Boli cu transmitere sexuala

BTS este un termen generic aplicat pentru o serie de boli infectioase care se transmit, in special, pe calea sexului vaginal, anal si oral.

Efectele lor nu se reduc doar la organele reproductive si ele nu implica neaparat activitatea sexuala.

 

In marea majoritate a cazurilor agentii patogeni patrund in organism prin membranele mucoase - suprafetele umede si calde ale vaginului, uretrei, anusului si cavitatii bucale. Totusi, in unele cazuri contactul cu pielea infectata poate fi suficient pentru achizitionarea infectiei. in plus, orice taietura sau leziune faciliteaza patrunderea in circuitul sangvin a agentilor patogeni.


Majoritatea BTS cauzate de bacterii, protozoare sau alte organisme mici pot fi tratate, de regula, cu antibiotice.
Printre BTS exista doua infectii bacteriene cunoscute inca din antichitate - sifilis si gonoreea. O a treia, chlamidia, capata o raspandire alarmanta in zilele noastre. Toate trei pot fi tratate cu antibiotice, dar pot conduce la complicatii grave daca nu sunt tratate, la timp.


Infectiile virale, desi pot fi tratate, raman incurabile. Acestea includ herpesul, papilomavirusul uman care cauzeaza negi si virusul imunodeficitar uman (HIV), care produce SIDA. Tratamentul poate doar elimina simptomele si inceta progresarea acestor boli.


Hepatita este singura BTS pentru care exista vaccin.
Alte BTS raspandite includ trihomonaza, cauzata de protozoa si tratabila cu simple antibiotice orale, scabia care consta din organisme minuscule ce infecteaza pielea sau parul pubian si poate fi tratata cu creme sau lotiuni aplicate local.


Vaginitele bacteriale pot fi (dar nu neaparat) urmare a contactului sexual, caci modificarile in flora vaginala (organisme care in mod normal abiteaza in vaginul sanatos) se pot produce si fara contact sexual. Exista peste 24 de boli cu transmitere sexuala, noi le vom discuta pe cele mai importante dintre ele.

Citește și despre: