Cofeina modifică compoziția de bacterii din mucoasa colonului

©

Autor:

Cofeina modifică compoziția de bacterii din mucoasa colonului
Un studiu publicat în revista Nutrients, care a examinat legătura dintre cofeină, consumul de cafea și microbiomul colonic, indică faptul că modificările în compoziția microbiomului mucoasei colonice umane pot fi asociate cu consumul de cafea, însă efectele directe ale acestor modificări asupra sănătății generale nu sunt încă clare.
Pentru studiu, cercetătorii au evaluat modificările induse de cafeină și cafea în structura comunității și compoziția microbiomului mucoasei colonice umane, folosind secvențierea acidului ribonucleic ribozomal (ARNr) 16S a persoanelor cu țesuturi colonice sănătoase. Participanții la studiu, cu vârsta cuprinsă între 50 și 75 de ani, au fost supuși endoscopiei pentru a furniza specimene de biopsie a mucoasei colonului fără polipi. Din cei peste 600 de participanți recrutați initțial pentru studiu, doar 174 au fost selectați pentru biopsii de colon și 69 dintre aceștia au fost supuși profilării microbiomului.

Rezultatele studiului au arătat că un consum crescut de cafeină și cafea determină creșterea diversității bacteriilor Alistipes și Faecalibacterium, două genuri de bacterii care sunt prezente în mod normal în tractul intestinal uman și care pot fi asociate cu diferite afecțiuni intestinale, precum sindromul de intestin iritabil și boala inflamatorie intestinală.

De asemenea, consumul unor cantități mari de cafea a determinat scăderea numărului de bacterii Erisipelatoclostridium, care pot provoca infecții severe la om, atunci când sunt prezente în cantități mari în organism. Diferențele la nivel de gen au inclus o abundență mai mare de Alistipes, Faecalibacterium, Prevotella și Subdoligranulum și o abundență mai mică de Lachnospiraceae și Erysipelatoclostridium printre indivizii care consumă cofeină în cantități mari.

Studiul a arătat că există o legătură între consumul de cofeină și cafea și modificările în compoziția microbiomului mucoasei colonice umane, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina în ce măsură aceste modificări pot afecta sănătatea umană.

sursa: News Medical
foto: Rawpixel.com/Shutterstock.com

Data actualizare: 07-04-2023 | creare: 07-04-2023 | Vizite: 470
Bibliografie
Does higher caffeine and coffee intake impact colonic microbiota composition and diversity? link: https://www.news-medical.net/news/20230406/Does-higher-caffeine-and-coffee-intake-impact-colonic-microbiota-composition-and-diversity.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cafeaua: riscuri versus beneficii (meta-analiză)
  • Consumul de cafea este influențat genetic
  • Două cești de cafea pe zi ar putea reduce riscul de cancer hepatic cu o treime
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum