit relația dintre riscul crescut de boli degenerative și gena  APOE4, o variantă ereditară comună populației finlandeze, care afectează metabolismul colesterolului.

Valorile crescute ale colesterolului seric constituie un factor de risc nu doar pentru afecțiunile cardiovasculare, cât și pentru bolile degenerative ce afectează memoria. Însă colesterolul adus în organism prin dietă influențează nesemnificativ nivelul colesterolului seric la majoritatea populației. De aceea recomandările nutriționale internaționale nu mai restricționează aportul din dietă al colesterolului.

APOE4 constituie de asemenea un factor de risc cardiovascular și afecțiuni ale memoriei, însă nici în cazul purtătorilor acestei gene nu a fost identificat un risc suplimentar în contextul unui aport crescut de colesterol alimentar.

Au fost analizate obiceiurile alimentare a 2,497 de bărbați cu vârste cuprinse între 42 și 60 de ani, fără un diagnostic de boli degenerative la momentul înscrierii în studiul Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor (KIHD) între anii 1984-1989. Dintre aceștia, 32.4% au fost purtători ai variantei genetice APOE4. După o perioadă de monitorizare de 22 de ani s-a remarcat faptul că 337 bărbați au fost diagnosticați cu boli degenerative, dintre care 266 au prezentat boala Alzheimer.

În urma interpretării datelor s-a constatat că un aport dietetic crescut de colesterol nu a majorat riscul de afecțiuni ale memoriei, nici în rândul populației generale și nici al purtătorilor genei APOE4. Mai mult decât atât, s-a remarcat că un consum zilnic al unui ou care este una dintre sursele principale de colesterol alimentar, nu a fost asociat cu creșterea riscului de demență sau Alzheimer, ci din contră, au fost observate rezultate mult mai bune la testele de evaluare a performanței cognitive.

Potrivit concluziilor studiului, riscul de boli degenerative nu s-a modificat în rândul persoanelor care au consumat în medie un ou în fiecare zi și au acumulat un aport mediu zilnic de 520 mg colesterol din alimente. Aceste rezultate nu pot fi generalizate în cazul unor valori peste aceste limite.

Începând cu anul 2015 recomandarea cu privire la restricția colesterolului din dietă la maximum 300 mg pe zi nu mai este inclusă în ghidurile pentru alimentație sănătoasă. Precauția în ceea ce privește consumul de grăsimi, moderația și preferința pentru surse dietetice de acizi grași mononesaturați și polinesaturați Omega-3 din uleiurile vegetale de calitate, fructe și semințe oleaginoase, respectiv pește gras, rămân neschimbate.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 20-10-2019 | creare: 12-01-2017 | Vizite: 1887
Bibliografie
High cholesterol intake and eggs do not increase risk of memory disorders, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170109093015.htm

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • O nouă tehnică ar putea ajuta la diagnosticarea bolii Alzheimer
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  •