Există o asociere clară între consumul de fast food și steatoza hepatică nonalcoolică

©

Autor:

Există o asociere clară între consumul de fast food și steatoza hepatică nonalcoolică
Un studiu publicat recent în revista Clinical Gastroenterology and Hepatology de la Keck Medicine of USC oferă o motivație suplimentară pentru reducerea consumului de fast-food.
Studiul a descoperit că consumul de fast-food este asociat cu boala ficatului gras non-alcoolic sau steatoza hepatică nonalcoolica, o afecțiune în care grăsimea se acumulează în ficat.


Cercetătorii au descoperit că oamenii cu obezitate sau diabet care consumă 20% sau mai mult din caloriile lor zilnice din fast-food au niveluri severe de grăsime în ficat, față de cei care consumă mai puțin sau deloc fast-food.

Populația generală are creșteri moderate de grăsime hepatică atunci când o cincime sau mai mult din dieta lor este alcătuită din fast-food. Ficatul sănătos conține o cantitate mică de grăsime, de obicei mai puțin de 5%, și chiar o creștere moderată de grăsime poate duce la boala ficatului gras non-alcoolic.
Creșterea severă a grăsimii în ficat la cei cu obezitate sau diabet este cu atât mai remarcabilă și probabil datorită faptului că aceste condiții cresc susceptibilitatea pentru acumularea de grăsime în ficat.

Studiul arată că, deși cercetări anterioare au arătat o legătură între fast-food și obezitate și diabet, acesta este unul dintre primele studii care demonstrează impactul negativ al fast-food-ului asupra sănătății ficatului.
Rezultatele arată, de asemenea, că o cantitate relativ modestă de fast-food, care este bogat în carbohidrați și grăsimi, poate afecta ficatul.

"Dacă oamenii mănâncă o masă pe zi la un restaurant de fast-food, ei pot crede că nu fac rău", a spus Kardashian. "Cu toate acestea, dacă acea masă echivalează cu cel puțin o cincime din caloriile lor zilnice, ei își pun ficatul în pericol."

Boala ficatului gras non-alcoolic sau steatoza hepatică nonalcoolică poate duce la ciroză care poate cauza cancer sau insuficiență hepatică.
Steatoza hepatică afectează peste 30% din populația SUA.

Echipa lui Kardashian a analizat cele mai recente date din cea mai mare chestionare nutritională anuală a țării, Chestionarul Național de Sănătate și Nutriție din 2017-2018, pentru a determina impactul consumului de fast-food asupra steatozei hepatice.
Studiul a caracterizat fast-food-ul ca fiind mese, inclusiv pizza, din restaurante cu sau fără serviciu de așteptare. Cercetătorii au evaluat măsurarea grăsimii ficatului a aproximativ 4.000 de adulți, ale căror măsurători ale grăsimii ficatului au fost incluse în chestionar și au comparat aceste măsurători cu consumul lor de fast-food. Dintre cei chestionați, 52% au consumat câteva produse fast-food. Dintre aceștia, 29% au consumat o cincime sau mai mult din caloriile lor zilnice din fast-food. Doar acești 29% din subiecții chestionați au experimentat o creștere a nivelurilor de grăsime hepatică.

Asocierea dintre steatoza hepatică și o dietă de 20% din fast-food a rămas constantă atât pentru populația generală, cât și pentru cei cu obezitate sau diabet, chiar și după ce datele au fost ajustate pentru alți factori multipli, cum ar fi vârsta, sexul, rasa, etnia, consumul de alcool și activitatea fizică.

Data actualizare: 10-01-2023 | creare: 10-01-2023 | Vizite: 396
Bibliografie
Consumption of fast food linked to liver disease
https://news.keckmedicine.org/consumption-of-fast-food-linked-to-liver-disease/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscul pacienților cu boală hepatică grasă nealcoolică de a dezvolta cheaguri de sânge poate fi redus prin activitate fizică
  • Ciclurile menstruale lungi sau neregulate, asociate cu boala hepatică grasă nonalcoolică
  • Băuturile bogate în fructoză lichidă pot crește riscul de hipertrigliceridemie și implicit al afecțiunilor cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum