Studiu compară două statine folosite pe larg în tratamentul persoanelor cu boli coronariene

©

Autor:

Studiu compară două statine folosite pe larg în tratamentul persoanelor cu boli coronariene
Un studiu publicat recent în BMJ abordează eficacitatea și siguranța a două statine frecvent utilizate, rosuvastatina și atorvastatina, în prevenirea infarcturilor miocardice, accidentelor vasculare cerebrale și decesului la persoanele cu boală arterială coronariană. Echipa de cercetători din Coreea de Sud a analizat datele din cadrul studiului clinic LODESTAR, care a implicat 4.400 de adulți (cu vârsta medie de 65 de ani; 28% femei) tratați în 12 spitale din Coreea de Sud. Studiul a durat trei ani, între septembrie 2016 și noiembrie 2019.
La începutul studiului, s-au înregistrat date medicale și informații despre stilul de viață ale participanților, care au fost apoi randomizați pentru a primi fie rosuvastatină, fie atorvastatină, zilnic. Scopul a fost de a identifica orice diferențe între cele două grupuri în ceea ce privește ratele de deces din orice cauză, ratele de infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale și revascularizări coronariene, precum și alte rezultate legate de siguranța tratamentului, cum ar fi dezvoltarea diabetului de tip 2, spitalizările din cauza insuficienței cardiace, trombozele majore și intervențiile chirurgicale pentru cataractă.

Din totalul de 4.400 de participanți, 4.341 (98,7%) au finalizat studiul. Rezultatele indică faptul că nu au existat diferențe semnificative între cele două grupuri în ceea ce privește ratele de deces (2,6% în grupul cu rosuvastatină față de 2,3% în cel cu atorvastatină), infarct miocardic (1,5% față de 1,2%), accident vascular cerebral (1,1% față de 0,9%) sau orice tip de revascularizare coronariană (5,3% față de 5,2%).

Cu toate acestea, nivelul mediu de colesterol LDL a fost mai scăzut în grupul care a primit rosuvastatină (1,8 mmol/L) comparativ cu grupul care a primit atorvastatină (1,9 mmol/L). În schimb, grupul care a primit rosuvastatină a prezentat un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 necesitând medicamente (7,2% față de 5,3%) și de a necesita intervenție chirurgicală pentru cataractă (2,5% față de 1,5%).

Cercetătorii subliniază că studiul are limitări, inclusiv faptul că a inclus doar participanți asiatici și că durata de trei ani a studiului poate fi insuficientă pentru a evalua efectele pe termen lung ale celor două tipuri de statine. Cu toate acestea, concluzia lor este că, în ceea ce privește persoanele cu boală arterială coronariană, rosuvastatina și atorvastatina prezintă eficacități comparabile în termeni de deces din orice cauză, infarct miocardic, accident vascular cerebral sau orice tip de revascularizare coronariană în termen de trei ani. Rosuvastatina a fost asociată cu nivele mai scăzute de LDL colesterol, dar cu un risc mai mare de diabet de tip 2 și intervenții chirurgicale pentru cataractă comparativ cu atorvastatina.

sursa: News Medical

Data actualizare: 19-10-2023 | creare: 19-10-2023 | Vizite: 315
Bibliografie
Study compares two widely used statins for treating patients with coronary artery disease, link: https://www.news-medical.net/news/20231018/Study-compares-two-widely-used-statins-for-treating-patients-with-coronary-artery-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Statinele au un risc scăzut de efecte secundare
  • Terapia cu statine reduce riscul de evenimente cardiovasculare majore, indiferent de varsta
  • Statinele scad severitatea COVID-19, posibil prin îndepărtarea colesterolului din membranele celulare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum