Pectina din lămâi sporește nivelurile unor acizi cu funcție prebiotică

Pectina din lămâi sporește nivelurile unor acizi cu funcție prebiotică

©

Autor:

Pectina din lămâi sporește nivelurile unor acizi cu funcție prebiotică
Un studiu publicat în revista Food, care a evaluat modul în care componentele structurale ale pectinei afectează funcÈ›ia prebiotică a lămâiei, indică faptul că pectina din lămâi pot spori nivelurile de acizi acetic sau butanoic. De asemenea, consumul de lămâie ar putea modifica compoziÈ›ia bacteriilor din microbiota intestinală, însă nu într-un mod semnificativ.
O dietă care conÈ›ine fructe È™i legume conÈ›ine pectine, polizaharide vegetale care nu pot fi metabolizate de către celulele existente în tractul gastrointestinal al mamiferelor, dar care sunt fermentate de microbiota intestinală din colon, proces în urma căruia sunt eliberaÈ›i acizii graÈ™i cu lanÈ› scurt (SCFA). Studiile anterioare au examinat proprietățile prebiotice ale pectinei, rezultatele fiind unele mixte, inconsecvente.

Ce rol are microbiomul intestinal în fermentaÈ›ia pectinei?

Microbiomul intestinal, considerat al doilea creier uman, cuprinde multiple microorganisme cu roluri vitale pentru sănătatea umană. Printre altele, microbiomul sintetizează vitamine È™i produc o gamă largă de metaboliÈ›i, cum ar fi acizii graÈ™i cu lanÈ› scurt. Datorită anumitor specii bacteriene existente la nivel intestinal, microbiota poate fermenta pectina, permiÈ›ând apoi organismului să o utilizeze ca sursă de carbon. Responsabile pentru degradarea pectinei sunt speciile de bacterii Bacteroides, împreună cu speciile familiilor Lachnospiraceae, Faecalbacterium prausnitzii È™i Eubacterium eligens.

Fermentarea pectinei de către microbiota intestinală depinde de proprietățile chimice ale pectinei, în special de gradul de esterificare È™i de greutatea moleculară, pectinele cu o greutate moleculară având în general o rată de fermentaÈ›ie mai mare. Studiul actual È™i-a propus să identifice modul în care componentele structurale ale pectinei afectează compoziÈ›ia microbiotei intestinale.

Ce au arătat studiile?

Studiile experimentale arată că două dintre pectinele găsite în lămâi, cu grade diferite de esterificare, pot modifica structura comunității microbiotei intestinale. Ambele pectine au îmbunătățit nivelurile totale de acizi graÈ™i cu lanÈ› scurt. Cercetătorii au evidenÈ›iat diferenÈ›e în ceea ce priveÈ™te nivelurile de acizi prebiotici, care au fost influenÈ›ate de gradul de esterificare al pectinei administrate. Astfel, a fost observată o creÈ™tere a nivelului de acid butanoic în cazul pectinei cu grad redus de esterificare È™i o creÈ™tere a acidului acetic È™i a celui butanoic după administrarea pectinei cu grad crescut de esterificare.

sursa: News Medical
foto: Ninell / Shutterstock

Data actualizare: 09-12-2022 | creare: 09-12-2022 | Vizite: 609
Bibliografie
How two structurally different lemon pectins modulate the gut microbiota, link: https://www.news-medical.net/news/20221204/How-two-structurally-different-lemon-pectins-modulate-the-gut-microbiota.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Lamaie
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum