Minus 35 kg si insarcinata | Forumul Medical ROmedic

Minus 35 kg si insarcinata

07-04-2021
V. Horop
Nu este medic/terapeut
V. Horop
Este vei problema ca vreau sa rămân însărcinată și as vrea sa pot sa slăbesc și în jur de vreo 35 de kile. Este recomandat așa ceva?
1 comentarii
0
07-04-2021, ora 15:26
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua,

Desi supragreutatea ar putea avea efecte nefavorabile asupra sarcinii, si implicit, asupra dezvoltarii fatului, este important ca decizia sa se ia impreuna cu un specialist.

Reducerea greutatii pentru pregatirea organismului pentru o viitoare sarcina ar putea aduce beneficii, insa mai mult nu inseamna neaparat si mai bine. Prin reducerea caloriilor pentru a favoriza scaderea greutatii, pot sa apara deficiente nutritionale sau sa le agraveze pe cele deja existente, in special in cazul micronutrientilor esentiali pentru fat. Iar suplimentele prenatale nu pot compensa, ele fiind un adjuvant pentru necesarul crescut din sarcina.

De fapt, in ghidurile medicale se vorbeste tot mai mult de optimizarea alimentatiei si adoptarea unui stil de viata echilibrat inainte de a lua in calcul o posibila sarcina, si ca o consecinta a acestor modificari va aparea in cele din urma si greutatea confortabila, sanatoasa. Atat in cazul mamei, cat si a tatalui.

Sunt situatii in care pot fi prezente tulburari de fertilitate sau varsta materna inaintata, ceea ce necesita o interventie rapida pentru a crește șansele de a obtine sarcina. Dar desigur, acest lucru nu denota faptul ca se va recomanda o dieta agresiva pentru a scadea rapid in greutate. Ci se vor cantari avantajele si dezavantajele, se vor lua masuri pentru cresterea calitatii dietei materne (respectiv, paterne), se va asigura monitorizarea permanenta a statusului nutritional si o creștere in greutate a mamei in parametri pe durata sarcinii, care sa asigure nutrientii cheie pentru dezvoltarea fatului, respectiv va reduce riscurile metabolice dupa nastere.

Pentru a reduce riscurile metabolice pe care excesul de tesut adipos il poate avea asupra dezvoltarii intrauterine a fatului, respectiv asupra copilului si a viitorului tanar adult (nu incerc sa va sperii sau judec, ci sa subliniez cat de mare este responsabilitatea), este important sa constientizati ca reducerea greutatii necesita timp si o abordare echilibrata, astfel incat organismul sa aiba pregatite rezervele nutritionale necesare pentru o viitoare sarcina, si sa integrati obieceiurile alimentare sanatoase care sa va ajute sa mentineti acea greutate optima si dupa ce ati nascut.

Prin urmare, interventia pentru scaderea in greutate preconceptionala trebuie sa fie facuta suficient de devreme pentru a avea timpul necesar sa se ajunga la greutatea confortabila, care nu ar presupune riscuri pentru sanatate, si suficient de tarziu cat sa permita organismului sa se recupereze, sa se adapteze la noua greutate obtinuta si sa preveniti recastigul ponderal dupa nastere.

Atașez și un link către un articol scri despre nutriția preconcepțională: https://www.romedic.ro/programarea-preconceptionala-parinti-bine-nutriti-copii-mai-sanatosi-0P35993

ÃŽn incercarea de a face bine (de a scadea in greutate pentru ca e un factor de risc), se poate face mult rau prin denutrirea organismului. Si de aceea va incurajez din suflet sa luati legatura cu medicul de familie in ceea ce priveste planificarea sarcinii, eventual cu un dietetician pentru a stabili un interval de timp sigur intre atingerea obiectivului de greutate si momentul conceptiei, respectiv sa va monitorizeze sarcina.

Multa sanatate si intelepciune pentru a lua cele mai bune decizii pentru dvs. si viitorul bebe.

Cu drag,
Mihaela Acasandrei
Nutritionist Dietetician
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.