Uretrita negonococica
Autor: Istratie Elena-Bianca
Uretrita negonococica se refera la infectia uretrei produsa de alti germeni decat Neisseria gonorrhoeae, fiind o infectie transmisa pe cale sexuala.
Cel mai frecvent germene incriminat in etiologia uretritei negonococice este Chlamydia trachomatis, care apare in aproape jumatate din cazuri la barbati. Totodata se foloseste termenul de uretrita negococica pentru cazurile de uretrita in care nu poate fi determinat agentul etiologic. Uretrita negonococica mai poate fi produsa iatrogen in cateterizarea uretrei pentru diferite interventii urologice sau chiar de agenti iritanti cum sunt cremele si sapunul pentru zona genitala.
La femei uretrita este, de obicei, asimptomatica. In cazul barbatilor se manifesta prin:
- durere sau senzatie de arsura la mictiune
- iritatie la nivelul preputului
- secretie albicioasa.
In fiecare an se pune diagnosticul a peste 80.000 de cazuri de uretrita la barbati.
Etiologie
Cauze infectioase
Pentru jumatate din cazurile de uretrita negonococica, la barbat, agentul patogen este Chlamydia trachomatis. La femei, aproximativ patru din zece cazuri de uretrita negonococica sunt determinate de C. Trachomatis. Este cunoscut faptul ca C. Trachomatis se transmite pe cale sexuala, in cazul sexului neprotejat, inclusiv anal sau oral.Multi germeni pot determina uretrita negonococica. Aici sunt incluse bacteriile care populeaza in mod fiziologic gatul, gura sau rectul. Aceste bacterii pot determina uretrita negonococica cand ajung la nivelul uretrei asa cum se intampla in timpul sexului anal sau oral.
Alti germeni care produc uretrita negonococica sunt Trichomonas vaginalis, care se transmite tot prin intermediul contactului sexual, mycoplasma, infectiile de tract urinar, virusul herpes simplex care mai determina si leziuni herpetice genitale, adenovirusul care determina concomitent si inflamatie a gatului si infectie oculara, ureaplasme.
Uretrita poate fi produsa de infectiile de tract urinar, prostatita bacteriana, strictura uretrala, fimoza.
La nou-nascut expunerea la patogenii din uretrita negonococica determina conjunctivita si pneumonie.
Cauze noninfectioase
Printre cauzele noninfectioase pot fi enumerate toate situatiile care conduc la inflamatia uretrei:- iritatia produsa de produsele folosite in regiunea genitala precum sapunul, deodorantul sau spermicidul;
- leziuni uretrale determinate in timpul sexului viguros sau in timpul masturbarii;
- leziuni uretrale determinate de insertia unui instrument la acest nivel, cum este cateterul inserat pentru a permite drenajul urinar in timpul unei interventii chirurgicale sau urologice.
Simptome
Uretrita negonococica determina simptome atat la femeie cat si la barbat. In unele situatii infectia negonococica este asimptomatica.La barbat
Simptomele la barbati constau in:- secretie albicioasa tulbure
- disurie manifestata ca o senzatie de arsura
- inflamatia preputului
- polachiurie.
In cazul in care partenera actuala ii aduce la cunostinta partenerului ca ar putea avea o infectie cu transmitere sexuala, dar acesta nu are nicio simptomatologie, cazul trebuie manageriat prompt fara a se intarzia prezentarea la medic. Tratamentul trebuie continuat chiar daca simptomatologia dispare.
La femeie
Simptomele la femeie sunt in general putin resimtite. Simptomatologia poate deveni pregnanta daca infectia se extinde in celelalte segmente ale aparatului genital feminin, asa cum sunt tubele uterine. In cazul extensiei infectiei apare boala inflamatorie pelvina - o afectiune severa in care apare durerea persistenta. Episoadele repetate de boala inflamatorie pelvina se asociaza cu un risc crescut de infertilitate.Simptomele pot consta in:
- durere pelvina
- disconfort sau durere in timpul actului sexual resimtitata in profunzime
- sangerare intre actele sexuale sau imediat dupa actul sexual
- secretii vaginale neobisnuite, urat mirositoare
- febra de peste 38˚C.
Diagnosticul
Diagnosticul uretritei negonococice se stabileste pe baza testelor de laborator. Exista doua teste esentiale pentru diagnosticul uretritei negonococice. Totodata se realizeaza testele pentru infectiile gonococica si chlamydiana intrucat acestea sunt cele mai frecvente infectii transmise sexual. In acelasi timp este important de investigat infectia HIV.Primul test presupune prelevarea cu ajutorul unui tampon a unei probe de secretie de la nivelul uretrei, care este ulterior examinata la microscop pentru identificarea celulelor inflamatorii si a bacteriilor care determina uretrita negonococica. Introducerea tamponului nu este dureroasa, poate produce un usor disconfort.
Cel de-al doilea test este reprezentat de urocultura. Pacientului i se cere sa nu urineze timp de doua ore inainte de a da proba de urina. Este prelevata o proba de urina care este dusa la laborator unde se realizeaza cultivarea sedimentului urinar pe un mediu de cultura pe care este apoi identificata bacteria care a determinat uretrita.
Tratamentul
Uretrita negonococica necesita antibioterapie de scurta durata. Antibioterapia poate fi inceputa inainte de primirea rezultatelor de laborator. Daca investigatiile de laborator nu deceleaza niciun germene sau daca uretrita este produsa iatrogen, de agenti iritanti, antibioticele sunt si in aceste cazuri administrate intrucat si aici o infectie este responsabila de uretrita. Administrata corect, antibioterapia este eficienta in 90% din cazuri.Se recomanda antibiotice administrate pe cale orala sub forma de tablete sau capsule cum sunt azitromicina (o singura doza) si doxicilina (de doua ori pe zi timp de 7 zile). In unele cazuri pot fi necesare doua sau trei saptamani pana la disparitia simptomelor.
Este interzis raportul sexual (vaginal, anal sau oral) pana la terminarea tratamentului cu doxiciclina si timp de sapte zile de la azitromicina; pana la disparitia simptomatologiei si pe perioada de tratament a partenerului. Se mai pot administra eritromicina si ofloxacina. In uretrita negonococica recurenta se administreaza metronidazol si eritromicina.
Reactiile adverse ale antibioticelor sunt starea de rau, varsaturile si diareea. In plus, antibioticele folosite in terapia uretritei negonococice pot interactiona cu contraceptivele orale si cele sub forma de plasturi.
Toate cazurile de uretrita negonococica trebuie tratate asemanator uretritei cu germeni transmisi pe cale sexuala. Toti partenerii trebuie tratati, deoarece boala netratata determina complicatii pe termen lung. Desi la femei poate fi asimptomatica, pe termen lung uretrita negonococica poate avea consecinte asupra aparatului genital feminin, cea mai de temut afectiune fiind boala inflamatorie pelvina. De aceea, fiecare persoana cu uretrita negonococica trebuie sa-si informeze partenerul sau partenerii recenti (din ultimele trei luni) pentru a fi testati si tratati.
Complicatii
Uretrita negonococica poate produce complicatii serioase, dar acestea sunt rare.
Cea mai frecventa complicatie este uretrita persistenta sau recurenta definita ca prezenta uretritei timp de una pana la trei luni dupa administrareaa tratamentului. Aceasta complicatie afecteaza unul din zece barbati cu uretrita. Poate aparea si la femei. Sfatul recomandat pacientilor este sa revina la medic daca simptomele persista mai mult de doua saptamani de la initierea tratamentului.
O alta complicatie a uretritei negonococice este sindromul Reiter, cunoscut si ca artrita reactiva. Se estimeaza ca sindromul Reiter apare la 1 din 100 de pacienti cu uretrita negonococica. Apare pe fondul hiperstimularii sistemului imun ale carui celule actioneaza asupra tesuturilor sanatoase, in acest caz articulatiile, din motive inca necunoscute. Pacientii pot acuza:
- durere articulara
- conjunctivita
- uretrita recurenta.
Pentru simptomele moderate se pot administra antiinflamatoare nonsteroidiene, iar pentru simptomele severe se administreaza corticoterapie sau DMARDs (medicamente antireumatice modificatoare ale bolii).
La barbati mai poate aparea epidididmo-orhita. Epididimita este o inflamatie a epididimului (un tub contorsionat localizat pe peretele posterior al testiculului care asigura transportul spermatozoizilor). Orhita reprezinta inflamatia testiculelor. Epididimo-orhita afecteaza mai putin de 1 din 100 de barbati cu uretrita negonococica.
La femei, boala inflamatorie pelvina apare in cazurile de uretrita netratate. Aceasta afectiune creste riscul de infertilitate si sarcina ectopica.
Profilaxia uretritei negonococice
Plecand de la premisa ca cele mai multe cazuri de uretrita negonococica sunt determinate de infectii cu transmitere sexuala, cea mai buna cale de preventie este reprezentata de contactul sexual prudent, prin folosirea prezervativului.
Exista mai multe mijloace de siguranta:
- un numar cat mai redus de parteneri
- folosirea prezervativului la fiecare contact sexual vaginal sau anal
- in cazul sexului oral folosirea prezervativului
- la femeie aplicarea unui invelis de latex sau plastic.
Cuplul este indicat sa faca analizele pentru bolile cu transmitere sexuala in mod regulat. In cazul in care o anumita persoana nu are o relatie stabila si este activa sexual trebuie sa faca analizele in fiecare an. Verificari mai frecvente sunt recomandate in cazul sexului neprotejat cu un nou partener sau daca devine simptomatic.
Insa nu toate cazurile de uretrita negonococica sunt infectioase.
Daca uretrita apare in urma actiunii iritante a cremelor, lotiunii sau obiectelor introduse in uretra, trebuie evitat contactul acestora cu uretra.
- Boli cu transmitere sexuala
- Mancarimi si scurgeri pe canalul uretral
- O problema legata de hiv, o intrebare care ma macina..
- Tratament uretrita ?
- Usoara inflamatie a orificiului extern al uretrei
- Uretrita micotica
- Boala la uretra?
- Uretra - mancarime si senzatie de arsura la urinat