Infecția cu Trichomonas vaginalis (Trichomoniaza)

©

Autor:

Infecţia cu Trichomonas vaginalis poate afecta atât sexul feminin, cât şi sexul masculin. Numărul de cazuri estimate de OMS este de aproximativ 170 milioane anual.

În medie, la populaţia din tările dezvoltate, infecţia cu Trichomonas vaginalis atinge un procent de 5-20% la femei şi 5% la bărbaţi. Marea majoritate a persoanelor ce au infecţia sunt asimptomatici.

Trichomonas vaginalis este o infecţie frecventă cu transmitere sexuală cauzată de un protozoar.

La femeie, parazitul se localizează intracelular, la nivelul epiteliului vaginal, iar la bărbat la nivelul mucoasei uretrale. De asemenea, există posibilitatea transmiterii trichomoniazei de la mamă la făt, în timpul naşterii, din canalul de naştere.

Etiologie

Trichomonas vaginalis este un parazit ce se prezintă sub forma vegetativă.
Trofozoidul este alcătuit în partea anterioară din patru flageli liberi şi unul recurent (acesta din urmă formează membrana ondulantă ce ocupă jumătate din lungimea parazitului).

Acest parazit se găseşte la nivelul căilor genito-urinare. La femeie e mai frecvent la nivelul mucoasei vaginale, iar la bărbat la nivelul glandelor uretrale - veziculele seminale şi prostată.

Este un parazit strict uman, foarte sensibil la uscăciune. Transmiterea trichomoniazei se poate face doar în mediul umed, de obicei prin contact sexual.
Sursa de infecţie este omul bolnav sau purtătorul asimptomatic.

În cazul nou-născuţilor, transmiterea se face în canalul de naştere.

Tablou clinic

Dacă apare, simptomatologia se instalează după 24 de zile de la contactul infectant.

Trichomoniaza la femeie

La femeie, infecţia cu trichomonas vaginalis poate fi asimptomatică în 20-50% din cazuri sau determină o vulvo-vaginită acută ce se manifestă prin:
  • leucoree
  • dispareunie (contact sexual dureros)
  • prurit (mâncărime) vulvar.
Secreţia vaginală este modificată, spumoasă, aerată, galben-verzuie cu miros neplăcut (de peşte alterat).
Pruritul apare precoce după infecţie şi se diminuă rapid până la dispariţie odată cu instituirea tratamentului. Uneori poate fi asociat şi cu senzaţia de arsură, disurie şi durere la nivel pelvin.

Trichomoniaza la bărbat

La bărbat infecţia este de obicei asimptomatică, simptomatologia fiind prezentă doar la 5-10% dintre bărbaţi, sub forma unei uretrite acute. Manifestările clinice sunt reprezentate de prezenţa unei secreţii uretrale în cantitate mică, sub aspectul de „picătură matinală” la nivelul uretrei, disurie, inflamarea glandului (mai rar întâlnită).
Infecţia acută se poate transforma în una cronică, afectând odată cu trecerea timpului prostata şi uretra posterioară.

Diagnostic

Diagnosticul la femeie se pune pe baza simptomatologiei, examenului ginecologic şi a celui parazitologic.
La bărbat e mai dificil de stabilit diagnosticului datorită absenţei simptomelor, acest lucru favorizând şi diseminarea parazitului.

La examenul ginecologic, mucoasa vagianlă este inflamată, eritematoasă cu zone hemoragice. Vulva este edematoasă şi eritematoasă.
În absenţa tratamentului, vulvo-vaginita determinată de Trichomonas vaginalis se cronicizează, infecţia cronică putând evolua spre sterilitate.

Diagnosticul parazitologic
presupune identificarea parazitului în microscopie optică.
La femei parazitul este identificat cu uşurinţă în preparatul realizat din secreţie vaginală proaspăt sau colorat May-Grunwald-Giemsa.
La bărbaţi, evidenţierea parazitului la examenul microscopic este mai dificilă, iar un rezultat negativ nu exclude infecţia.

Complicaţii

  • Creşte riscul de transmitere HIV;
  • La femeile însărcinate infecţia poate determina naştere prematură;
  • Evoluţia cronică poate determina la femeie apariţia sterilităţii.

Tratament

Tratamentul se realizează la ambii parteneri cu derivaţi imidazolici.
Metronidazol
- 8-10 mg/kgc/zi timp de 10 zile la care se adaugă la femeie un comprimat ginecologic în fiecare seară timp de 10 zile.

Alţi derivaţi imidazolici ce pot fi folosiţi sunt: tinidazolul, ornidazolul, fenticonazolul (doză unică, pentru tulpinile de Trichomonas vaginalis rezistente la metronidazol).
Un alt preparat ce poate fi folosit este Tricomicon ce conţine metronidazol, cloramfenicol şi nistatin - are un spectru larg atât antifungic cât şi antiparazitar şi antimicorbian.

Profilaxie

Utilizarea prezervativelor în timpul contactului sexual împiedică transmiterea trichomoniazei şi a altor boli cu transmitere sexuală.

Data actualizare: 16-04-2014 | creare: 23-04-2013 | Vizite: 51179
Bibliografie
1. Genul Trichomonas, Parazitologie şi Micologie, Mariana Luca, Editura “Gr.T.Popa”,U.M.F. Iaşi, 2005, pag 64-70;
2. Trichomonas vaginalis, Medical Microbiology, Kayser, 2005, Thieme, pag.481-483;
3. https://www.bbc.co.uk/health/physical_health/sexual_health/stis_trich.shtml
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce este medicația remisivă și care este utilitatea ei în reumatologie?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum