Pectina din lămâi sporește nivelurile unor acizi cu funcție prebiotică
©
Autor: Teodorescu Mihai
Un studiu publicat în revista Food, care a evaluat modul în care componentele structurale ale pectinei afectează funcția prebiotică a lămâiei, indică faptul că pectina din lămâi pot spori nivelurile de acizi acetic sau butanoic. De asemenea, consumul de lămâie ar putea modifica compoziția bacteriilor din microbiota intestinală, însă nu într-un mod semnificativ.
O dietă care conține fructe și legume conține pectine, polizaharide vegetale care nu pot fi metabolizate de către celulele existente în tractul gastrointestinal al mamiferelor, dar care sunt fermentate de microbiota intestinală din colon, proces în urma căruia sunt eliberați acizii grași cu lanț scurt (SCFA). Studiile anterioare au examinat proprietățile prebiotice ale pectinei, rezultatele fiind unele mixte, inconsecvente.
Fermentarea pectinei de către microbiota intestinală depinde de proprietățile chimice ale pectinei, în special de gradul de esterificare și de greutatea moleculară, pectinele cu o greutate moleculară având în general o rată de fermentație mai mare. Studiul actual și-a propus să identifice modul în care componentele structurale ale pectinei afectează compoziția microbiotei intestinale.
sursa: News Medical
foto: Ninell / Shutterstock
O dietă care conține fructe și legume conține pectine, polizaharide vegetale care nu pot fi metabolizate de către celulele existente în tractul gastrointestinal al mamiferelor, dar care sunt fermentate de microbiota intestinală din colon, proces în urma căruia sunt eliberați acizii grași cu lanț scurt (SCFA). Studiile anterioare au examinat proprietățile prebiotice ale pectinei, rezultatele fiind unele mixte, inconsecvente.
Ce rol are microbiomul intestinal în fermentația pectinei?
Microbiomul intestinal, considerat al doilea creier uman, cuprinde multiple microorganisme cu roluri vitale pentru sănătatea umană. Printre altele, microbiomul sintetizează vitamine și produc o gamă largă de metaboliți, cum ar fi acizii grași cu lanț scurt. Datorită anumitor specii bacteriene existente la nivel intestinal, microbiota poate fermenta pectina, permițând apoi organismului să o utilizeze ca sursă de carbon. Responsabile pentru degradarea pectinei sunt speciile de bacterii Bacteroides, împreună cu speciile familiilor Lachnospiraceae, Faecalbacterium prausnitzii și Eubacterium eligens.Fermentarea pectinei de către microbiota intestinală depinde de proprietățile chimice ale pectinei, în special de gradul de esterificare și de greutatea moleculară, pectinele cu o greutate moleculară având în general o rată de fermentație mai mare. Studiul actual și-a propus să identifice modul în care componentele structurale ale pectinei afectează compoziția microbiotei intestinale.
Ce au arătat studiile?
Studiile experimentale arată că două dintre pectinele găsite în lămâi, cu grade diferite de esterificare, pot modifica structura comunității microbiotei intestinale. Ambele pectine au îmbunătățit nivelurile totale de acizi grași cu lanț scurt. Cercetătorii au evidențiat diferențe în ceea ce privește nivelurile de acizi prebiotici, care au fost influențate de gradul de esterificare al pectinei administrate. Astfel, a fost observată o creștere a nivelului de acid butanoic în cazul pectinei cu grad redus de esterificare și o creștere a acidului acetic și a celui butanoic după administrarea pectinei cu grad crescut de esterificare.sursa: News Medical
foto: Ninell / Shutterstock
Data actualizare: 09-12-2022 | creare: 09-12-2022 | Vizite: 571
Bibliografie
How two structurally different lemon pectins modulate the gut microbiota, link: https://www.news-medical.net/news/20221204/How-two-structurally-different-lemon-pectins-modulate-the-gut-microbiota.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Modificările bacteriilor intestinale pot prefigura artrita reumatoidă
- Excluderea fibrelor din alimentație ar putea fi cheia tratării bolii Crohn la copii
- O nouă metodă de identificare a microbilor intestinali care cauzează bolile inflamatorii, descrisă de cercetători
- Pentru a combate boala ficatului gras non-alcoolic, alegeți exercițiile aerobice (studiu)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Dieta cu lamai
- O lamaie pe zi - efecte negative?
- Anticonceptionalele si lamaia
- Oua, lamaie, miere?
- Dieta cu ghimbir si lamaie functioneaza?