Ce beneficii gastrointestinale are consumul de soia?
©
Autor: Airinei Camelia

Soia este o leguminoasă importantă la nivel global, bogată în proteine pe bază de plante, ceea ce o face un înlocuitor potrivit pentru carne. Proteina din soia poate ajuta la atenuarea riscului de cancer colorectal și la modularea sănătății intestinale prin influențarea compoziției și activității microbiene intestinale.
Revizuirea a prezentat beneficiile gastrointestinale ale consumului de soia pe baza unei căutări în literatură a studiilor observaționale pe oameni și animale, meta-analize, studii clinice și recenzii. Descoperirile au arătat că soia ar putea îmbunătăți sănătatea intestinului prin creșterea microbilor benefici și reducerea microbilor patogeni, reducând inflamația intestinală și deteriorarea celulelor.
Efectele de protecție gastrointestinală împotriva cancerului și a bolilor intestinale sunt pronunțate în cazul laptelui de soia fermentat, în special în rândul persoanelor cu potențial de metabolizare a equolului.
Soia conține aminoacizi esențiali, acizi grași polinesaturați și micronutrienți precum zinc, fier și calciu. Constituenții nutriționali ai soiei includ fitoestrogeni, izoflavone, oligozaharide și substanțe fitochimice care au proprietăți anticancerigene. Produsele din soia fermentată, cum ar fi tofu, conțin streptococi, bifidobacterii și enterococi. Consumul de soia poate crește abundența Lactobacili, Faecalibacterium și Roseburia, dar reduce abundența Bacteroidaceae, Porphyromonadaceae, Ruminococus și Lachnospiraceae. Cu toate acestea, aportul ridicat de proteine din soia poate induce leziuni genotoxice și citotoxice ale intestinului, care pot fi atenuate prin adăugarea de fibre fermentabile la dietele pe bază de soia.
Proteina din soia poate, de asemenea, modula metabolismul acidului biliar, extinde taxonii implicați în transformarea acidului biliar și crește titrurile de anticorpi de imunoglobulină A în cec.
sursa: News Medical
foto: nnattalli / Shutterstock
Data actualizare: 24-04-2023 | creare: 24-04-2023 | Vizite: 469
Bibliografie
What are the gastrointestinal benefits of consuming soybean?, link: https://www.news-medical.net/news/20230423/What-are-the-gastrointestinal-benefits-of-consuming-soybean.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Sindromul metabolic crește de patru ori riscul de gută
- Factorii asociați cu variațiile microbiomului intestinal revizuiți într-un nou studiu
- Risc crescut de cancere digestive la pacienții cu boală celiacă: un studiu național de cohortă
- Cercetările arată cum contribuie bacteria E. coli la dezvoltarea cancerului de colon
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni