Cum influențează alimentele procesate tensiunea arterială?

©

Autor:

Cum influențează alimentele procesate tensiunea arterială?
Într-un studiu recent publicat în Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases Journal, cercetătorii au investigat relația dintre consumul de alimente procesate și variabilitatea tensiunii arteriale folosind monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale (MATA).
Studiul a implicat 815 participanți cu vârsta cuprinsă între 35 și 70 de ani, care au furnizat date despre obiceiurile lor alimentare și au fost supuși măsurătorilor ambulatorii a tensiunii arteriale.

Rezultatele studiului au arătat că o proporție ridicată a consumului de alimente procesate se corelează pozitiv cu variabilitatea crescută a tensiunii arteriale și scăderea nocturnă extremă, care sunt factori de risc pentru problemele de sănătate cardiovasculară. În schimb, consumul de alimente neprocesate și minim procesate a fost asociat cu fluctuații reduse ale tensiunii arteriale între zi și noapte.

Hipertensiunea arterială este o problemă de sănătate globală semnificativă și o cauză principală a accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor coronariene. Studiul subliniază importanța stilului de viață și a alegerilor dietetice în menținerea sănătății cardiovasculare și subliniază beneficiile potențiale ale consumului de alimente neprocesate și minim procesate în detrimentul alimentelor procesate. Cu toate acestea, cercetătorii au recunoscut necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege mecanismele specifice din spatele corelației observate și a explora tehnici noi de procesare pentru a păstra proprietățile benefice ale alimentelor.

sursa: News Medical
foto: Gorloff-KV/Shutterstock.com

Data actualizare: 05-07-2023 | creare: 05-07-2023 | Vizite: 294
Bibliografie
New study reveals: food processing levels impact blood pressure variability, link: https://www.news-medical.net/news/20230703/New-study-reveals-food-processing-levels-impact-blood-pressure-variability.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Microbii non-bacterieni din intestinele umane influențează metabolismul alimentelor procesate
  • Alimentele procesate ar promova infecţii cronice care pot duce la afecţiuni precum diabetul
  • Cum poate afecta memoria consumul de alimente ultraprocesate
  •