Vaccinuri
- Introducere
- Principiile imunizarii si folosirea vaccinurilor
- Raspunsul imun al gazdei
- Populatiile tinta si momentul imunizarii
- Dezvoltarea vaccinurilor
- Tipuri de vaccinuri
- Vaccinuri de rutina la sugari si copii
- Vaccinuri de rutina la adulti
- Vaccinuri cu utilizare speciala
- Reactii adverse dupa vaccinare
- Vaccinarea in timpul sarcinii si alaptarii
- Imunizarea persoanelor expuse ocupational
- Vaccinarea persoanelor cu SIDA sau cu alte imunodeficiente
- Imunizarea postexpunere
- Administrarea simultana a vaccinurilor
- Vaccinarea turistilor
- Contraindicatiile vaccinarilor
- Cercetarea pentru noi vaccinuri
Vaccinuri de rutina la sugari si copii
Daca nu exista contraindicatii, toti copii si sugarii vor primi urmatoarele vaccinuri:
- vaccinul DTP (diftero-tetano-pertussis), realizat pentru prima data in anul 1949; are indicatie de adimistrare intramusculara si eficienta de peste 95%; acest vaccin contine antigen bacterian inactivat si anatoxina tetanica; in urma administrarii, pot apare reactii locale (durere, roseata tegumentului) sau hipersensibilitate la anatoxina tetanica.
- vaccinul antipolio (varianta VPO cu 3 serotipuri de virus viu sau varinata VPI-a cu 3 serotipuri de virus inactivat amplificat), dezvoltat in anii 1963 (prima varianta) si 1967; VPO se administreaza oral iar VPI-a subcutanat; eficienta celor doua tipuri de vaccin polio este de 95 % in tarile industrializate; foarte rar s-au inregistrat cazuri de poliomielita asociata cu vaccinarea VPO.
- vaccinul ROR (anti rujeola, antirubeola, antioreion), acest trivaccin a fost realizat in anul 1971, se administreaza subcutanat; contine virusi vii, iar eficienta este de 95%; pot apare efecte adverse: parotidita sau orhita (oreion), encefalopatie acuta (rujeola) sau artralgii (rubeola).
- vaccinul pentru H. Influenzae tip b (Hib), realizat in anul 1987, se administreaza intramuscular si are o eficienta de 90%; vaccinul contine polizaharide bacteriene cuplate cu alte proteine; poate provoca reactii adverse locale.
- vaccinul HBV (impotriva hepatitei cu virus B), a primit licenta de utilizare in anul 1981, contine antigene virale incativate; se administreaza intramuscular; are o eficienta de aproximativ 80-90% si determina foarte putine reactii adverse.
- vaccinul impotriva varicelei: copii nevaccinati, trebuie sa primeasca acest vaccin inaite de varsta adolescentei.
In mod normal, pentru imunizare se inoculeaza patru doze de vaccin DTP si patru doze de vaccin antipolio (doua doze VPI-a + doua doze VPO sau 4 doze VPO / 4 doze VPI-a urmate de o doza de rapel la varsta de 4-6 luni).
Combinatia de doze VPO si VPI-a, urmareste inlaturarea completa a efectelor secundare asociate vaccinarii (poliomielita). Varianta de vaccin DTaP tinde sa inlocuiasca azi formula DTP.
Vaccinul ROR si cel impotriva varicelei se recomanda a fi administrat la varsta de 15 luni.
Vaccinarea ROR se repeta atunci cand copilul intra in clasa I si in naul intai de liceu. La varsta de 15 luni pot fi administrate simultan vaccinurile DTP, ROR, anti-polio, Hib si cel impotriva varicelei, riscul aparitiei reactiilor adverse fiind minim.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Pe baietelul meu de 4 ani la muscat un caine
- Vaccin antitetanos
- Vaccinuri la bebe
- Reactii secundare ale vaccinului antitetanos?
- Reactie dupa vaccin
- Insarcinata. Vaccin sau nu?