Nivelurile unei proteine eliberare în mucoasa intestinului gros ar putea ajuta la identificarea pacienților cu colită ulcerativă
Autor: Teodorescu Mihai
![Nivelurile unei proteine eliberare în mucoasa intestinului gros ar putea ajuta la identificarea pacienților cu colită ulcerativă](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=43024.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
O lucrare de cercetare recent publicată prezintă o serie de condiții care ar putea acționa ca punct de plecare pentru dezvoltarea colitei ulcerative. În urma experimentelor efectuate pe modele de șoareci de laborator, linii celulare și biopsii prelevate de la oameni, cercetătorii au evidențiat o creștere a nivelurilor enzimei alfa 1-6 fucoziltransferazei (cunoscută și sub numele de FUT8) în colon, în rândul probelor provenite de la șoareci sau persoane umane cu colită ulcerativă. În mod normal, nivelurile enzimei sunt scăzute la persoanele sănătoase.
Cercetătorii au utilizat biopsii ale țesutului colonic de la pacienți cu colită ulcerativă și pacienți sănătoși pentru a colecta date despre expresia genică și comparații în ceea ce privește nivelurile de FUT8 din fiecare biopsie. Comparația a evidențiat niveluri de aproape patru ori mai mari ale FUT8 în probele pacienților cu colită, comparativ cu cei fără afecțiune. De asemenea, nivelurile mai multor tipuri de mucine (n.r. proteine care cresc în volum de câteva sute de ori când sunt eliberate în spațiul extracelular) au fost crescute în colonul pacienților cu colită ulcerativă.
Ulterior, în experimente efectuate pe șoareci de laborator, cercetătorii au evidențiat că acei șoareci cu niveluri scăzute de FUT8 aveau un strat mucos mai subțire, comparativ cu șoarecii cu o expresie mai mare a FUT8. Pentru a afla care sunt implicațiile moleculare ale acestor modificări, cercetătorii au analizat linii celulare colonice, descoperind că nivelurile de FUT8 au modificat raportul dintre două tipuri diferite de mucine secretate de celule. În plus, expresia mucinei 1, care permite răspândirea bacteriilor, a fost influențată de nivelul FUT8.
„Supraexprimarea enzimei alfa 1-6 fucoziltransferazei, observată la pacienții cu colită, determină celulele epiteliale să secrete mucine care sunt mai puțin compacte, în comparație cu mucoasa normală. Ca o consecință, stratul mucos este mai permeabil, ceea ce ar putea permite bacteriilor să ajungă la nivelul celulelor epiteliale din colon mai ușor", explică autorul Gerard Cantero-Recasens, investigator principal junior la Institutul de Cercetare Vall d‘Hebron din Barcelona.
Colita ulcerativă este cel mai frecvent tip de boală inflamatorie intestinală și se manifestă prin inflamații și ulcerații la nivelul colonului și rectului care persistă pe tot parcursul vieții și care, în anumite situații, pot pune în pericol viața pacientului. La momentul actual, afecțiunea nu beneficiază de un tratament, iar motivele care duc la apariția bolii sunt neclare. Ipoteza principală este că afecțiunea este determinată de o funcționare improprie a sistemului imunitar, ce determină celulele imunitare să atace celulele epiteliale din colon. Cu toate acestea, este în continuare neclar ce anume determină sistemul imunitar să atace celulele sănătoase din colon.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Bacteriile intestinale pot cauza infecții secundare după intervențiile chirurgicale
- Rolul mediator pe care microorganismele intestinale îl au în sindromul metabolic și în tulburările de somn
- Ciclurile menstruale lungi sau neregulate, asociate cu boala hepatică grasă nonalcoolică
- Noi linii directoare pentru evaluarea și gestionarea constipației cronice (Societatea Americană a Chirurgilor de Colon și Rect)
- Colita ulcerativa - copil 3 ani ? este grav?
- ColonHelp - l-a incercat cineva care sufera de colita?
- Chioraieli in instestine toata ziua
- Durere abdominala, de aprox. o luna
- Regim colita cronica ulcerativa
- Prostatita sau colita?
- Grupa B III de sange
- Colita ulcerativa nespecificativa
- Colita ulceroasa nespecifica. Colonoscopie