Microbiomul intestinal al șoarecilor devine stresat după 24 de ore de la o dietă bogată în grăsimi

©

Autor:

Microbiomul intestinal al șoarecilor devine stresat după 24 de ore de la o dietă bogată în grăsimi

Cercetătorii din Cincinnati, Statele Unite ale Americii, au examinat efectele modificării dietei cu un regim alimentar bogat în grăsimi (HFD) asupra intestinului, într-un studiu recent publicat în revista Cell Reports.
În timp, o modificare semnificativă a dietei poate avea un impact asupra fiziologiei și metabolismului. Se știe că schimbările de dietă pe termen lung pot duce la obezitate și tulburări metabolice, dar nu este clar cât de repede o schimbare de dietă poate afecta organismul.


Calorimetria indirectă a fost utilizată pentru a studia șoarecii adulți sălbatici timp de șapte zile cu hrană normală sau cu o dietă alimentară bogată în grăsimi (HFD) pentru a determina efectele. În primul rând, raportul de schimb respirator (RER), care a dezvăluit sursa primară de combustibil pe care organismul o metabolizează, a fost calculat folosind estimări ale consumului de oxigen (VO2) și ale expirării dioxidului de carbon (VCO2).


Rezultatele studiului arată că nivelurile RER au scăzut de la aproximativ 0,9 la 0,8 în prima zi de hrănire cu HFD, iar aceste variații au persistat în timp.
Șoarecii cărora li s-a administrat o alimentație de tip HFD s-au îngrășat mai mult în timp ce consumau mai multe calorii imediat. Aceste constatări au demonstrat că metabolismul șoarecilor s-a schimbat după ce au consumat o HFD timp de o zi și este posibil ca și intestinele lor să fi suferit modificări.


Conform scorurilor de îmbogățire normalizate, analiza de îmbogățire a setului de gene (GSEA) a arătat că majoritatea celulelor epiteliale aveau un nivel ridicat de gene care promovau metabolismul acizilor grași (NES). La una și trei zile de HFD, au crescut NES-urile legate de metabolismul acizilor grași. Acest lucru a arătat faptul că metabolismul organismului a răspuns rapid la creșterea grăsimii luminale. Până în ziua a șaptea, NES-urile legate de metabolismul acizilor grași au scăzut, ceea ce arată că enterocitele s-au adaptat la HFD. Toate populațiile de celule epiteliale au prezentat o creștere a genelor legate de stres după o zi de HFD.


Toate varietățile de celule epiteliale intestinale au suferit modificări pe parcursul a 24 de ore, conform analizelor funcționale și transcripționale realizate în studiu. De asemenea, epiteliul intestinal s-a modificat în decurs de o săptămână pentru a maximiza absorbția grăsimilor.

sursa: News Medical
foto: Alexei Logvinovich / Shutterstock


Data actualizare: 06-12-2022 | creare: 06-12-2022 | Vizite: 242
Bibliografie
Gut microbiome in mice gets stressed within 24 hours on a high-fat diet, link: https://www.news-medical.net/news/20221117/Gut-microbiome-in-mice-gets-stressed-within-24-hours-on-a-high-fat-diet.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Oamenii de știință au găsit o metodă pentru a obține ciocolată cu 20% mai puține grăsimi
  • Consumul mai mare de grăsimi nesaturate a fost asociat cu scăderea mortalității
  • Înlocuirea carbohidraților sau a grăsimilor saturate cu cele nesaturate scade riscul cardiometabolic
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum