Șase alimente esențiale care pot reduce riscul de boli cardiovasculare

©

Autor:

Șase alimente esențiale care pot reduce riscul de boli cardiovasculare
Un studiu recent condus de Universitatea McMaster și cercetătorii din Hamilton Health Sciences de la Population Research Health Institute (PHRI) a descoperit o legătură între consumul inadecvat a șase alimente cheie și un risc mai mare de boli cardiovasculare (CVD) la adulți. Studiul subliniază importanța includerii fructelor, legumelor, leguminoaselor, nucilor, peștelui și a produselor lactate cu grăsimi întegrale în dietă pentru a reduce riscul de BCV, inclusiv infarct miocardic și accident vascular cerebral. Cercetătorii au descoperit că o dietă sănătoasă poate fi realizată prin diverse mijloace, cum ar fi încorporarea unor cantități moderate de cereale integrale sau carne neprocesată.
Spre deosebire de cercetările anterioare care s-au concentrat pe țările occidentale și dietele care combină alimente nesănătoase ultra-procesate cu opțiuni bogate în nutrienți, acest studiu a adoptat o perspectivă globală și a examinat alimentele considerate în mod obișnuit sănătoase. Analizând date de la 245.000 de indivizi din 80 de țări din studii multiple, cercetătorii și colaboratorii lor și-au propus să înțeleagă impactul dietei asupra sănătății cardiovasculare. Organizația Mondială a Sănătății estimează că BCV au reprezentat 32% din decesele globale în 2019, 85% dintre aceste decese fiind atribuite atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale.

Studiul publicat în European Heart Journal a folosit un scor al dietei derivat din studiul prospectiv epidemiologic urban și rural (PURE) al Institutului de Cercetare a Populației, care a fost apoi replicat în cinci studii independente pentru a evalua impactul asupra sănătății în diferite regiuni și în rândul persoanelor cu și fără BCV anterioare. În timp ce scorurile anterioare ale dietei au examinat în primul rând relația dintre dietă și BCV în țările occidentale, Scorul PURE pentru dietă sănătoasă a oferit o reprezentare cuprinzătoare a țărilor cu venituri mari, medii și mici.

Scorul PURE Healthy Diet s-a concentrat exclusiv pe alimente protectoare sau naturale, având ca scop promovarea prevenirii bolilor prin consumul crescut al acestor grupe de alimente. Studiul a evidențiat importanța moderației în consumul de alimente naturale, afirmând că cantitățile moderate de pește, lactate integrale, cereale integrale nerafinate și carne neprocesată sunt asociate cu un risc mai scăzut de BCV și mortalitate. Aportul zilnic mediu recomandat a inclus două până la trei porții de fructe și legume, o porție de nuci și două porții de lactate. În plus, scorul a recomandat trei până la patru porții săptămânale de leguminoase și două până la trei porții săptămânale de pește. Posibilii înlocuitori au inclus o porție de cereale integrale pe zi și o porție de carne roșie neprocesată sau de pasăre zilnic.

sursa: News Medical

Data actualizare: 07-07-2023 | creare: 07-07-2023 | Vizite: 307
Bibliografie
Eating six key foods can lower a person's risk of heart disease, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20230706/Eating-six-key-foods-can-lower-a-persons-risk-of-heart-disease-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Decalarea programului de somn în weekend este nocivă pentru sănătate
  • Rolul zincului împotriva complicațiilor diabetului
  • Interviu cu Prof. Dr. Dragoș Vinereanu: „Prevenția înainte de toate! E mult mai ușor să previi bolile cardiovasculare, decât să le tratezi.”
  •