Magneziul din alimente este asociat cu reducerea riscului de boli cardiovasculare, AVC și diabet
©
Autor: Mancaș Mălina
O alimentație bogată în magneziu poate reduce riscul unor boli, cum ar fi bolile coronariene, accidentul vascular cerebral sau diabetul de tip 2, conform unei meta-analize publicate în jurnalul BMC Medicine.
Rezultatele meta-analizei au arătat că în cazul persoanelor cu un aport ridicat de magneziu din dietă s-a observat un risc cu 10% mai mic de boli coronariene, cu 12% mai redus de accident vascular cerebral și cu 26% mai mic pentru diabet, comparativ cu cei care au consumat mai puține alimente bogate în magneziu sau deloc. Rezultatele indică și faptul că 100 mg magneziu alimentar pe zi reduce cu 7% riscul de AVC și cu 19% riscul de diabet.
Principalele ghiduri de sănătate recomandă un aport zilnic de aproximativ 300 mg/zi magneziu pentru bărbați și 270 mg/zi pentru femei. Cu toate acestea, incidența deficitului de magneziu la nivel global este în continuă creștere.
Magneziul este esențial pentru sănătatea și funcționarea normală a organismului, inclusiv pentru metabolismul glucozei, producția de proteine și sinteza ADN-ului. Alimentele sunt principala sursă de magneziu, și anume: condimentele, fructele oleaginoase, leguminoasele, cerealele integrale sau legumele verzi.
Meta-analiza a inclus 40 de studii epidemiologice realizate în perioada 1999-2016, ce au analizat asocierea dintre magneziul alimentar și numeroase afecțiuni.
Autorii studiului menționează că sunt necesare cercetări amănunțite în acest sens pentru a stabili mecanismul exact prin care magneziul are efecte benefice asupra sănătății, și încurajează în același timp consumul alimentelor bogate în magneziu, amintite mai sus.
Sursa: Medical News Today
Rezultatele meta-analizei au arătat că în cazul persoanelor cu un aport ridicat de magneziu din dietă s-a observat un risc cu 10% mai mic de boli coronariene, cu 12% mai redus de accident vascular cerebral și cu 26% mai mic pentru diabet, comparativ cu cei care au consumat mai puține alimente bogate în magneziu sau deloc. Rezultatele indică și faptul că 100 mg magneziu alimentar pe zi reduce cu 7% riscul de AVC și cu 19% riscul de diabet.
Principalele ghiduri de sănătate recomandă un aport zilnic de aproximativ 300 mg/zi magneziu pentru bărbați și 270 mg/zi pentru femei. Cu toate acestea, incidența deficitului de magneziu la nivel global este în continuă creștere.
Magneziul este esențial pentru sănătatea și funcționarea normală a organismului, inclusiv pentru metabolismul glucozei, producția de proteine și sinteza ADN-ului. Alimentele sunt principala sursă de magneziu, și anume: condimentele, fructele oleaginoase, leguminoasele, cerealele integrale sau legumele verzi.
Meta-analiza a inclus 40 de studii epidemiologice realizate în perioada 1999-2016, ce au analizat asocierea dintre magneziul alimentar și numeroase afecțiuni.
Autorii studiului menționează că sunt necesare cercetări amănunțite în acest sens pentru a stabili mecanismul exact prin care magneziul are efecte benefice asupra sănătății, și încurajează în același timp consumul alimentelor bogate în magneziu, amintite mai sus.
Sursa: Medical News Today
Data actualizare: 12-03-2019 | creare: 15-12-2016 | Vizite: 4092
Bibliografie
Dietary magnesium associated with reduced risk of heart disease, stroke and diabetes, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/314645.php ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Cercetătorii propun dieta ketogenică pentru tratamentul anorexiei
- Recomandări ale ghidurilor globale pentru aportul alimentar de sodiu și potasiu
- Dovezi solide pentru asocierea alimentelor ultraprocesate cu peste 30 de efecte negative asupra sănătății
- La adulții tineri, glucoza și sucroza influențează diferit hormonii implicați în reglarea apetitului
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Diabet insipid
- Diabetul gestational
- Accident vascular cerebral (AVC)
- AVC ischemic (ischemia cerebrala)
- Diabetul zaharat
- Cetoacidoza diabetica
- Hipomagnezemie
- Picior diabetic
- Retinopatia diabetica
- Fenomenul Somogyi
- Metabolismul Magneziului
- Sfaturi pentru persoanele cu diabet
- Abordarea pacienților cu boli cardiovasculare
- Regim diabet
- Indulcitorii artificiali - o alternativa sigura pentru zahar?
- Magneziu
- Diabet zaharat
- Noile clasificări ale diabetului zaharat 2018 (5 tipuri)
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Se mai poate face infarct, chiar daca se ia tratament și se tine dieta?
- Complicatii ale diabetului
- Ce sa fie? Diabet oare?
- Lipsa de calciu si magneziu in organism
- Accident vascular cerebral tranzitoriu
- Rugaminte- AVC Sunt șanse să-si revină, să meargă, sa vorbească clar, să aibă viata cea dinainte?
- Lichid pleural de culoare rosie
- Magnerot
- Calciu, magneziu si zinc ingrasa?
- Posibil encefalopatie hepatică