Riscul de boli cardiovasculare - sunt toate grăsimile la fel de nocive?
©
Autor: Airinei Camelia
![Riscul de boli cardiovasculare - sunt toate grăsimile la fel de nocive?](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=45361.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Un studiu recent publicat în The American Journal of Clinical Nutrition s-a concentrat pe analiza impactului diverselor tipuri și cantități de acizi grași dietetici asupra incidenței bolilor cardiovasculare aterosclerotice. Studiul a analizat datele de la 158.198 de veterani americani care au participat la Programul Million Veteran (MVP). Au fost excluși cei cu condiții preexistente, cum ar fi boli cardiovasculare aterosclerotice sau cancer. Au fost evaluate variabile diverse, inclusiv demografice, stil de viață și istoric medical. Intake-ul de grăsimi a fost calculat în funcție de un procentaj al aportului caloric zilnic total. Analizele statistice au utilizat modele Cox proporționale de risc, iar importanța a fost dată subtipurilor de acizi grași și relația lor cu riscul de boli cardiovasculare aterosclerotice.
În perioada de urmărire, s-au înregistrat 11.771 de evenimente cardiovasculare aterosclerotice, predominant boala ischemică cardiacă, urmată de boala cerebrovasculară ischemică și boala arterială periferică. S-a constatat că un aport mai mare de acizi grași saturați, în special acidul palmitic, este asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare aterosclerotice. Înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi cis-poli-nesaturate a redus riscul deboli cardiovasculare aterosclerotice. Studiul a detaliat și efectele individuale ale acizilor grași saturați, arătând, de exemplu, că un aport mai mare de acid butiric a fost legat de un risc mai mic de boli cardiovasculare aterosclerotice, în timp ce un consum crescut de acid margaric a fost asociat cu un risc mai mare.
Analiza a abordat și grăsimile trans-nesaturate, arătând că un consum mai mare este legat de o probabilitate mai mare de a experimenta evenimente cardiovasculare aterosclerotice. Pentru grăsimile cis-nesaturate, acidul oleic nu a avut o asociere semnificativă cu riscul de boli cardiovasculare aterosclerotice, în timp ce un consum mai mare de acizi grași ca acidul palmitoleic și acidul cis-vaccenic a fost legat de un risc crescut.
În concluzie, studiul arată că tipul și cantitatea de acizi grași consumați au un impact complex și nuanțat asupra sănătății cardiovasculare. Acesta subliniază necesitatea unei abordări mai sofisticate în elaborarea recomandărilor dietetice și politicilor de sănătate publică în contextul bolilor cardiovasculare.
sursa: News Medical
foto: Corona Borealis Studio / Shutterstock
Data actualizare: 17-10-2023 | creare: 17-10-2023 | Vizite: 377
Bibliografie
Are all fats equal in heart disease risk? New veteran study suggests not, link: https://www.news-medical.net/news/20231016/Are-all-fats-equal-in-heart-disease-risk-New-veteran-study-suggests-not.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Boala Whipple
- Bolile cardiovasculare în sarcină
- Riscul cardiovascular
- Grăsimile alimentare: pe care să le alegem?
- Sfaturi pentru alegerea tipurilor de grasime
- Grăsimile, uleiurile și dulciurile în alimentația copiilor
- Uleiuri vegetale
- Grăsimi bune versus grăsimi rele
- Necesarul de grăsimi la persoanele cu activitate fizică
- Oul crește riscul cardiovascular la pacienții cu diabet tip 2?
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Se mai poate face infarct, chiar daca se ia tratament și se tine dieta?
- Infarct miocardic
- Ajutor;Ce supliment îmi întărește inima si mă ferește de infarct și de stop cardiac subit?