Un catabolit flavonoid al florei intestinale ameliorează steatoza hepatică la șoareci
Într-un studiu recent cercetătorii au prezentat cum un compus flavonoid al florei intestinale poate reduce riscul bolii cardiometabolice la șoareci.
Flavonoidele au efecte antiobezogene, chimioprotectoare și antioxidante. Absorbția lor intestinală este însă limitată, deoarece flavonoidele din dietă sunt înalt glicozilate. Ele devin ulterior substraturi pentru microorganismele din colon.
O analiză comparativă metabolomică a fost realizată la șoarecii care au primit pudră de soc (compus flavonoid FC1), pudră de coacăz negru (FC2) sau pudră cu extract de aronia (FC3), la care s-a adăugat o dietă bogată în grăsimi.
Șoarecii suplimentați cu FC1 au fost protejați de obezitatea indusă de dieta bogată în grăsimi, analiza prin secvențiere demonstrând o mai mare diversitate a comunităților microbiene de la nivelul cecului față de grupurile de microorganisme de la șoarecii de control. Nivelul de acid 4-hidroxifenilacetic (4-HPAA) a fost semnificativ crescut în plasma șoarecilor FC1, iar concentrația acestuia s-a corelat negativ cu nivelul de insulină și țesut adipos.
Cercetătorii au implantat șoarecilor cu dieta bogată în grăsimi comprimate cu eliberare prelungită a 4-HPAA. După 25 de zile s-a evaluat utilizarea substratului energetic și metabolismul global prin expunerea celor 2 grupuri de șoareci la 4°C, 23°C și 30°C. Astfel, șoarecii tratați cu 4-HPAA au folosit mai mulți carbohidrați ca sursă de energie în timpul expunerii la 4°C.
De asemenea, 4-HPAA s-a acumulat în ficat, iar după 6 săptămâni de expunere la acest compus s-a ameliorat semnificativ steatoza hepatică. Mecanismele moleculare influențate au fost reglarea metabolismului acizilor grași și reducerea producției factorului de necroză tumorală (TNF).
Au fost identificate mai multe microorganisme comensale ce pot cataboliza flavonoidele din dietă, însă cel mai studiat microorganism comensal a fost Flavonifractor plautii, folosit pentru a coloniza șoareci fără microbiom cărora li s-a administrat ulterior un flavonoid numit kaemferol. Nivelul de 4-HPAA în cec și în plasmă a fost mai mare la aceste animale față de șoarecii de control.
Rezultatele studiilor in vitro, in silico și in vivo arată astfel că prin catabolizarea unor flavonoide cu ajutorul florei intestinale se obțin compuși capabili să amelioreze steatoza hepatică, precum 4-HPAA.
sursa: News Medical
foto: SvetaZi / Shutterstock.com
Flavonoidele au efecte antiobezogene, chimioprotectoare și antioxidante. Absorbția lor intestinală este însă limitată, deoarece flavonoidele din dietă sunt înalt glicozilate. Ele devin ulterior substraturi pentru microorganismele din colon.
O analiză comparativă metabolomică a fost realizată la șoarecii care au primit pudră de soc (compus flavonoid FC1), pudră de coacăz negru (FC2) sau pudră cu extract de aronia (FC3), la care s-a adăugat o dietă bogată în grăsimi.
Șoarecii suplimentați cu FC1 au fost protejați de obezitatea indusă de dieta bogată în grăsimi, analiza prin secvențiere demonstrând o mai mare diversitate a comunităților microbiene de la nivelul cecului față de grupurile de microorganisme de la șoarecii de control. Nivelul de acid 4-hidroxifenilacetic (4-HPAA) a fost semnificativ crescut în plasma șoarecilor FC1, iar concentrația acestuia s-a corelat negativ cu nivelul de insulină și țesut adipos.
Cercetătorii au implantat șoarecilor cu dieta bogată în grăsimi comprimate cu eliberare prelungită a 4-HPAA. După 25 de zile s-a evaluat utilizarea substratului energetic și metabolismul global prin expunerea celor 2 grupuri de șoareci la 4°C, 23°C și 30°C. Astfel, șoarecii tratați cu 4-HPAA au folosit mai mulți carbohidrați ca sursă de energie în timpul expunerii la 4°C.
De asemenea, 4-HPAA s-a acumulat în ficat, iar după 6 săptămâni de expunere la acest compus s-a ameliorat semnificativ steatoza hepatică. Mecanismele moleculare influențate au fost reglarea metabolismului acizilor grași și reducerea producției factorului de necroză tumorală (TNF).
Au fost identificate mai multe microorganisme comensale ce pot cataboliza flavonoidele din dietă, însă cel mai studiat microorganism comensal a fost Flavonifractor plautii, folosit pentru a coloniza șoareci fără microbiom cărora li s-a administrat ulterior un flavonoid numit kaemferol. Nivelul de 4-HPAA în cec și în plasmă a fost mai mare la aceste animale față de șoarecii de control.
Rezultatele studiilor in vitro, in silico și in vivo arată astfel că prin catabolizarea unor flavonoide cu ajutorul florei intestinale se obțin compuși capabili să amelioreze steatoza hepatică, precum 4-HPAA.
sursa: News Medical
foto: SvetaZi / Shutterstock.com
Data actualizare: 06-12-2022 | creare: 06-12-2022 | Vizite: 353
Bibliografie
Gut microbial flavonoid catabolite reverses fatty liver disease in mice, link: https://www.news-medical.net/news/20221129/Gut-microbial-flavonoid-catabolite-reverses-fatty-liver-disease-in-mice.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Boala ficatului gras non-alcoolic asociată cu un risc crescut de tromboembolism venos
- Steatoza hepatică non-alcoolică (NAFLD) - un posibil tratament descoperit de cercetători
- Comunicarea neurală și hormonală între intestin și creier: cum influențează metabolismul și sănătatea
- Exercițiile fizice pot duce la reduce semnificativ țesuturile adipoase hepatice la pacienții cu ficat gras non-alcoolic
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Ficat marit
- Steatoza hepatica, diagnostic pus cu 3 ani in urma
- Gamma GT hepatosteatoza
- Diagnostic=steatoza hepatica
- Nodul ficat
- Scaun deschis la culoare (galben)
- Ficat gras
- Ce boala de ficat pot avea?
- Steatohepatita