Prevenirea si controlul BTS

©

Autor: Redacția ROmedic

Atat tarile dezvoltate cat si cele in curs de dezvoltare, fac eforturi sustinute pentru eliminarea sau limitarea bolilor cu transmitere sexuala. In Europa s-a reusit diminuarea considerabila a numarului de imbolnaviri prin gonoree, sancru moale si sifilis.


Prevenirea si controlul BTS, urmareste reducerea riscului de expunere prin:
-scaderea ratei de schimabre a partenerilor sexuali.
-scaderea eficientei transmiterii:„safe-sex” (utilizarea prezervativelor), imunizarea impotriva hepatitei B.
-scurtarea periaodei de infectivitate a bolilor cu transmitere sexuala, prin detectarea si tratarea rapida a surselor de infectie (indivizi simptomatici sau asimptomatici).

 

Pentru ca cele trei mijloace de stopare a transmiterii BTS sa poata fi puse in practica, este nevoie de programe riguroase de educatie sexuala, in randul copiilor, adolescentilor si adultilor. Uneori mentalitatea colectiva poate fi potrivnica acestor mijloace, deoarece in unele medii sociale, discutiile despre sex  reprezinta un subiect tabu.


In general, medicii care se ocupa de diagnosticarea si tratarea BTS, au putin timp la dispozitie pe care sa-l poata aloca educatiei sexuale. Pentru astfel de programe este nevoie de oameni special instrutiti si platiti. Recunoasterea din timp a simptomelor unei boli cu transmitere sexuala, urmata de prezentarea la medic, reduce riscul de imbolnavire al altor contacti si limiteaza aparitia unor sechele. Intotdeauna cand ne confruntam cu un caz nou de BTS, ne vom asigura de respectarea urmatoarelor etape: asigurarea asupra compliantei terapiei, tratarea contactilor, promovarea utilizarii prezervativelor, consilierea pentru reducerea riscurilor. Unele persoane ce sufera de o BTS, raman pentru mult timp asimptomatice, insa evaluarea corecta a riscului la care au fost expusi, poate orienta diagnosticul pe o directie coreta.

 

De rutina intr-o populatie cu risc crescut, se vor utiliza testele screening pentru gonoree, sifilis, infectia cu chlamidii si HIV, si de asemenea se va efectua citologia cervicala la toate femeile tinere, active sexual. Femeile cu varste intre 14-20 de ani vor fi testate pentru infectia cu C.trachomatis, de fiecare data cand se prezinta la un consult medical, fara a lua in considerare comportamentul lor sexual. De asemenea, vor fi testate femeile care au mai multi parteneri sexuali, sau care au inceput o relatie cu un partener nou. Barbatii tineri, activi sexual, vor fi si ei testati pentru infectia uretrala cu C.trachomatis. Recent au fost realizate teste care au la baza amplificarea materialului genetic, putand detecta patogenul prezent in urina, chiar si atunci cand acesta este prezent in cantitate foarte mica.

 

Toti pacientii (barbati sau femei) care sufera de o BTS sau care au risc crescut de a dezvolta o BTS, precum si femeile insarcinate, vor fi testati pentru sifilis si infectia HIV. Acestia vor primi consiliere psihologica, inainte si dupa testarea serologica. Inainte de vaccinarea impotriva hepatitei B, este necesara testarea serologica pentru HBV, insa la persoanele tinere imunizarea se poate face direct, fara realizarea in prealabil a screeningului serologic.

 

Desi astazi dispunem de o serie de mijloace performante pentru investigare, diagnostic si tratament, principalul rol in limitarea raspandirii BTS, il joaca preventia. Dintre toate metodele contraceptive, singura care impiedica transmiterea pe cale sexuala a bolilor, este prezervativul. Utilizat corect, in orice ocazie, prezervativul, aceasta invetie care dateaza inca din antichitate, va poate scuti de multe probleme aparute ulterior.


Data actualizare: 09-08-2013 | creare: 24-03-2011 | Vizite: 9705
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!