O potențială explicație pentru apariția bolii inflamatorii intestinale, furnizată de cercetători

©

Autor:

O potențială explicație pentru apariția bolii inflamatorii intestinale, furnizată de cercetători
Reducerea activității unor gene poate slăbi apărarea antibacteriană în boala inflamatorie intestinală (BII), indică experimente efectuate pe șoareci de laborator, în cadrul unui nou studiu.
Gena în cauză, PTPN2, poate influența în mod direct activitatea celulelor Paneth, un tip specializat de celule regăsite în epiteliului intestinal, implicate în reglarea microbiotei intestinale, responsabile pentru producția peptidelor antimicrobiene. Peptidele produse de celulele Paneth ajută la reglarea microbiotei intestinale sau comunitatea de microorganisme care există în intestin.

Studiul actual, publicat în revista Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology, a demonstrat că activitatea redusă a genei de risc PTPN2 în celulele epiteliale intestinale ar putea duce la o scădere a producției peptidelor antimicrobiene de către celule Paneth. Studiul ar putea îmbunătății abordările personalizate pentru pacienții cu BII, prin înțelegerea modului în care pacienții cu variante ale genei PTPN2 dezvoltă IBD.

„Studiul actual pune bazele unui nou proiect de cercetare, care va identifica agenți farmacologici capabili să salveze funcția celulelor Paneth și să reducă contribuția microbilor la inflamația intestinală”, a concluzionat autorul studiului, Declan McCole, expert IBD la Universitatea din California, Riverside.

Boala inflamatorie intestinală (BII) este o afecțiune cronică a tractului gastrointestinal caracterizată prin inflamația cronică a pereților intestinului. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 5 milioane de oameni suferă de boală inflamatorie intestinală la nivel mondial. Cauza exactă a bolii inflamatorii intestinale nu este cunoscută, dar se crede că este legată de o combinație de factori genetici, imunitari și de mediu. Tratamentul poate include medicamente antiinflamatorii, imunosupresoare, antibiotice și/sau intervenții chirurgicale, în cazurile severe.

sursa: Science Daily
foto: UC Riverside News

Data actualizare: 12-04-2023 | creare: 12-04-2023 | Vizite: 328
Bibliografie
Study sheds light on how IBD can develop, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/04/230407133533.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mecanismul genetic din bolile inflamatorii intestinale
  • Potrivit unei analize, există o legătură puternică între boala inflamatorie intestinală și boala celiacă
  • O mutație genetică poate afecta bariera intestinală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum