Micul dejun este sau nu cea mai importantă masă a zilei?
Servirea micului dejun este o strategie eficientă pentru menÈ›inerea unei greutăți sănătoase? Poate genera acest obicei promovat drept sănătos creÈ™terea în greutate? Adevărul este că depinde. În cazul acestei recomandări se pare că popularizarea unei opinii a depășit valoarea ei È™tiinÈ›ifică.
În ceea ce priveÈ™te cercetarea în domeniul nutriÈ›iei, în cazul studiului relaÈ›iei dintre micul dejun È™i managementul greutății corporale a fost identificat ceea ce se numeÈ™te bias „white hat” definit drept un bias care conduce la distorsiunea unei informaÈ›ii în favoarea unei concluzii percepute, nu dovedite, drept cea mai benefică È™i corectă.
De cele mai multe ori aceste studii evidenÈ›iază doar legătura dintre unele caracteristici fizice È™i ceea ce declară participanÈ›ii că mănâncă, ceea ce justifică imposibilitatea stabilirii unei relaÈ›ii de tip cauză-efect între un aliment sau intervalul în care se serveÈ™te o masă È™i posibilele efecte asupra organismului.
Timothy Caulfield, expert în politici de sănătate în cadrul Universității din Alberta, afirmă faptul că È™tiinÈ›a nutriÈ›iei este frecvent însoÈ›ită de incertitudini. ExperÈ›ii în domeniul sănătății oferă recomandări bazându-se pe cele mai recente È™i corecte cercetări, dar trebuie avut în vedere că implicit acestea prezintă limitările lor.
În cazul micului dejun È™i al rolului în prevenirea creÈ™terii în greutate, dovezile È™tiinÈ›ifice nu au rezistat probei timpului.
DeÈ™i nu a fost identificată în mod concret o legătură între servirea micului dejun È™i menÈ›inereaunei greutăți sănătoase, a fost remarcată o legătură între consumul de cereale dimineaÈ›a È™i un aport mai crescut de nutrienÈ›i în cursul zilei. Prin urmare, recomandarea de a lua un mic dejun hrănitor a devenit tot mai populară.
Yoni Freedhoff, expert în obezitate în cadrul Universității din Ottawa, afirmă însă că majoritatea pacienÈ›ilor săi au constatat că servirea unui mic dejun bogat în proteine este de asemenea de ajutor pentru controlul apetitului. Tot acesta a spus că o mare parte dintre studiile ce au analizat importanÈ›a micului dejun pentru managementul greutății au fost finanÈ›ate de către producătorii de cereale pentru micul dejun, mai ales cele destinate copiilor. Acestea au vizat în mod special rolul unui mic dejun pe bază de produse cerealiere pentru obÈ›inerea unui bun control ponderal.
Opiniile sunt împărÈ›ite. Drept dovadă, deÈ™i ghidurile pentru o alimentaÈ›ie sănătoasă formulate în 2010 aminteau importanÈ›a micului dejun ca o modalitate pentru a menÈ›ine greutatea, începând cu anul 2015 părerile au fost diferite.
Astfel recomandările oficiale au oferit o mai mare importamnță „asocierii, cantității È™i calității alimentelor, respectiv ale băuturilor consumate de-a lungul timpului” ca strategie pentru a preveni câÈ™tigul ponderal în exces È™i nu doar asupra unui moment anume al zilei pentru servirea mesei, potrivit Departamentului de Sănătate È™i Dezvoltare Umană din Statele Unite.
Prin urmare, servirea micului dejun nu mai constituie o recomandare standard pentru a pierde în greutate sau menÈ›inerea unui echilibru ponderal.
Micul dejun rămâne în schimb o preferință personală, care în contextul unui stil de viață activ È™i al unei alimentaÈ›ii eucalorice, densă nutriÈ›ională, ar putea fi benefic pentru organism. CitiÈ›i mai multe despre importanÈ›a micului dejun în articol.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- De aproape 1 an am ameteli numai atunci cand mi se face foame mai ales dimineata
- Daca micul dejun dejun descris mai jos este bun
- Analize de sange si micul dejun