Cofeina modifică compoziția de bacterii din mucoasa colonului

Cofeina modifică compoziția de bacterii din mucoasa colonului

©

Autor:

Cofeina modifică compoziția de bacterii din mucoasa colonului
Un studiu publicat în revista Nutrients, care a examinat legătura dintre cofeină, consumul de cafea È™i microbiomul colonic, indică faptul că modificările în compoziÈ›ia microbiomului mucoasei colonice umane pot fi asociate cu consumul de cafea, însă efectele directe ale acestor modificări asupra sănătății generale nu sunt încă clare.
Pentru studiu, cercetătorii au evaluat modificările induse de cafeină È™i cafea în structura comunității È™i compoziÈ›ia microbiomului mucoasei colonice umane, folosind secvenÈ›ierea acidului ribonucleic ribozomal (ARNr) 16S a persoanelor cu È›esuturi colonice sănătoase. ParticipanÈ›ii la studiu, cu vârsta cuprinsă între 50 È™i 75 de ani, au fost supuÈ™i endoscopiei pentru a furniza specimene de biopsie a mucoasei colonului fără polipi. Din cei peste 600 de participanÈ›i recrutaÈ›i initÈ›ial pentru studiu, doar 174 au fost selectaÈ›i pentru biopsii de colon È™i 69 dintre aceÈ™tia au fost supuÈ™i profilării microbiomului.

Rezultatele studiului au arătat că un consum crescut de cafeină È™i cafea determină creÈ™terea diversității bacteriilor Alistipes È™i Faecalibacterium, două genuri de bacterii care sunt prezente în mod normal în tractul intestinal uman È™i care pot fi asociate cu diferite afecÈ›iuni intestinale, precum sindromul de intestin iritabil È™i boala inflamatorie intestinală.

De asemenea, consumul unor cantități mari de cafea a determinat scăderea numărului de bacterii Erisipelatoclostridium, care pot provoca infecÈ›ii severe la om, atunci când sunt prezente în cantități mari în organism. DiferenÈ›ele la nivel de gen au inclus o abundență mai mare de Alistipes, Faecalibacterium, Prevotella È™i Subdoligranulum È™i o abundență mai mică de Lachnospiraceae È™i Erysipelatoclostridium printre indivizii care consumă cofeină în cantități mari.

Studiul a arătat că există o legătură între consumul de cofeină È™i cafea È™i modificările în compoziÈ›ia microbiomului mucoasei colonice umane, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina în ce măsură aceste modificări pot afecta sănătatea umană.

sursa: News Medical
foto: Rawpixel.com/Shutterstock.com

Data actualizare: 07-04-2023 | creare: 07-04-2023 | Vizite: 528
Bibliografie
Does higher caffeine and coffee intake impact colonic microbiota composition and diversity? link: https://www.news-medical.net/news/20230406/Does-higher-caffeine-and-coffee-intake-impact-colonic-microbiota-composition-and-diversity.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cafeaua: riscuri versus beneficii (meta-analiză)
  • Consumul de cafea este influenÈ›at genetic
  • Două ceÈ™ti de cafea pe zi ar putea reduce riscul de cancer hepatic cu o treime
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum