De ce ne plac băuturile carbogazoase?

©

Autor:

De ce ne plac băuturile carbogazoase?
Potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul științific PLOS One, băuturile carbogazoase, servite la temperaturi mai scăzute ar putea astâmpăra mult mai eficient senzația de sete, fiind mult mai satisfăcătoare.

Acest lucru ar putea explica de ce lichidele carbonate, răcoritoare și în special sucurile, sunt asociate cu dispariția imediată a senzației de sete într-un mod mult mai plăcut, ceea  ce reprezintă o veste bună pentru industria băuturilor carbogazoase. Aplicabilitatea medicală a acestei informații face însă referire la ajutorarea persoanelor predispuse la deshidratare pentru a consuma mai multe lichide, în special vârstnicii, soldații și atleții.

Prin apariția senzației de sete, organismul încearcă să suplinească un deficit. Prin fiziologia sa, corpul îți spune când are nevoie de apă și când și-a atins necesarul de fluide. Pe lângă acestea, atunci când lichidul consumat este rece sau oferă o senzație de răcorire, organismul este „păcălit” și „crede” că ar consuma mai multă apă.”, afirmă Paul Breslin, care predă știința nutriției în cadrul Universității Rutgers.

Breslin și co-autorii studiului au dorit să evalueze impactul pe care îl are senzația orală oferită de băuturi și cum influențează setea și aportul de lichide. Experimentul a inclus 98 de subiecți cu vârste cuprise între 20 și 50 de ani. Aceștia s-au abținut de la consumul de băuturi și alimente pe parcursul unei nopți și au servit un mic dejun modest. Odată instalată senzația de sete li s-a oferit 400 ml de apă spre a fi consumați în 5 minute. Unii au primit apă carbonată la temperatura camerei, respectiv plată, iar ceilalți au băut apă rece de la frigider, carbonată sau plată. După o scurtă pauză, participanților li s-a permis să consume apă conform nevoilor individuale, plată și la temperatura camerei, dintr-un pahar opac. Întrebați fiind despre consumul de apă, aceștia au avut tendința să supraestimeze volumul de apă ingerat în cazul celor care au băut apă carbonată și rece. Vorbim aici de o „iluzie” a volumului și nu de un mecanism fiziologic de feed-back de la centrii cerebrali ai setei.

De asemenea, suplimentarea lichidului băut cu mentol a obținut rezultate similare. Prin urmare, senzația de răcorire modifică percepția setei și nu temperatura scăzută per se.
 
Deși această metodă nu favorizează în mod direct creșterea consumului de lichide, ingestia băuturilor reci și carbonate ar putea influența pozitiv experiența hidratării, în special în rândul vârstnicilor, care de regulă au o percepție a setei profund diminuată odată cu înaintarea în vârstă.

Potrivit rezultatelor studiului, oamenii tind în mod natural să consume băuturi răcoritoare și deseori carbonate pentru a-și satisface setea. Atenție însă la băuturile îndulcite care pot aduce un exces de calorii în dietă, apa fiind cel mai recomandat lichid pentru hidratare.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 09-11-2016 | creare: 09-11-2016 | Vizite: 1687
Bibliografie
Cold and bubbly: The sensory qualities that best quench thirst, link: https://medicalxpress.com/news/2016-10-cold-sensory-qualities-quench-thirst.html

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Evită să te hidratezi cu băuturi carbogazoase!
  • Lipsa unei hidratări adecvate a fost asociată cu obezitatea
  • Ne deshidratează cafeaua sau nu?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum