Factorii asociați cu variațiile microbiomului intestinal revizuiți într-un nou studiu

©

Autor:

Factorii asociați cu variațiile microbiomului intestinal revizuiți într-un nou studiu
Într-o recenzie recentă publicată în Current Opinion in Microbiology, cercetătorii au examinat datele existente despre variațiile microbiomului intestinal uman, concentrându-se pe schimbările asociate cu îmbătrânirea și etnia.
Microbiota umană este foarte diversă, iar înțelegerea factorilor care contribuie la variația ei este crucială pentru dezvoltarea strategiilor de diagnostic și terapeutice personalizate bazate pe microbiom. Cu toate acestea, majoritatea datelor disponibile despre microbiota umană provin de la rezidenți ai națiunilor occidentalizate și dezvoltate socioeconomic, ceea ce poate modifica asocierile dintre variațiile microbiotei și sănătate. În plus, minoritățile etnice sunt adesea sub-eșantionate în analizele microbiotei, ceea ce împiedică înțelegerea evoluției și dinamicii microbiomului uman în contextul riscurilor de îmbolnăvire.

Analiza evidențiază progresele recente în caracterizarea variațiilor microbiotei umane asociate cu îmbătrânirea și diverse etnii la nivel global. Diferiți factori, inclusiv tipul de naștere, dimensiunea familiei, conviețuirea, locuința, dieta, antibioticele, medicamentele non-antibiotice și consumul de alcool, modelează microbiomul uman. Au fost raportate, de asemenea, asociații complexe ale inegalităților în materie de sănătate, statutului socioeconomic și rețelelor sociale cu echilibrul microbiomului. Studiile au demonstrat o asociere inversă între microbiotă și vârsta unui individ și, dimpotrivă, variațiile compoziției microbiene contribuie la procesul de îmbătrânire și la bolile asociate vârstei. Microbiomii umani lipsiți de speciile Bacteroides au fost puternic asociați cu un tip sănătos de îmbătrânire.

Revizuirea subliniază, de asemenea, impactul dietei asupra microbiomului. Dietele mediteraneene, care implică un aport redus de grăsimi saturate, carne roșie și produse lactate, cu un consum mare de fructe, legume, pește, leguminoase, nuci și ulei de măsline, inversează modificările microbiotei asociate vârstei și declinului cognitiv. Compozițiile microbiomului variază între indivizii care locuiesc în regiunile industrializate sau neindustrializate, microbiomii acestora din urmă adaptându-se la metabolizarea carbohidraților de tip complex din dietele cu conținut ridicat de fibre. Mai mult, variațiile în diversitatea Helicobacter pylori au fost asociate cu migrația umană.

Microbiomul uman este influențat de vârstă, dietă, etnie și imigrație și sunt necesare cercetări suplimentare pentru a îmbunătăți înțelegerea modificărilor microbiomului legate de vârstă, pentru a dezvolta intervenții terapeutice adaptate, bazate pe microbiotă.

sursa: News Medical
foto: Troyan/Shutterstock

Data actualizare: 09-03-2023 | creare: 09-03-2023 | Vizite: 419
Bibliografie
Review on factors related to variations in human microbiota, link: https://www.news-medical.net/news/20230308/Review-on-factors-related-to-variations-in-human-microbiota.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hormonii din laptele matern influențează pozitiv flora intestinală a sugarului
  • De ce vinul și ciocolata pot declanșa migrene?
  • Loțiunea pe bază de bacterii benefice pentru infecțiile pielii
  •