Vaccinuri
- Introducere
- Principiile imunizarii si folosirea vaccinurilor
- Raspunsul imun al gazdei
- Populatiile tinta si momentul imunizarii
- Dezvoltarea vaccinurilor
- Tipuri de vaccinuri
- Vaccinuri de rutina la sugari si copii
- Vaccinuri de rutina la adulti
- Vaccinuri cu utilizare speciala
- Reactii adverse dupa vaccinare
- Vaccinarea in timpul sarcinii si alaptarii
- Imunizarea persoanelor expuse ocupational
- Vaccinarea persoanelor cu SIDA sau cu alte imunodeficiente
- Imunizarea postexpunere
- Administrarea simultana a vaccinurilor
- Vaccinarea turistilor
- Contraindicatiile vaccinarilor
- Cercetarea pentru noi vaccinuri
Cercetarea pentru noi vaccinuri
Majoritatea vaccinurilor (peste 10 produse biologice), au indicatie de administrare, incepand de la nastere si pana la insrierea in prima clasa de gimnaziu. Imunizarea copiilor se face cu ocazia vizitelor la medic; medicul nu trebuie sa piarda niciodata ocazia, daca este neceasar, de a vaccina copiii. Posibilitatile de reusita ale unui program de imunizare, depind in cea mai mare masura de complianta populatiei.
Initiativa vaccinarii copiilor
Vaccinurile si tehnologia existenta pe piata la ora actuala, inca nu au condus la eradicarea completa a bolilor de etiologie infectioasa. De aceea, in permanenta trebuiesc dezvoltate noi preparate biologice, mult mai eficiente, care sa stimuleze mai bine sistemul imunitar (pentru producerea de anticorpi), si care sa poata fi utilizate mai simplu si cu un cost mai redus.
Exista programe internationale de cercetare, in domeniul imunizarii, care implica eforturi financiare mari si echipe multidisciplinare de scpecialisti (medici, biologi, staticieni, informaticieni, ingineri etc). Ideeal ar fi de a dezvolta vaccinuri care sa poata fi administrate oral, inca de la inceputul vietii; vaccinuri care sa protejeze impotriva unui numar mai mare de patogeni, care sa poata fi administrate in doza unica iar reactiile adverse sa fie minime; si care, sa fie mult mai stabile decat actualele preparate, la temperaturile ridicate. Pentru antingerea unor atfel de obiective, cercetarea poate dura uneori chiar ani de zile, fara a putea garanta in final succesul proiectului. Rezultatele pozitive din aceste domenii de interes, isi vor gasi rapid aplicabilitate, atat in programele tarilor dezvoltate, cat si in programele tarilor in curs de dezvoltare.
Programe de cercetare in domeniul imunizarilor
Putem enumera cateva exemple de programe de cercetare, care au drept scop imbunatatirea sistemului de furnizare a imunizarii:
-programul de cercetare pentru vaccinurile DTP, ROR si Hib, care are ca scop dezvoltarea unor combinatii noi de vaccinuri care sa conduca la scaderea numarului de vizite la medic nesecare pentru realizarea schemei complete de imunizare.
- cercetari realizate pentru vaccinul antitetanos si antihepatitic B, care au drept tinta, realizarea unor compusi cu eliberare lenta care sa conduca la scaderea numarului de doze necesare pentru imunizare.
- cercetari privind anumite substante adjuvate care sa permita administrarea orala a vaccinului (mult mai facila si mai putin traumatizanta psihic).
- cercetarile pentru vaccinul antigripal, antimeningococic, antipneumococic si antifebra tifoida care urmaresc realizarea unor vaccinuri combinate ce ar putea conferi un grad mult mai ridicat de protectie.
Reaparitia unor boli „controlate” si aparitia de boli noi
Conditiile de mediu si socio-umane sunt intr-o continua modificare. Agentii patogeni sunt organisme vii, cu o mare capacitate de trasformare si adaptare la noile situatii aparute. Daca initial s-a crezut ca anumite boli au fost invinse, iata ca de data aceasta, multe dintre ele au reaparut cu o virulenta si mai mare. Societatea umana se confrunta cu nenumarate boli recent aparute: HIV/SIDA, hepatita C, infectii respiratorii cu hantavirusuri, noi tulpini de holera. O reala problema o ridica agentii patogeni care au dezvoltat rezistenta fata de tratamentele cu antibiotice (tuberculoza, malaria). Toate eceste pericole reprezinta un motiv solid de a continua in directia realizarii de noi vaccinuri, mult mai performante.
Dezvoltarea de noi vaccinuri
In practica medicala beneficiem de un numar destul de ridicat de produse biologice destinate imunizarii. Cu toate acestea, exista foarte multe boli de etiologie infectioasa, pentru care inca nu a fost (sau nu s-a putut) realizat un vaccin. In prezent foarte multe laboratoare de cercetare din tara si strainatate sunt angrenate in cursa pentru obtinerea de noi leacuri.
Cateva dintre proiectele de cercetare care urmaresc realizarea unor vaccinuri pentru anumite boli: HIV/SIDA, pentru infectia cu Pneumococus (conjugat), pentru Streptococul de grup B, virusul sincitial respirator, rotavirusuri, bacteria tuberculozei, virusul herpes simplex, pentru virusurile gripale de tip A si B, si inclusiv pentru virusul hepatitei C.
In prezent s-a reusit realizarea unui vaccin impotriva virusului papilloma uman (acest virus este responsabil de aparitia cancerului de col uterin). De asemenea, se intentioneaza dezvoltarea unui vaccin impotriva virusului Epstein-Barr, virus incriminat in aparitia cancerului nazo-faringian.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Pe baietelul meu de 4 ani la muscat un caine
- Vaccin antitetanos
- Vaccinuri la bebe
- Reactii secundare ale vaccinului antitetanos?
- Reactie dupa vaccin
- Insarcinata. Vaccin sau nu?