Apărarea antivirală reglează funcția intestinală și sănătatea generală a intestinului

©

Autor:

Apărarea antivirală reglează funcția intestinală și sănătatea generală a intestinului
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Cologne arată că interferența ARN are potențial de a lupta împotriva virusurilor, cât și de a regla echilibrul proteic al celulelor de la nivel intestinal. Conform oamenilor de știință, ARNi este capabil să recunoască, să lege și să degradeze ARN-ul viral, proces prin care se obține o prevenire a producerii de proteine virale.
Studiul a fost realizat prin intermediul analizei proteinelor verzi fluorescente și a viermilor Caenorhabditis elegans, arătând astfel că funcția ARNi de intervenire în procesul de producție proteică generează o homeostazie proteică la acest organism. Autorii explică faptul că acest proces începe prin copierea ADN-ului și crearea unei molecule șablon, ce poartă denumirea de ARN mesager, la nivelul nucleului celular, care este transferat ulterior reticulului endoplasmatic. În condiții normale, proteinele sunt supuse unui control calitativ strict în timpul producției acestora, iar cele neconforme sunt transportate înapoi în reticulul endoplasmatic și degradate pentru a evita consecințele acestor defecte asupra celulelor.

În contrast, ARNi acționează prin degradarea în mod specific a ARN-ului mesager viral în reticulul endoplasmatic înainte ca proteina să fie produsă, acționând astfel încât acesta este protejat de o potențială supraîncărcare cauzată de o producere excesivă de proteine pe care organismul le consideră anormale. Mai mult, interacțiunea dintre ARNi și sistemele de control al calității ce aparțin de reticulul endoplasmatic este demonstrată prin dezechilibrele întâlnite la nivelul intestinului atunci când funcția de barieră moleculară a acestuia cedează din cauza anomaliilor întâlnite în condiții patologice la ambele sisteme de control.

Sotirios Efstathiou, membru al echipei de cercetători și autor al studiului, evidențiază și faptul că unul dintre agenții infecțioși care poate genera un astfel de răspuns al organismului este virusul SARS-CoV, deoarece, fiind un virus ARN, folosește reticulul endoplasmatic al celulelor organismului gazdă pentru a își realiza multiplicarea, iar cedarea celor două mecanisme de control determină apariția unor manifestări digestive.

Autorii concluzionează subliniind faptul că interacțiunea și interdependența dintre homeostazia proteică, ARNi și mecanismele prin care evoluează o infecție virală sunt cheia unei abordări corecte de cercetare și tratament a bolilor virale, studiul prezent reprezentând un prim pas spre identificarea acestor dinamici continue.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 09-12-2022 | creare: 09-12-2022 | Vizite: 357
Bibliografie
Antiviral defense regulates intestinal function and overall gut health, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/12/221207142426.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Detalierea procesului de dezvoltare a joncțiunii gastro-esofagiene oferă noi informații despre bolile gastrointestinale
  •