Ajutor! trebuie sa o ajut pe mama sa slabeasca

30-07-2017
enuvia
Nu este medic/terapeut
enuvia
Hei, as avea nevoie de ajutor, adica, am nevoie de niste sfaturi, trebuie sa o ajut pe mama sa slabeasca, deoarece are 107 kg si 1, 55 de cm (are 45 de ani). Incerc sa o ajut cum pot, insa nu stau lipita de ea in fiecare minut si secunda (uneori mai ia gustari si la ore foarte tarzii, sau mananca mancaruri care nu sunt tocmai sanatoase ), si are de asemenea problema cu tiroida (doar ca ia tratament pentru ea) si fierea i-a fost scoasa de mult. De curand am aflat din analizele pe care le-a facut, ca are si colangita biliară primară, insa doctorul la care am fost cu ea a spus ca ficatul ii este in regula, doar ca o sa ii mai fac si alte analize, sa se asigure ca totul este bine. Oricum, am intrebat daca trebuie sa tina o dieta speciala, si doctorul care a consultat-o a spus ca nu. Insa as vrea sa o avut sa slabeasca, macar sa ajunga la 65 de kg.
As mai vrea sa adaug ca nu toate alimentele ii pica bine, anumite legume, fructe si mancaruri ii produc o senzatie de greata, urmata de o durere a stomacului.
Are si deficit de vitamina D.
1 comentarii
0
31-07-2017, ora 10:18
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua! Felicitari pentru tot ceea ce faci pentru mama ta. Indicat este să consulte un specialist în nutriție deoarece nu mai vorbim de câteva sfaturi pentru optimizarea alimentației, ci de un caz de obezitate severă (indice de masă corporală 44.5), cu tulburari ale functiei tiroidiene sub tratament si intolerante particulare la anumite alimente care trebuie evaluate de asemenea, sa nu fie o suferinta de organ sau modul de preparare al acelor alimente (prajite, insuficient preparate), asocierea sau consumul in exces, care ii dauneaza. Deci, tratament medical nutritional, individualizat, care se prescrie de catre medicul nutritionist sau dietetician..

Trebuie identificate care sunt obiceiurile ce duc la cresterea in greutate (gustarile pe care le ia, cand mananca, ce mananca, de ce mananca, cum gateste, de cate ori mananca intr-o zi), ce activitate fizica desfasoara in prezent, ce limitari fizice are din cauza greutatii si trebuie sa se intervina intr-o prima etapa asupra acestor factori. Dar pentru asta trebuie si mama ta responsabilizata, de aceea este de foarte mare ajutor sprijinul tau.

Spui „macar 65 kilograme”, ceea ce inseamna cel putin pierderea a 40 de kilograme. Se porneste cu stabilizarea greutatii, sa nu creasca mai mult de 107 si ulterior o scadere progresiva, in timp, urmata de perioade de platou (mentinere a greutatii, in care nu se mai pierd kilograme ci se obisnuieste organismul cu noua greutate si metabolism), care ar putea fi perceputa drept lenta. Dar sigura.
Deci, si tu si mama ta trebuie sa va setati obiective realiste, pe care se le parcurgeti pe etape, primele 5 kg, apoi 10 si tot asa, pentru a mentine motivatia procesului de scadere in greutate.

Ar fi indicat sa ia legatura cu medicul endocrinolog pentru a corecta deficitul de vitamina D, frecvent intalnit la persoanele cu obezitate. Si sa continuati investigatiile pentru a exclude complicatiile frecvent asociate cu aceasta afectiune, cum sunt diabetul tip 2, bolile cardiovasculare etc. Se poate consulta medicul specialist in diabet, nutritie si boli metabolice in vederea initierii unui tratament medicamentos, existand si posibilitatea unor interventii chirurgicale pentru tratamentul obezitatii. Toate acestea au efect si pot fi mentinute DOAR PRIN MODIFICAREA STILULUI DE VIATA si AL DIETEI mamei dvs. pentru toata viata!

Mult succes si sanatate!
Mihaela Acasandrei, nutritionist dietetician
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.