Îmbunătățirea profilului lipidic la persoanele cu risc cardiovascular - cât de utile sunt dietele vegetariene
©
Autor: Airinei Camelia
Dietele vegetariene, care elimină carnea, dar includ ouă și produse lactate și au fost asociate cu numeroase beneficii pentru sănătate. Un studiu publicat în JAMA Network Open își propune să evalueze impactul unor astfel de diete asupra controlului glicemic și asupra modificărilor de greutate în prevenirea și gestionarea bolilor cardiovasculare. În ciuda progreselor în tratamentele terapeutice pentru bolile cardiovasculare, strategiile preventive care se adresează factorilor de risc modificabili au fost limitate.
Revizuirea sistematică a inclus 29 de studii care au implicat 1.878 de indivizi între 1990 și 2021. Cele mai prescrise diete au fost vegane, lacto-ovo-vegetariene și lacto-vegetariene, adesea însoțite de restricții energetice pentru a facilita pierderea în greutate.
Descoperirile studiului indică faptul că dietele vegetariene sunt asociate cu o reducere semnificativă a nivelurilor de colesterol cu lipoproteine cu densitate scăzută (LDL-C), ceea ce duce la o scădere a riscului de boli cardiovasculare. Nivelurile hemoglobinei A1c (HbA1c) au scăzut, de asemenea, în special la persoanele care urmează o dietă vegană fără restricții calorice. Cu toate acestea, studiile revizuite nu au arătat reduceri semnificative ale tensiunii arteriale sistolice (TAS) din cauza intervențiilor dietetice.
În plus, greutatea corporală a scăzut la persoanele care urmează o dietă vegetariană, cea mai semnificativă reducere fiind observată la pacienții cu risc ridicat și la cei cu diabet de tip 2. Unii pacienți au reușit să-și reducă dozele de medicamente după ce au adoptat o dietă vegetariană. Beneficiile pentru sănătate ale dietelor vegetariene sunt atribuite aportului redus de grăsimi saturate, L-carnitină, colină și aminoacizi cu lanț ramificat, toți care joacă un rol în dezvoltarea aterosclerozei și a rezistenței la insulină.
În general, studiul concluzionează că dietele vegetariene au un impact modest, dar semnificativ asupra reducerii factorilor cheie de risc asociați cu bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, sunt necesare studii clinice nutriționale mai cuprinzătoare pentru a evalua beneficiile meselor vegetariene de înaltă calitate și potențialul acestora în combinație cu terapiile farmacologice pentru pacienții cu boli cardiovasculare.
sursa: News Medical
foto: Losangela / Shutterstock.com
Revizuirea sistematică a inclus 29 de studii care au implicat 1.878 de indivizi între 1990 și 2021. Cele mai prescrise diete au fost vegane, lacto-ovo-vegetariene și lacto-vegetariene, adesea însoțite de restricții energetice pentru a facilita pierderea în greutate.
Descoperirile studiului indică faptul că dietele vegetariene sunt asociate cu o reducere semnificativă a nivelurilor de colesterol cu lipoproteine cu densitate scăzută (LDL-C), ceea ce duce la o scădere a riscului de boli cardiovasculare. Nivelurile hemoglobinei A1c (HbA1c) au scăzut, de asemenea, în special la persoanele care urmează o dietă vegană fără restricții calorice. Cu toate acestea, studiile revizuite nu au arătat reduceri semnificative ale tensiunii arteriale sistolice (TAS) din cauza intervențiilor dietetice.
În plus, greutatea corporală a scăzut la persoanele care urmează o dietă vegetariană, cea mai semnificativă reducere fiind observată la pacienții cu risc ridicat și la cei cu diabet de tip 2. Unii pacienți au reușit să-și reducă dozele de medicamente după ce au adoptat o dietă vegetariană. Beneficiile pentru sănătate ale dietelor vegetariene sunt atribuite aportului redus de grăsimi saturate, L-carnitină, colină și aminoacizi cu lanț ramificat, toți care joacă un rol în dezvoltarea aterosclerozei și a rezistenței la insulină.
În general, studiul concluzionează că dietele vegetariene au un impact modest, dar semnificativ asupra reducerii factorilor cheie de risc asociați cu bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, sunt necesare studii clinice nutriționale mai cuprinzătoare pentru a evalua beneficiile meselor vegetariene de înaltă calitate și potențialul acestora în combinație cu terapiile farmacologice pentru pacienții cu boli cardiovasculare.
sursa: News Medical
foto: Losangela / Shutterstock.com
Data actualizare: 07-08-2023 | creare: 07-08-2023 | Vizite: 290
Bibliografie
Do vegetarian diets improve the cardiometabolic profile of people with or at high risk of cardiovascular diseases?, link: https://www.news-medical.net/news/20230801/Do-vegetarian-diets-improve-the-cardiometabolic-profile-of-people-with-or-at-high-risk-of-cardiovascular-diseases.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Perioada ideală pentru realizarea de exerciții fizice: între orele 08:00 și 11:00
- Suplimentele de Omega-3 sunt benefice după un infarct miocardic, dar nu și pentru populația generală
- Chiar și consumul scăzut de alcool poate dăuna inimii
- Schimbările în alimentație influențează factorii de risc pentru bolile cardiovasculare
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Stilul vegan sau raw food
- Dieta cu probleme
- Buna ziua
- Colesterol si trigliceride
- Hepatita B si suplimentele