Luteina susține sănătatea mentală și inteligența persoanelor în vârstă
©
Autor: Mancaș Mălina
Un studiu recent asociază consumul de pigmenți întâlniți în plantele și legumele cu frunze verzi de conservarea „inteligenței cristalinizate”, abilitatea de utilizare și valorificare după o anumită vârstă a unor capacități, aptitudini și cunoștințe achiziționate pe parcursul vieții.
Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Frontiers in Aging Neuroscience.
Luteina este unul dintre numeroșii pigmenți din plante asimilați de către organism pe parcursul vieții din dietă, mai ales din urma consumului de plante și legume cu frunze verzi, legume crucifere cum e broccoli, dar și gălbenuș de ou. Acest compus se acumulează în creier, pătrunde și se încapsulează în membranele celulare unde are rol de neuroprotecție.
Studii anterioare au arătat că luteina este asociată cu performanțele cognitive, se acumulează în materia cenușie din regiunile cerebrale cunoscute pentru rolul de menținere a funcțiilor cognitive pentru o îmbătrânire sănătoasă a creierului.
La studiul curent au participat 112 persoane sănătoase cu vârste cuprinse între 65-75 ani ce au fost solicitate să rezolve o serie de exerciții și să răspundă la întrebări pe baza unui test standard pentru analiza inteligenței cristalinizate. De asemenea, au fost prelevate probe de sânge pentru identificarea nivelului seric de luteină, iar cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică (RMN) a fost măsurat volumul diferitelor structuri cerebrale. Investigațiile s-au centrat pe cortexul temporal, regiunea creierului despre care se cunoaște faptul că are rol în menținerea inteligenței cristalinizate.
Rezultatele au indicat că persoanele cu valori mai mari de luteină în sânge au obținut punctaje mai mari la testele standard. De asemenea, aceste persoane au prezentat mai multă materie cenușie în girusul parahippocampal, regiunea care este menținută bine în cazul unei îmbătrâniri sănătoase.
Sursa: Medical Xpress
Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Frontiers in Aging Neuroscience.
Luteina este unul dintre numeroșii pigmenți din plante asimilați de către organism pe parcursul vieții din dietă, mai ales din urma consumului de plante și legume cu frunze verzi, legume crucifere cum e broccoli, dar și gălbenuș de ou. Acest compus se acumulează în creier, pătrunde și se încapsulează în membranele celulare unde are rol de neuroprotecție.
Studii anterioare au arătat că luteina este asociată cu performanțele cognitive, se acumulează în materia cenușie din regiunile cerebrale cunoscute pentru rolul de menținere a funcțiilor cognitive pentru o îmbătrânire sănătoasă a creierului.
La studiul curent au participat 112 persoane sănătoase cu vârste cuprinse între 65-75 ani ce au fost solicitate să rezolve o serie de exerciții și să răspundă la întrebări pe baza unui test standard pentru analiza inteligenței cristalinizate. De asemenea, au fost prelevate probe de sânge pentru identificarea nivelului seric de luteină, iar cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică (RMN) a fost măsurat volumul diferitelor structuri cerebrale. Investigațiile s-au centrat pe cortexul temporal, regiunea creierului despre care se cunoaște faptul că are rol în menținerea inteligenței cristalinizate.
Rezultatele au indicat că persoanele cu valori mai mari de luteină în sânge au obținut punctaje mai mari la testele standard. De asemenea, aceste persoane au prezentat mai multă materie cenușie în girusul parahippocampal, regiunea care este menținută bine în cazul unei îmbătrâniri sănătoase.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 16-12-2016 | creare: 16-12-2016 | Vizite: 2390
Bibliografie
Study links nutrition to brain health and intelligence in older adults, link: https://medicalxpress.com/news/2016-12-links-nutrition-brain-health-intelligence.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Beneficiile pentru sănătate și mediu ale produselor pe bază de plante, evidențiate de o nouă cercetare
- Care sunt alimentele care constituie principalele surse de sodiu în Statele Unite?
- Beneficiile pentru sănătate ale ierburilor aromatice și condimentelor culinare
- Orzul ajută la reducerea apetitului și la îmbunătățirea profilului metabolic
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- IQ-ul e nativ și rămâne la fel mereu sau se modifică?
- Functionarea creierului conform corelatiei credinta - principiu ying si yang - fizica
- 16 alimente care intarzie imbatranirea creierului si stimuleaza activitatea cerebrala
- Clinica pentru testare IQ și EQ
- Care e cea mai buna dintre vitaminele B pentru creier și de ce?