Efectul consumului pe termen scurt a sucului de sfeclă roșie asupra modulării microbiotei intestinale
©
Autor: Teodorescu Mihai
Sucul de sfeclă roșie, consumat pentru o perioadă scurtă de timp, de doar două săptămâni, are un impact pozitiv asupra sănătății intestinale și sistemice a oamenilor, potrivit concluziilor unui studiu publicat în revista Food Chemistry. Sfecla roșie reprezintă o importantă resursă de betalaine, nitrați și polifenoli, cu importante efecte hipotensive și un impact semnificativ asupra motilității gastrointestinale.
În cadrul studiului actual, cercetătorii de la Universitatea din Leeds au evaluat relația dintre consumul sucului de sfeclă roșie și reglarea microbiomului intestinal. În studiu au fost incluși 18 participanți cu un indice de masă corporală cuprins între între 18 și 25 kg/m2, cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani, care nu sufereau de nicio afecțiune medicală. Participanții au primit indicații și echipamentul necesar pentru prepararea băuturii din sfeclă roșie la domiciliu, cât și aparatură medicală pentru monitorizarea tensiunii arteriale. De asemenea, participanții au oferit probe de scaun, potrivit indicațiilor primite. Băutura obținută a fost consumată zilnic, pentru un interval de 14 zile consecutive. Ghidul alimentar primit de către participanți le-a indicat acestora alimentele care conțin betalaină și pe care nu aveau voie să le consume, pentru a nu afecta rezultatele.
Pe baza datelor raportate de către participanți în jurnalele lor alimentare, cercetătorii au stabilit că modelele alimentare ale acestora nu s-au modificat pe parcursul perioadei de studiu. De asemenea, cercetătorii au remarcat că obiceiurile alimentare ale participanților au fost unele semnificativ diferite, în ceea ce privește consumul alimentelor sau a băuturilor bogate în polifenoli, cât și în ceea ce privește alimentele care conțin carne.
Rezultatele finale au arătat modificări importante în microbiomul intestinal uman după doar trei zile de consum de suc de sfeclă roșie. În mod similar cu cercetările anterioare, studiul actual a arătat că nitrații regăsiți în sfecla roșie posedă un rol important în modificarea disbiozei microbiene, inhibarea căii de transducție p53 și menținerea consistenței colonului.
sursa: News Medical
foto: New Africa / Shutterstock
În cadrul studiului actual, cercetătorii de la Universitatea din Leeds au evaluat relația dintre consumul sucului de sfeclă roșie și reglarea microbiomului intestinal. În studiu au fost incluși 18 participanți cu un indice de masă corporală cuprins între între 18 și 25 kg/m2, cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani, care nu sufereau de nicio afecțiune medicală. Participanții au primit indicații și echipamentul necesar pentru prepararea băuturii din sfeclă roșie la domiciliu, cât și aparatură medicală pentru monitorizarea tensiunii arteriale. De asemenea, participanții au oferit probe de scaun, potrivit indicațiilor primite. Băutura obținută a fost consumată zilnic, pentru un interval de 14 zile consecutive. Ghidul alimentar primit de către participanți le-a indicat acestora alimentele care conțin betalaină și pe care nu aveau voie să le consume, pentru a nu afecta rezultatele.
Pe baza datelor raportate de către participanți în jurnalele lor alimentare, cercetătorii au stabilit că modelele alimentare ale acestora nu s-au modificat pe parcursul perioadei de studiu. De asemenea, cercetătorii au remarcat că obiceiurile alimentare ale participanților au fost unele semnificativ diferite, în ceea ce privește consumul alimentelor sau a băuturilor bogate în polifenoli, cât și în ceea ce privește alimentele care conțin carne.
Rezultatele finale au arătat modificări importante în microbiomul intestinal uman după doar trei zile de consum de suc de sfeclă roșie. În mod similar cu cercetările anterioare, studiul actual a arătat că nitrații regăsiți în sfecla roșie posedă un rol important în modificarea disbiozei microbiene, inhibarea căii de transducție p53 și menținerea consistenței colonului.
sursa: News Medical
foto: New Africa / Shutterstock
Data actualizare: 05-12-2022 | creare: 05-12-2022 | Vizite: 468
Bibliografie
Beetroot juice appears to affect gut microbiome, positively impacting intestinal and systemic health, link: https://www.news-medical.net/news/20221121/Beetroot-juice-appears-to-affect-gut-microbiome-positively-impacting-intestinal-and-systemic-health.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Atât mâncarea excesivă, cât și înfometarea afectează sănătatea ficatului
- Legătura dintre boala ficatului gras non-alcoolic și consumul de carne și pește
- Lectina de banane: o nouă strategie imunomodulatorie pentru atenuarea bolii inflamatorii intestinale
- Cum contribuie microbiomul intestinal la progresia cirozei hepatice
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum