Legumele și fructele conservate sau congelate sunt sănătoase?

©

Autor:

Legumele și fructele conservate sau congelate sunt sănătoase?
Răspunsul la această întrebare este: depinde. În realitate, alternarea consumului de produse congelate și conservate cu alimente în stare crudă reprezintă soluția ideală.

Paradoxal, în unele condiții legumele și fructele din conservă sau congelate ar putea conține numeroși nutrienți, în comparație cu omoloagele lor așa-zise proaspete. Concentrația în componente nutritive începe să se diminueze progresiv din momentul în care produsele vegetale sunt recoltate. Acestea sunt îndepărtate de la sursa principală de hrană și încep să utilizeze proprii nutrienți pentru „a supraviețui”. Prin urmare, produsele care se regăsesc în comerț pot fi depozitate zile sau chiar săptămâni înainte ca acestea să fie consumate, ceea ce înseamnă modificări semnificative ale compoziției nutriționale. Pentru a crește perioada de valabilitate a fructelor și legumelor acestea sunt deseori recoltate înainte de maturarea completă, ceea ce înseamnă că sunt din start deficitare într-o serie de nutrienți. La polul opus, produsele vegetale conservate sau congelate sunt procesate imediat ce ajung la maturitate și astfel este împiedicată degradarea nutrienților.

Cu toate acestea, opinia publică este refractară cu privire la astfel de produse.
Este adevărat că înainte de conservare alimentele vegetale sunt supuse unor procedee termice de preparare în urma cărora se pot înregistra pierderi ale nutrienților, mai ales ale vitaminelor hidrosolubile din grupul B și C, respectiv unele vitamine pot fi inactivate prin procesul de congelare. Potrivit unei analize sistematice publicate în Journal of Science of Food and Agriculture, broccoli pierde circa 13% din vitamina C prin refrigerare o perioadă de 21 de zile, iar pierderile pot ajunge la 50% atunci când este congelat. Acestea sunt totuși compensate prin concentrațiile crescute de antioxidanți, în special polifenoli, care sunt prezervați prin congelare.
De asemenea, nu poate fi ingorată utilizarea unor aditivi precum sodiul în cadrul procesării acestor produse vegetale.

Cu toate acestea însă, nu sunt motive care să susțină evitarea alimentelor vegetale conservate sau congelate într-o dietă echilibrată.

În ceea ce privește aportul de legume și fructe, cantitatea consumată este mult mai importantă în comparație cu forma în care acestea sunt consumate (crude sau preparate) sau achiziționate (proaspete, întregi sau gata porționate, în conservă, congelate).

Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății pentru o alimentație sănătoasă, este ideal consumul a cel puțin 5 porții de fructe și legume în fiecare zi, echivalentul a minimum 400 grame, exceptând amidonoasele precum cartofii, cartofii dulci, napii etc.
 
Sursa: Curiosity

Data actualizare: 01-03-2020 | creare: 24-10-2016 | Vizite: 3431
Bibliografie
When It Comes To Nutrition, Canned And Frozen Produce Is Often Better, link: https://curiosity.com/topics/when-it-comes-to-nutrition-canned-and-frozen-produce-is-often-better-curiosity/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de fructe proaspete poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral
  • „Ambalarea” fructelor și legumelor cu fibroină din mătase le-ar putea prelungi durata de viață
  • Consumul prenatal de fructe accelerează dezvoltarea cognitivă a bebelușului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum