Cardiologie
Într-un studiu recent publicat în Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases Journal, cercetătorii au investigat relația dintre consumul de alimente procesate și variabilitatea tensiunii arteriale folosind monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale (MATA). Studiul a implicat 815 participanți cu vârsta cuprinsă &...
Un studiu recent publicat în Nutrients explorează efectele activării SIRT1 asupra reactivității vasculare prin suplimentare cu resveratrol și restricție calorică. Descoperirile indică faptul că atât suplimentarea cu resveratrol, cât și restricția ene...
Studiul publicat în Scientific Reports a investigat legătura potențială dintre obiceiurile de igienă orală și riscul de boli cardiovasculare (BCV) la pacienții cu vârsta de 20 de ani sau mai mult. Cercetările anterioare s-au concentrat pe sănătatea dentară, dar au trecut cu vederea relația cu bolile sistemice precum BCV.Stud...
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Estul Finlandei arată că administrarea de vitamină D în doze mai mari decât cele recomandate în directivele actuale poate reduce riscul de dezvoltare a fibrilațiilor atriale la persoanele în vârstă. Conform oamenilor de știință, fibrilația atrială este ...
Suplimentele de vitamina D pot reduce riscul de evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi infarctul miocardic, la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, arată un studiu clinic publicat astăzi în jurnalul The BMJ.Cercetătorii subliniază că diferența absolută a riscului este mică, dar menționează că acesta este cel mai mare s...
Incidența bolilor cardiovasculare (BCV) în rândul tinerilor și adulților tineri este în creștere, conform unui nou studiu publicat în revista BMC Medicine. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate și morbiditate la nivel mondial, iar identificarea factorilor de risc asociate acestor boli &icir...
Un studiu recent publicat în revista Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases investighează impactul consumului de cafea asupra incidenței calcifierii aortosclerotice abdominale (depunerea de calciu în peretele arterei aorte abdominale) în rândul adulților diagnosticați cu hipertensiune arterială, diabet și bo...
Un studiu publicat în jurnalul Clinical Nutrition evidențiază legătura între nivelul de caroteni din sânge și riscul de a dezvolta ateroscleroză. Potrivit studiului, o concentrație mai mare de caroteni în sânge este asociată cu un risc mai mic de ateroscleroză și, implicit, cu un risc redus de a dezvolta boli ...
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Monash oferă noi perspective referitoare la metodele de reducere a tensiunii arteriale prin intervenții de schimbare a stilului de viață, în condițiile în care caracteristici precum sustenabilitatea și potențialul de scalare a metodelor au dovezi limitate. Conform oamenilor de ...
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Adelaine oferă noi perspective referitoare la influența consumului de carne, atât roșie, cât și albă, asupra incidenței afecțiunilor cardiovasculare, sugerând o creștere a acesteia, în special în țările dezvoltate. Conform oamenilor de știință, &icir...
Utilizarea prelungită a aspirinei poate crește riscul de anemie la persoanele cu vârsta de peste 70 de ani, potrivit rezultatelor unui studiu condus de cercetătorii de la Universitatea Monash și publicat în revista Annals of Internal Medicine. Studiul subliniază importanța monitorizării regulate a anemiei în rândul ad...
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Chung Shan Din Taiwan oferă o analiză comparativă a impactului dietelor vegetariene asupra prevalenței varicelor la cele două sexe. Conform oamenilor de știință, varicele reprezintă o afecțiune dege...
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Jagiellonian din Polonia oferă noi informații referitoare la efectele potențial benefice asupra factorilor de risc cardiometabolici a polifenolilor din sucurile de fructe. Conform oamenilor de știință, compușii cu pricina au fost studiați intens în ultimii ani datorită beneficiilor...
Un nou studiu al cercetătorilor de la Harvard arată că alcoolul, consumat în cantități mici sau moderate, poate reduce riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare prin reducerea nivelurilor de stres. Conform oamenilor de știință, această concluzie a rezultat în urma comparării riscului de dezvoltare a unor boli cardiac...
Noi cercetări s-au axat pe dezvoltarea unor modele de predicție pentru riscurile bolilor cardiovasculare (BCV), concentrându-se pe includerea diabetului ca factor de risc. Modelele anterioare, cum ar fi ghidurile europene și Evaluarea sistematică a riscului coronarian (SCORE) au limitări și nu consideră diabetul ca un factor de predic...
Un studiu recent prezentat la ENDO 2023 - Reuniunea anuală a Societății Endocrine care a avut loc la Chicago, sugerează că acidul bempedoic, un medicament, reduce riscul de evenimente cardiace similar cu statinele și poate servi ca o alternativă la medicamentele populare care reduc colesterolul.Statinele sunt de obicei prescrise pentru a sc...
Un nou studiu condus de Massachusetts General Hospital explică fenomenul prin care consumul de alcool ușor până la moderat este asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă. Cercetătorii au descoperit că alcoolul, în cantități moderate, reduce semnalizarea stresului în creier, ceea ce explică beneficiile cardiovascular...
Un medicament experimental testat anterior împotriva cancerului și altor afecțiuni grave, inclusiv împotriva bolii Alzheimer, ar putea avea un efect benefic asupra aterosclerozei, o afecțiune care poate duce la boli cardiovasculare. Potrivit unui studiu recent, condus de cercetătorii de la NYU Grossman School of Medicine, medicament...
Cercetătorii de la University College London arată, într-un nou studiu, că această formă de amiloidoză ce afectează inima este reversibilă. Oamenii de știință explică faptul că trei bărbați ce au suferit insuficiență cardiacă din cauza acumulării proteinelor toxice reprezentate de amiloid și-au revenit după ce afecțiunea...
Un nou studiu prezentat la conferința Societății Britanice de Cardiovasculare dezvăluie că consumul zilnic de suc de sfeclă roșie timp de șase luni după primirea unui stent poate reduce semnificativ riscul de atacuri de cord sau necesitatea unor proceduri suplimentare în rândul pacienților cu angină.Cercetarea, finanțată de...
Un studiu recent, publicat în revista Nutrients, a analizat efectul unei combinații de taurină și extract de piper negru asupra reducerii factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare. Recenzia a examinat literatura existentă pentru a înțelege mai bine potențialul celor două substanțe în protecția inimii și a sistemul...
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din sudul Danemarcei oferă noi informații referitoare la impactul pe care testele de screening ale afecțiunilor cardiovasculare îl au asupra calității vieții din perspectiva sănătății. Conform oamenilor de știință, în cadrul lucrării au fost analizate variabile precum ef...
Un nou articol a fost publicat în jurnalul Cardiovascular Innovations and Applications, care se concentrează pe efectele clinice ale combinării sacubitril/valsartan și dapagliflozin asupra funcției cardiace și remodelării ventriculare la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 și infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST (STEMI)...
Un studiu clinic prezentat în cadrul sesiunilor științifice ale SCAI (Society for Cardiovascular Angiography & Interventions) examinează criteriile propuse de către Societatea Europeană de Cardiologie pentru utilizarea pe termen lung a mai mult de un anticoagulant în cazul pacienților care au suferit o intervenție coronarian...
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Padova oferă noi perspective referitoare la proprietățile de reducere a tensiunii arteriale pe care le prezintă dietele pe bază de plante. Conform oamenilor de știință, importanța cercetării rezultă din faptul că hipertensiunea arterială poate crește riscul de apariție a unor a...
Un studiu intensiv realizat de specialiști în inimă de la Universitatea din Glasgow în colaborare cu NHS Scotland a făcut progrese semnificative în înțelegerea și tratarea anginei pectorale, o afecțiune caracterizată prin dureri în piept. Studiul s-a concentrat pe pacienții trimiși la spital de către medicii ...
Un nou studiu investighează asocierea dintre excesul de greutate sau obezitate și bolile cardiovasculare (BCV) și potențialele beneficii ale consumului anumitor tipuri de nuci în reducerea riscurilor de boli de inimă. Studiul a examinat efectele consumului zilnic de nuci mixte asupra profilurilor lipidice, markerilor inflamatori și lipo...
Un nou studiu al cercetătorilor de la King‘s College oferă noi informații referitoare la relația dintre consumul de polifenoli și sănătatea cardiacă și metabolică, în contextul în care diabetul zaharat de tip 2 și afecțiunile cardiovasculare sunt principalele cauze de mortalitate la nivel global. Conform oamenilor de ...
Un studiu publicat în revista Antioxidants a explorat impactul antioxidanților din băuturile fermentate asupra bolilor cardiovasculare la nivel molecular. Mai exact, cercetătorii au investigat asocierea dintre consumul de bere și răspunsul transcriptomic al inimii la stresul oxidativ cauzat de ischemia miocardică.Studiul a implicat feme...
Jurnalul American de Nutriție Clinică a publicat recent un articol de perspectivă care discută recomandările alimentare actuale care vizează reducerea aportului de acizi grași saturati pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare. Articolul subliniază impactul aportului mai scăzut de acizi grași saturati asupra colesterolului cu lipopro...
Femeile aflate în postmenopauză (etapă a vieții unei femei care urmează după menopauză) cu ateroscleroză prezintă un risc mai mare de atac de cord decât bărbații de vârstă similară cu aceeași afecțiune, potrivit unui nou studiu prezentat la EACVI 2023, un congres științific al Societății Europene de Cardiologie. ...
Un studiu recent publicat în Phytotherapy Research examinează potențialul ciupercilor comestibile și al constituenților lor bioactivi în gestionarea hipertensiunii. Ciupercile comestibile sunt cunoscute a fi bogate în diferiți compuși bioactivi nutriționali, inclusiv fibre, aminoacizi, steroli, proteine, vitamine și minera...
Un studiu recent publicat în American Heart Journal a examinat eficacitatea abordărilor actuale pentru a reduce riscul de evenimente cardiovasculare la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 (DZ2).Pacienții cu DZ2 se confruntă cu un risc crescut de complicații cardiovasculare, care contribuie la un număr semnificativ de decese în ac...
Practica clinică de utilizare a beta-blocantelor pe termen lung pentru a reduce riscul de noi atacuri de cord sau deces poate să nu fie justificată la pacienții care nu au insuficiență cardiacă, potrivit concluziilor unui amplu studiu publicat în jurnalul Heart. Studiul reprezintă o schimbare majoră în îngrijirea pacienț...
Un nou studiu publicat în revista Preventive Medicine arată legătura dintre modurile de navetă (modul în care o persoană se deplasează la și de la locul de muncă) și sănătatea cardiovasculară. Pentru studiu, cercetătorii au examinat nivelurile biomarkerilor relevanți pentru bolile cardiovasculare în rândul a pes...
Un studiu recent publicat în revista Vascular Health and Risk Management discută despre beneficiile și limitările adoptării de diete sănătoase pentru inima pentru sănătatea cardiovasculară. În ciuda progresului considerabil în medicină și intervenții alimentare, bolile cardiovasculare rămân o cauză predominant...
Un studiu recent publicat în jurnalul Progress in Cardiovascular Diseases arată că exercițiile fizice pot duce la modificări fiziologice importante, cum ar fi remodelarea cardiacă și modificări ale sistemului vascular, care îmbunătățesc fitnessul cardiorespirator și reduc riscul de boli cardiovasculare și de mortalitate. Cer...
Un studiu publicat în revista Circulation arată cum diferite diete populare se aliniază cu ghidurile alimentare pentru sănătatea cardiovasculară publicate de Asociația Americană a Inimii. Studiul a arătat că cele mai bune diete pentru inimă sunt dietele DASH, mediteraneene, pescetariene și vegetariene, în special datorită fa...
Un studiu publicat recent în jurnalul Antioxidants sugerează că resturile de struguri, cunoscute sub numele tescovină, ar putea fi utilizate pentru a sprijini sănătatea cardiovasculară și metabolică. Rezultatele studiului au evidențiat importanța funcției intestinale în protejarea organismului împotriva diferitelor tulb...
Boala cardiovasculară (BCV), în special accidentul vascular cerebral ischemic aterotrombotic și boala coronariană, sunt asociate cu o rată globală ridicată a mortalității. Pentru a reduce evenimentele cardiovasculare și a preveni BCV aterosclerotică, este esențial să se implementeze intervenții rentabile.Mai multe studii au indic...
O cercetare recentă a arătat că o dietă bogată în fructe de mare, mai ales pești de talie mică, care conține acizi grași polinesaturați omega-3, poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Pentru cercetarea actuală, oamenii de știință au examinat o cohortă prospectivă de adulți sănătoși din Atena, Grecia, &i...
Un studiu publicat recent în revista JACC arată că dieta mediteraneană verde, bogată în polifenoli, poate reduce rigiditatea aortică proximală (PAS), un marker important al îmbătrânirii vasculare și al riscului cardiovascular crescut. În cadrul studiului, dieta mediteraneană verde a fost comparată cu dieta me...
Sedentarismul poate crește semnificativ dimensiunea inimii la adolescenți, de trei ori mai mult decât activitatea fizică moderată-intensă. ...
Schimbarea medicamentelor pentru scăderea tensiunii arteriale poate aduce îmbunătățiri mai mari decât dublarea dozei medicamentului curent, indică un studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA). Descoperirile sugerează că pacienții ar putea beneficia de tratamente personalizate pentru a trata hiperten...
Potrivit concluziilor unui studiu realizat de cercetătorii de la UC Davis, bărbații tineri cu tensiune arterială mare au un risc crescut de deteriorare a sănătății creierului la vârstă înaintată. Studiul a comparat scanările cerebrale obținute prin imagistica cu rezonanță magnetică de la persoane în vârstă de...
Miocardita acută este o afecțiune inflamatorie a mușchiului cardiac, cu o varietate de cauze potențiale, care poate avea efecte grave asupra sănătății și funcției cardiace. Diagnosticarea din timp a afecțiunii, pentru a îmbunătăți șansele de recuperare a pacientului, reprezintă un subiect de interes pentru cercetătorii din do...
În contextul creșterii semnificative a ratelor de apariție a bolilor cardiovasculare (BCV) la nivel global, nanomedicina aduce o nouă abordare în tratamentul acestor afecțiuni, prin dezvoltarea unor terapii inovatoare care vizează celulele macrofage și monocite inflamatorii (iMos) implicate în inflamația și dezvoltarea bol...
Un studiu publicat în The European Heart Journal Digital Health arată că analiza datelor furnizate de un ECG scurt (n.r. electrocardiogramă care durează doar câteva secunde) poate reprezenta o modalitate eficientă de identificare a persoanelor care prezintă un risc ridicat de a dezvolta afecțiuni cardiace în viitorul apropi...
Un studiu publicat în jurnalul BMC Medicine, care a explorat corelația dintre Life’s Essential 8 și ratele de mortalitate din toate cauzele, sugerează faptul că scorul CVH (n.r. sistem de scor dezvoltat de Asociația Americană de Inimă pentru a evalua starea generală de sănătate cardiovasculară a unei persoane) influențează ...
Un grup de cercetători italieni a descoperit potențiale efecte antiinflamatorii și vasoprotectoare ale extractelor de celule roșii obținute din ariciul de mare Arbacia lixula. Studiul a fost publicat în revista științifică Nutrients.Se știe că nevertebratele marine, cum ar fi echinodermele, conțin numeroși compuși bioactivi cu di...
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni