Utilizarea pastilelelor vibratoare la pacienții cu constipație cronică

©

Autor:

Utilizarea pastilelelor vibratoare la pacienții cu constipație cronică

Un nou studiu a analizat eficacitatea și siguranța unei capsule vibratoare împotriva constipației cronice. Pastila vibratoare este un dispozitiv nou care se administrează pe cale orală și care poate stimula peretele intestinal, crescând activitatea contractilă a colonului și peristaltismul intestinal. Studiul a fost publicat în revista Gastroenterology.
Constipația cronică afectează între 11,7% și 14% din populația globului, fiind mai frecvent întâlnită la vârstnici, persoanele de sex feminin, indivizii non-caucazieni și cei cu status socioeconomic scăzut. Afecțiunea are un impact negativ semnificativ întrucât scade calitatea vieții și productivitatea la locul de muncă, determinând cheltuieli mari în domeniul sănătății. Mai mult, între 40% și 50% dintre pacienți nu sunt mulțumiți de tratamentele existente. 

Studiul a inclus 312 pacienți cu constipație cronică idiopatică de la 95 centre din America, care nu au observat o îmbunătățire a tranzitului cu tratamentele actuale și care aveau în medie între 1-2,5 scaune pe săptămână.

De la fiecare dintre participanți au fost obținute informații despre numărul și consistența scaunelor, nivelul de efort pentru a defeca, gradul de balonare și utilizarea medicamentelor laxative. Apoi, pacienții au fost împărțiți în 2 grupuri, cel care primea pastila vibratoare și cel care primea o capsulă placebo. Comprimatele erau administrate între orele 9 și 10 seara, timp de 5 zile pe săptămână, cu excepția zilelor de miercuri și duminică.

Participanții au fost evaluați la începutul studiului, apoi la 4 și 8 săptămâni. Dacă nu aveau scaun timp de 3 zile consecutive, atunci ei puteau utiliza un singur laxativ.

Obiectivele primare au inclus:

  • procentul pacienților la care s-a observat o creștere cu peste 1 a numărului de scaune pe săptămână
  • procentul pacienților la care s-a observat o creștere cu peste 2 a numărului de scaune pe săptămână pe parcursul celor 6 săptămâni de tratament


Obiectivele secundare au inclus:

  • modificarea consistenței scaunelor
  • gradul de balonare
  • nivelul de efort pentru a defeca


De asemenea, participanții au fost supuși chestionarului PAC-QOL (Patient Assessment of Constipation Quality of Life – Evaluarea calității vieții pacienților cu constipație).

În total, în studiu au fost incluși 43 de bărbați și 269 femei. Potrivit rezultatelor, primul obiectiv primar a fost atins de 39,26% dintre cei cărora li s-a administrat pastila vibratoare iar al doilea obiectiv primar, de 22,7% dintre aceștia. În ceea ce privește grupul placebo, acesta a atins primul obiectiv primar în proporție de 22,15%, iar pe al doilea, de 11,41%.

În comparație cu grupul placebo, cei care au primit pastila vibratoare au raportat o îmbunătățire a consistenței scaunului și o scădere a gradului de efort pentru defecație. În privința balonării nu au existat diferențe.

În comparație cu grupul placebo, scorurile obținute în urma chestionarului, precum și gradul de satisfacție al pacienților care au primit pastila vibratoare au fost mai mari. Majoritatea participanților au fost complianți la administrarea pastilei, afirmând că le-a fost ușor să o utilizeze. Mai mult, capsula vibratoare s-a dovedit a fi bine tolerată, majoritate evenimentelor adverse fiind în sfera gastrointestinală, de intensitate ușoară.

Sunt necesare studii pe termen mai lung care să confirme siguranța și eficacitatea pe termen lung a pastilei vibratoare.

sursa: News Medical
foto: Emily frost/Shutterstock


Data actualizare: 27-02-2023 | creare: 27-02-2023 | Vizite: 250
Bibliografie
Researchers reveal the impact of vibrating capsules in chronic constipation patients: https://www.news-medical.net/news/20230223/Researchers-reveal-the-impact-of-vibrating-capsules-in-chronic-constipation-patients.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Constipația în timpul sarcinii
  • Constipația
  • Noi abordări terapeutice în colonul iritabil și constipația cronică idiopatică
  •