Gastroenterologie
Un studiu recent publicat în revista Biochimica et Biophysica Acta - Reviews on Cancer, prezintă descoperirile cercetătorilor cu privire la utilizarea alimentelor fermentate pentru îmbunătățirea rezultatelor tratamentului cancerului prin modificarea compoziției microbiomului intestinal și stimularea sistemului imunitar. În ...
Un nou studiu de cercetare a dezvoltat o bază de date exactă de cartografiere bazată pe referințe (RExMap) pentru a cartografia microbii la nivel de specie. Baza de date a fost derivată din peste 170.000 de genomi de tulpini izolate microbiene obținute din baza de date NCBI Genome. Abordarea cercetătorilor a permis dezvoltarea unui peisaj de...
O revizuire recentă publicată în jurnalul Nutrients a examinat beneficiile nutriționale ale consumului de soia asupra sănătății intestinale și implicațiile sale pentru microbiomul intestinal.Soia este o leguminoasă importantă la nivel global, bogată în proteine pe bază de plante, ceea ce o face un înlocuit...
Cercetătorii de la Universitatea Niigata și de la Universitatea Prefecturală Kyoto au descoperit că veziculele mici, de aproximativ 100 de nanometri, eliberate de bacteriile intestinale induc activarea imună și progresia cirozei hepatice, ducând la edem și ascită, precum și la reducerea nivelului de albumină serică.Ciroza are o pre...
Un studiu publicat în jurnalul PLOS Biology încearcă să exploreze legătura dintre microbiom și îmbătrânirea organismului uman. Autorii au analizat evidențele disponibile privind rolul microbiomului în procesul de îmbătrânire și în bolile asociate cu vârsta. În ultimii ani, oamenii ...
Reducerea activității unor gene poate slăbi apărarea antibacteriană în boala inflamatorie intestinală (BII), indică experimente efectuate pe șoareci de laborator, în cadrul unui nou studiu. Gena în cauză, PTPN2, poate influența în mod direct activitatea celulelor Paneth, un tip specializat de celule regăsite &icir...
Oamenii de știință de la Michigan Medicine au dezvoltat un compus de aminoacizi numit DT-109, care tratează cu succes boala ficatului gras nonalcoolic (NAFLD) la primatele non-umane. Compusul este o tripeptidă pe bază de glicină concepută pentru a trata forma severă de NAFLD numită steatohepatită nonalcoolică (NASH), care afectează apr...
Un studiu publicat în revista Nutrients, care a examinat legătura dintre cofeină, consumul de cafea și microbiomul colonic, indică faptul că modificările în compoziția microbiomului mucoasei colonice umane pot fi asociate cu consumul de cafea, însă efectele directe ale acestor modificări asupra sănătății generale nu s...
Un studiu publicat în revista Cell Reports indică faptul că, în majoritatea cazurilor, bacteriile care cauzează infecțiile postoperatorii sunt, de fapt, din propriul intestin al pacientului. Aceste bacterii pot depăși bariera intestinală și pot pătrunde în tot organismul prin fluxul sanguin și vasele limfatice. Descoperi...
Un studiu recent publicat în jurnalul Federației Societăților Americane pentru Biologie Experimentală a analizat impactul activității fizice și al indicelui de masă corporală (IMC) asupra microbiomului intestinal al adulților de vârstă mijlocie. Cercetătorii au descoperit că IMC influențează semnificativ modificările com...
Refluxul gastroesofagian apare atunci când acidul gastric se întoarce în mod repetat in “tubul” care asigura legatura dintre gura si stomacul....
Compoziția microbiomului intestinal joacă un rol crucial în producerea de produse secundare metabolice care au un impact semnificativ asupra fiziologiei gazdei.Metabolomul reprezintă totalitatea tuturor metaboliților (molecule organice implicate în metabolismul celular) prezenți într-o celulă, țesut sau organism la un momen...
Un studiu recent publicat în revista Trends in Endocrinology and Metabolism, care și-a propus să identifice dacă sațietatea este influențată de microbiomul intestinal, sugerează o importantă asociere între funcționalitatea microbiotei intestinale, sațietate și aportul de energie. Pentru studiu, cercetătorii au analizat o ser...
O amplă analiză condusă de cercetătorii de la Colegiul Trinity din Dublin, publicată în revista Toxicology Letters, atrage din nou atenția asupra efectelor expunerii la fluor asupra microbiomului uman, un subiect intens dezbătut în ultimii ani. Analiza, ce cuprinde 41 de studii publicate între anii 1986 și 2022, indică fa...
Într-o recenzie recentă publicată în Current Opinion in Microbiology, cercetătorii au examinat datele existente despre variațiile microbiomului intestinal uman, concentrându-se pe schimbările asociate cu îmbătrânirea și etnia.Microbiota umană este foarte diversă, iar înțelegerea factorilor care contribu...
Un nou studiu al cercetătorilor de la Penn State arată că exercițiile fizice pot reduce semnificativ cantitatea de grăsime întâlnită la nivel hepatic în cazul pacienților cu boală hepatică grasă non-alcoolică.Conform oamenilor de știință, 150 de minute de mers pe jos în pas vioi pe săptămână are un pot...
Un nou studiu a analizat eficacitatea și siguranța unei capsule vibratoare împotriva constipației cronice. Pastila vibratoare este un dispozitiv nou care se administrează pe cale orală și care poate stimula peretele intestinal, crescând activitatea contractilă a colonului și peristaltismul intestinal. Studiul a fost publicat &ic...
Un studiu publicat în jurnalul JHEP Reports, condus de cercetătorii de la Universitatea Linköping, a descoperit că o compoziție musculară precară (n. r. un volum scăzut al mușchilor combinat cu infiltrarea mare de grăsime musculară) poate prezice riscul de mortalitate la pacienții cu boală hepatică grasă non-alcoolică (BFGN...
Cercetătorii de la Universitatea din Illinois, Chicago au observat o îmbunătățire a sănătății la persoanele cu steatohepatită non-alcoolică (boala ficatului gras non-alcoolic) care aveau un regim ce includea sport, alternând zilele de restricție alimentară cu zile fără restricție. În studiu au fost incluși 80 de pa...
Microbiomul intestinal deține un rol central în reglarea sănătății și a bolilor. Prin urmare, interacțiunile dintre cumonitățile bacteriene și cele fungice din intestin, pe de o parte, și interacțiunea dintre gazdă și microbiomul intestinal pe de altă parte, au devenit o țintă importantă a noilor abordări terapeutice.Un stu...
Un studiu recent publicat în The American Journal of Pathology a oferit noi informații despre modul în care colestaza, o afecțiune în care fluxul de bilă din ficat este blocat, poate cauza probleme cognitive.Cercetătorii au descoperit că nivelurile crescute de bilirubină, un compus produs atunci când bilă este metabol...
Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Laval din Quebec, Canada, a investigat modul în care producția endogenă de acizi grași omega-3 se compară cu suplimentarea pentru a îmbunătăți disfuncțiile metabolice legate de obezitate.„Încercam să determinăm care este rolul microbilor din intestine &icir...
Un studiu recent efectuat de o echipă de la Universitatea MedUni Vienna împreună cu o echipă de la Universitatea din California San Diego, publicat în revista „Gut”, a descoperit un mecanism nou care joacă un rol important în progresia bolii de ficat cauzate de consumul de alcool.Cercetătorii au identificat funcț...
Oamenii cu sindromul intestinului iritabil (IBS) au o diversitate bacteriană mai scăzută în intestine decât oamenii sănătoși, conform unei echipe de cercetători din Coreea. Cercetătorii cred că aceasta este prima analiză care a găsit o asociere clară între IBS și o diversitate redusă a microbiotei din intestine. Cerc...
Studiul a evaluat activitatea sistemului nervos autonom al pacienților cu IBS și a subiecților sănătoși folosind un dispozitiv purtabil și au urmărit activități precum defecația și somnul. ...
Într-un studiu recent (2023) publicat în Gut, cercetătorii au evaluat impactul utilizării antibiotice asupra riscului dezvoltării bolii inflamatorii cronice intestinale (IBD) la persoanele de peste zece ani.IBD se referă la o afecțiune imunologică cronică care afectează intestinul, compusă în principal din două subtipuri...
Un nou studiu al cercetătorilor de la Institutul de Științe Farmaceutice Monash privind steatoza hepatică non-alcoolică oferă noi perspective referitoare la influența dietei asupra intestinului și, implicit, asupra riscului de dezvoltare a bolii. Conform oamenilor de știință australieni, legătura de cauzalitate dintre o dietă bogată &...
Un nou studiu al cercetătorilor de la Institutul Sanford Burnham Prebys arată că sindromul Alagille, o tulburare genetică incurabilă ce afectează țesuturile hepatice, ar putea fi tratată prin administrarea unui medicament descoperit recent. Conform oamenilor de știință, acest sindrom este considerat o boală incurabilă, însă trat...
Cercetătorii au descoperit că oamenii cu obezitate sau diabet care consumă 20% sau mai mult din caloriile lor zilnice din fast-food au niveluri severe de grăsime în ficat, față de cei care consumă mai puțin sau deloc fast-food. ...
Roșu allura (roșu 40), un colorant utilizat în industria alimentară, farmaceutică și de cosmetice, poate declanșa boli inflamatorii intestinale, sugerează un studiu publicat recent în revista Nature Communications. Potrivit rezultatelor, expunerea constantă la roșu allura dăunează sănătății intestinale și promovează inf...
Persoanele cu afecțiuni hepatice cauzate de consumul excesiv de grăsimi și zaharuri ar putea prezenta un risc ridicat de a dezvolta afecțiuni neurologice severe, inclusiv demență, raportează un studiu care a examinat legătura dintre boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) și disfuncțiile neurologice în experimente realizate pe roz...
Microbiomul intestinal este alcătuit din microorganisme complexe, aflate în relație de simbioză cu gazda și beneficii bidirecționale. Axa microbiom-intestin-creier reglează dezvoltarea creierului și funcția neuronilor....
Un studiu publicat în revista Food, care a evaluat modul în care componentele structurale ale pectinei afectează funcția prebiotică a lămâiei, indică faptul că pectina din lămâi pot spori nivelurile de acizi acetic sau butanoic. De asemenea, consumul de lămâie ar putea modifica compoziția bacteriilor din micro...
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Cologne arată că interferența ARN are potențial de a lupta împotriva virusurilor, cât și de a regla echilibrul proteic al celulelor de la nivel intestinal. Conform oamenilor de știință, ARNi este capabil să recunoască, să lege și să degradeze ARN-ul viral, proces prin...
Un studiu efectuat de un grup de cercetători din Spania și Italia, publicat recent în revista Frontiers in Nutrition, arată că dieta KEMEPHY (un tip de dietă mediteraneană cu conținut scăzut de carbohidrați) poate fi un model alimentar eficient pentru sportivi. Studiul arată că dieta KEMEPHY ar putea menține compoziția microbiote...
Modificările apărute la nivelul unei singure gene, numită AHR2, pot facilita acumularea bacteriilor intestinale dăunătoare, care pot provoca boala Crohn. Un nou studiu, publicat în revista Cell Reports, arată că activitatea genei AGR2 se asociază cu perturbarea unui proces natural care determină un nivel ridicat de stres asupra celul...
Cercetătorii din Cincinnati, Statele Unite ale Americii, au examinat efectele modificării dietei cu un regim alimentar bogat în grăsimi (HFD) asupra intestinului, într-un studiu recent publicat în revista Cell Reports. În timp, o modificare semnificativă a dietei poate avea un impact asupra fiziologiei și metabolismulu...
Micro (nano) materialele plastice (MNP) reprezintă o problemă cheie în ceea ce privește efectele deșeurilor de plastic asupra mediului și a sănătății oamenilor, animalelor și plantelor. Acestea au fost găsite în majoritatea categoriilor de alimente consumabile, în apa potabilă și chiar în fecalele umane. Prin ur...
Într-un studiu recent cercetătorii au prezentat cum un compus flavonoid al florei intestinale poate reduce riscul bolii cardiometabolice la șoareci. Flavonoidele au efecte antiobezogene, chimioprotectoare și antioxidante. Absorbția lor intestinală este însă limitată, deoarece flavonoidele din dietă sunt înalt glicozilate. ...
Sucul de sfeclă roșie, consumat pentru o perioadă scurtă de timp, de doar două săptămâni, are un impact pozitiv asupra sănătății intestinale și sistemice a oamenilor, potrivit concluziilor unui studiu publicat în revista Food Chemistry. Sfecla roșie reprezintă o importantă resursă de betalaine, nitrați și polifenoli, c...
Un amplu studiu efectuat de cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Sungkyunkwan arată că bărbați cu sindrom metabolic și cei care au dezvoltat sindrom metabolic pe parcursul studiului, în special cei cu un nivel ridicat al trigliceridelor și cu obezitate abdominală, au prezentat riscuri mai mari de a dezvolta gut...
Tratamentul cu antibiotice perturbă echilibrul bacteriilor din intestinul unei persoane, ceea ce duce la creșterea în exces a unor specii de bacterii și ciuperci în micobiota intestinală, inclusiv a speciei Candida albicans, unul dintre principali agenți patogeni care determină infecții. Un nou studiu, publicat în mBio, un ...
Granulocitele, cunoscute adesea sub numele de globule albe, sunt celule ale sistemului imunitar înnăscut. Neutrofilul, un fagocit care elimină microorganismele din organism, este cea mai răspândită formă de granulocite. Neutropenia, o afecțiune marcată de un număr redus de neutrofile în sânge, este frecvent observat...
O lucrare de cercetare recentă, care a evaluat efectele consumului de probiotice alături de antibiotice asupra diversității și compoziției microbiomului intestinal uman, confirmă faptul că administrarea probioticelor în timpul tratamentului cu antibiotice poate oferi protecție microbiomului intestinal uman în fața potențialel...
O lucrare de cercetare recent publicată prezintă o serie de condiții care ar putea acționa ca punct de plecare pentru dezvoltarea colitei ulcerative. În urma experimentelor efectuate pe modele de șoareci de laborator, linii celulare și biopsii prelevate de la oameni, cercetătorii au evidențiat o creștere a nivelurilor enzimei alfa 1-...
Enzima adenozin kinaza (ADK), responsabilă pentru buna funcționare a hepatocitelor, un tip de celule hepatice cu rol în imunitate, metabolism și în sinteza proteinelor, promovează depunerea excesivă de grăsime și inflamația ficatului, jucând un rol esențial în progresia bolii hepatice grase non-alcoolice, potrivit c...
Un studiu publicat online în revista Nature poate îmbunătății semnificativ cunoștințele cu privire la boala Crohn, o afecțiune inflamatorie a intestinului caracterizată prin crampe abdominale, sângerări rectale, diaree cronică sau alterarea stării generale de sănătate. Potrivit studiului, debutul bolii este declanșat ...
Bolile asociate cu îmbătrânirea, cât și modificările apărute în organism odată cu înaintarea în vârstă, se află într-o relație de interdependență cu compoziția microbiomului intestinal. Un studiu recent arată faptul că metaboliții produși în intestin ar putea pătrunde în cr...
Experimente recente efectuate de oameni de știință din centre universitare și de cercetare de din Coreea de Sud demonstrează faptul că acizii biliari din tractul gastrointestinal prezintă efecte antimicrobiene asupra anumitor microorganisme dăunătoare organismului. În plus, studiul arată că majoritatea acizilor biliari prezintă ac...
Microbiomul intestinal, cu rol important în menținerea unei bune sănătăți intestinale, ar putea influența inclusiv sănătatea neurologică și emoțională, potrivit unei analize realizată de profesorul de psihiatrie al Centrului Medical UT Southwestern, Jane Foster. Rolul microbiomului în menținerea sănătății optime a orga...
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni