Geneticienii asociază consumul de ouă cu riscul de boli cardiovasculare
©
Autor: Airinei Camelia

Cercetători din China au explorat legătura dintre consumul de ouă și boala arterială coronariană (BAC), ținând cont de diferite predispoziții genetice. Au descoperit o interacțiune sinergică între predispoziția genetică și riscul crescut de BAC asociat cu consumul de ouă.
Studiul a inclus 34.111 persoane fără BAC la începutul studiului și cu date genotipice eligibile. S-au exclus cei cu date incomplete despre consumul de ouă sau cu antecedente de boli cronice. Media de vârstă a participanților a fost de 52,3 ani, iar 41,8% au fost de sex masculin. S-au utilizat chestionare de frecvență alimentară pentru a evalua consumul de ouă la început și în vizitele de urmărire.
Pentru evaluarea susceptibilității genetice, cercetătorii au creat un scor de risc poligenic (PRS) combinat, bazat pe 540 de SNP-uri pentru BAC și trăsături corelate. De asemenea, s-au evaluat alți covariați, cum ar fi factorii de risc tradiționali pentru BAC, utilizând chestionare și modele de regresie Cox proporțională stratificate pe cohortă.
În urma unei urmăriri mediane de 11,7 ani, s-au înregistrat 1.128 de cazuri de BAC. Incidența cumulativă a fost cea mai mare în rândul celor care consumau ≥10 ouă/săptămână (HR=1,42). De asemenea, riscul de BAC a fost linear legat de PRS, cei cu un risc genetic mai mare având o incidență semnificativ mai mare de BAC. Riscul a crescut atât pentru cei cu predispoziție genetică scăzută (HR=1,05), cât și pentru cei cu predispoziție înaltă (HR=1,10), dar efectul a fost mai pronunțat în cazul celor cu un risc genetic mai înalt.
Studiul evidențiază o interacțiune sinergică semnificativă între consumul de ouă și factorii genetici, sugerând că relația dintre acești factori și riscul de BAC nu este omogenă în funcție de predispozițiile genetice. Rezultatele pot fi utilizate pentru a dezvolta recomandări dietetice personalizate pentru indivizii cu un risc genetic mai mare de a dezvolta BAC, contribuind astfel la prevenirea bolii și la îmbunătățirea sănătății publice.
Este important de menționat că studiul nu ia în considerare aportul total de colesterol și energie al participanților, iar cercetări suplimentare sunt necesare pentru a înțelege mecanismele biologice care stau la baza interacțiunilor observate.
Cercetările au fost publicate în jurnalul The American Journal of Clinical Nutrition.
sursa: News Medical
foto: MasAnyanka / Shutterstock
Data actualizare: 17-10-2023 | creare: 17-10-2023 | Vizite: 283
Bibliografie
Cracking the code: How egg consumption and genetics team up to affect heart disease risk, link: https://www.news-medical.net/news/20231016/Cracking-the-code-How-egg-consumption-and-genetics-team-up-to-affect-heart-disease-risk.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Vase de sânge sintetice inovatoare, care cresc odată cu vârsta
- Noi dovezi privitoare la posibilitatea de reducere a tensiunii arteriale prin diete pe bază de plante
- Funcția fizică după vârsta de 65 de ani poate fi un biomarker al riscului de evenimente cardiovasculare
- Cum este influențată tensiunea arterială de adoptarea dietei DASH?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cat de sanatos este oul?
- Alimentatie la bebelus
- Oua, lamaie, miere?
- Băiețelul meu a consumat azi un ou fiert de la Paști făcute în vinerea mare. Se poate întâmpla ceva?
- Oua de prepelita