Uretrita la femei si sindromul uretral

©

Autor: Redacția ROmedic

Uretrita la femei si sindromul uretral

Uretra femeilor este mai scurta decat cea a barbatilor, avand doar 3 centimetri. Acest lucru favorizeaza ascensionarea mult mai rapida a patogenilor de la nivelul organelor genitale externe, catre vezica urinara, urmata de aparitia cistitei (infectie la nivelul vezicii).

 

Cei mai frecventi agentii etiologici implicati in aparitia uretritei la femei sunt C.trachomatis, N.gonorrhoeae si ocazional virusul HSV (herpes simplex);

E.coli si alti uropatogeni pot fi de asemenea prezenti in numar mai mic in urina infectata.

 

Sindromul uretral se caracterizeaza prin urmatoarele simptome:

- disurie (tulburari mictionale) si

- piurie (urina tulbure, datorita numarului crescut de celule imflamatorii-leucocite).

 

Herpesul vulvar si candidoza vulvo-vaginala se manifesta prin mictiune dureroasa, provocata de contactul urinei cu labiile sau regiunea vulvara inflamata.

 

Mictiunile frecvente, durerea localizata lombar si febra sunt semne de infectie urinara inalta (pielonefrita).

 

Aparitia simptomatologiei urinare joase, la o femei tanara ce are parteneri sexuali multipli, insotita de cervicita mucopurulenta, poate orienta diagnosticul catre o boala cu transmitere sexuala.

 

Mictiunile frecvente si imperioase, insotite de hematurie si durere suprapubiana (cu caracter de arsura), sugereaza prezenta unei cistite de etiologie bacteriana.

 

Patogenii pot fi identificati prin urocultura; pentru cultura, urina trebuie recoltata dimineata, din jetul mijlociu, dupa toaleta organelor genitale externe (primul jet de urina nu se recolteaza, deoarece el este contaminat in mod uzual).

 

O concentratie mai mare de 100 germeni pe mililitru de urina, la o femeie simptomatica, cu piurie este semn de infectie bacteriana de tract urinar.

 

O concentratie mai mica de 100 germeni pe mililitru de urina (piurie sterila), orienteaza diagnosticul catre un sindrom uretral, posibil determinat de N.gonorrhoeae sau C.trachimatis. Infectia cu aceste doua bacterii, poate fi evaluata prin cultura si teste specifice.

 

Tratamentul pentru chlamidii, consta in administrarea de doxicilina timp de 7 zile; tratamentul amelioreaza disuria.


Data actualizare: 06-03-2014 | creare: 10-01-2007 | Vizite: 54239
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum