Rolul dietei în prevenirea și tratarea hipertensiunii arteriale (meta-analize)
Tensiunea arterială ridicată este un factor major care contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare și la mortalitatea adultă. În 2019, s-a observat o prevalență globală a hipertensiunii de 34% pentru bărbați și 32% pentru femei, dar mai puțin de jumătate dintre persoanele tratate aveau hipertensiunea controlată. Factorii de risc principali includ obiceiurile alimentare și stilul de viață, cum ar fi aportul de sodiu și activitatea fizică. În timp ce organizații precum Societatea Europeană de Cardiologie oferă linii directoare care evidențiază diete precum cea mediteraneană și Abordările Dietetice pentru Oprirea Hipertensiunii, studiile recente au analizat efectele specifice ale diferitelor grupuri de alimente și nutrienți asupra tensiunii arteriale.
Despre studiu
Studiul a fost realizat pe baza metodologiei Institutului Joanna Briggs și a fost înregistrat în Registrul Internațional Prospectiv al Revizuirilor Sistematice. S-a efectuat o căutare literară precisă în baze de date precum PubMed, Embase, Web of Science și Cochrane Central Register of Controlled Trials până în octombrie 2021. Scopul a fost de a identifica meta-analizele atât din studii controlate randomizate, cât și din studii observaționale privind dieta și tensiunea arterială.
Rezultate
O revizuire cuprinzătoare a analizat 17.099 de înregistrări, finalizând 175 de publicații. Acestea au acoperit un spectru larg de factori dietetici, de la carne și legume până la băuturi și macronutrienți.
Studiile controlate randomizate de înaltă calitate au constituit 7,5%, cu o calitate descendentă observată în 43,2% moderate, 27,4% scăzute și 21,9% critic de scăzute. Studiile observaționale nu au atins o evaluare de înaltă calitate; 65,5% au fost considerate moderate, cu 27,6% scăzute și 6,9% critic de scăzute.
În ceea ce privește regimurile alimentare și implicațiile lor asupra tensiunii arteriale, datele de înaltă calitate din studiile controlate randomizate au sugerat că dietele precum Abordările Dietetice pentru Oprirea Hipertensiunii și dieta ketogenică au contribuit pozitiv la controlul tensiunii arteriale. În schimb, studiile observaționale au oferit dovezi mai slabe pentru diete precum cea vegană și mediteraneană.
În domeniul plantelor aromatice, scorțișoara a redus, în timp ce lemnul dulce a crescut tensiunea arterială diastolică. Ceaiurile au primit validare moderată pentru reducerea tensiunii arteriale, în timp ce influența cafelei a rămas ambiguă. Discuțiile în jurul macronutrienților au evidențiat proteine precum L-carnitina și proteina de soia cu dovezi favorabile. În contrast, majoritatea grăsimilor și uleiurilor, cu excepția unora precum Acidul Eicosapentaenoic, au prezentat rezultate inconsistente.
Mineralele au prezentat, de asemenea, variabilitate; potasiul a fost susținut cu tărie pentru scăderea tensiunii arteriale, în timp ce calciul și zincul au rămas neconcludente.
Concluzii
Studiul oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra relației dintre dieta și tensiunea arterială, subliniind necesitatea de a rafina liniile directoare actuale pentru managementul hipertensiunii. De asemenea, pune în evidență importanța de a evalua calitatea studiilor incluse în meta-analize și de a lua în considerare variabilitatea dintre studiile controlate randomizate și cele observaționale.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2161831323013844
Image by DCStudio on Freepik
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Dovezi pentru o asociere independentă a bolilor cardiovasculare la pacienții cu narcolepsie
- Riscul de anemie este mai crescut la persoanele vârstnice care folosesc aspirină
- Dieta cu un aport redus de proteine scade riscul de boli cardiovasculare
- Consumul de alcool pentru o perioadă lungă de timp crește riscul de hipertensiune arterială
- Hipertensiunea intracraniana
- Hipertensiunea pulmonara
- Hipertensiunea portala
- Hipertensiunea arteriala (HTA)
- Hipertensiunea indusa de sarcina - Preeclampsia si eclampsia
- Boala cardiaca hipertensiva
- Hipertensiunea arteriala la copil
- Hipertensiunea de halat alb (sindromul de halat alb)
- Hipertensiunea arterială secundară de cauză endocrină
- Hipertensiunea arterială la gravidă
- Inhibitorii enzimei de conversie (IECA)
- Dieta in hipertensiunea arteriala
- Alimentele cu multă sare și efectul lor asupra sănătății
- Beneficiile uleiului de măsline (meta-analiză)
- Hipertensiune
- Buna seara! am nevoie urgent de ajutorul dumneavoastra.
- Frica de a nu pati ceva grav sau efectele indelungate a consumului de alcool
- De ce cea distolica este așa mare cand mă mișc(90), iar când stau e 70-75?
- Durere la frunte dupa inceperea tratamentului de hipertensiune cu Noliprel Arg Forte 5mg
- Tensiune arteriala foarte mare
- Cardiologie
- Prestarium de 5 mg la 47 de ani recomandat pentru hipertensiune.
- Leșin cu tensiune mare
- Tensiune ridicata, puls scazut