Boala Crohn: infecția cu un norovirus ar putea declanșa apariția bolii
©
Autor: Teodorescu Mihai
![Boala Crohn: infecția cu un norovirus ar putea declanșa apariția bolii](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=42964.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Studiul actual, efectuat pe șoareci de laborator și pe probe de țesut uman, evidențiază activitatea celulelor T, un tip de celule cu rol esențial în imunitate, care, la indivizii sănătoși, secretă o proteină (inhibitor de apoptoză 5 sau API5), care semnalează sistemul imunitar pentru a opri atacul asupra celulelor mucoasei intestinale. În schimb, la pacienții cu boala Crohn, secreția proteinei este inhibată, ceea ce duce la distrugerea celulelor imunitare.
Pe baza acestor informații, cercetătorii au emis ipoteza că API5 protejează majoritatea oamenilor care prezintă o mutație genetică care le sporește riscul de boală Crohn, până când un al doilea factor declanșator, cum ar fi infecția cu norovirus, duce la apariția primelor simptome ale bolii. În experimentele efectuate pe șoareci modificați genetic pentru a avea mutația legată de boala Crohn la oameni, șoarecii care au primit o injecție cu API5 au supraviețuit, în timp ce jumătate dintre șoarecii din grupul celor care nu au primit injecția, au murit. Potrivit autorilor, acest lucru confirmă ipoteza conform căreia proteină API5 are rol protector al celulelor intestinale.
Experimentele efectuate pe celule umane au confirmat, de asemenea, ipoteza. În țesuturile umane, pacienții cu boala Crohn au avut de cinci ori mai puține celule T în țesutul intestinal, comparativ cu pacienții sănătoși. Descoperirile oferă o perspectivă nouă asupra rolului pe care îl joacă inhibitorul API5 în apariția bolii Crohn, cercetătorii insistând asupra potențialului de țintire a moleculei prin tratamente noi, cu scopul gestionării pe termen lung a bolii Crohn.
sursa: Science Daily
foto: KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Getty
Data actualizare: 06-10-2022 | creare: 06-10-2022 | Vizite: 479
Bibliografie
Norovirus link to Crohn's disease may point to new therapies, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221005111916.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- O boală hepatică incurabilă ar putea fi tratată cu un singur medicament
- Ce efecte are consumul de ovăz asupra microbiomului intestinal?
- Cercetătorii au identificat mecanismul prin care suplimentarea cu omega 3 ameliorează afecțiunile hepatice
- Tratamentul hepatitei C cronice cu antivirale reduce semnificativ nevoia pacienților de spitalizare pentru diferite probleme de sănătate
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Boala Crohn si ma simt inca foarte slabita
- Boala crohn si sansele de a avea copiii
- Scaun neformat si boala Crohn in familie
- Crohn - colonoscopie - contraindicatie Fortrans
- Examen histopatologic-boala Crohn?
- Alimente interzise in boala CROHN
- Diagnosticat cu boala Crohn
- Boala Crohn
- Boala Crohn sau nu ?