Vaccinuri

Vaccinarea in timpul sarcinii si alaptarii

Vaccinarea in timpul sarcinii

De obicei se evita imunizarea femeilor insarcinate, datorita existentei riscurilor pentru fat.
Femeia insarcinata poate fi imunizata in siguranta impotriva tetanosului si a difteriei, mai ales daca in timpul travaliului exista risc de infectie datorita manevrelor chirurgicale nesterile; anticorpii materni pot traversa bariera placentara, prevenind in acest mod aparitia tetanosului neonatal. Se va evita pe cat posibil, administrarea in sarcina de vaccinuri cu virus viu; exceptia o constituie vaccinul antipolio si cel impotriva febrei galbene care pot fi inoculate atunci cand riscul de infectie la gravida este mare.


De asemenea, vaccinurile HBV, antigripal si antipneumococic, se pot administra in siguranta gravidelor. Se contraindica in sarcina (in oricare trimestru de gestatie), administrarea vaccinurilor: antirubeola, antirujeola, antioreion si antivaricela. Pana acum nu s-au inregistrat cazuri de malformatii fetale aparute in urma imunizarii gravidelor susceptibile, cu vaccin antirubeolic.

 

Vaccinarea in impul alaptarii alaptarii

Vaccinurile cu germeni omorati sau cele cu germeni vii, nu modifica siguranta alaptarii pentru mama si sugar. Alaptarea la san, nu reprezinta o contraindicatie pentru vaccinare si nu influenteaza in sens negativ raspunsul imun al mamei. Vaccinurile cu germeni vii atenuati, capabili de a se replica in organismul matern, nu vor fi excretati prin lapte.

Vaccinul antipolio (VPO) se poate administra mamei, nefiind necesara intreruperea alaptarii la san. In schimb, virusul din vaccinul antirubeolic poate fi transmis sugarului prin intermediul laptelui matern; in cazul aparitiei infectiei rubeolice la sugar (transmisa prin laptele matern), aceasta este bine tolerata.


Data actualizare: 08-08-2013 | creare: 05-02-2009 | Vizite: 107960
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaccin împotriva gripei porcine care oferă perspective pentru dezvoltarea unui vaccin universal pentru oameni
  • Substanțele toxice din compoziția unui vaccin și riscul intoxicării post-vaccinare
  • Tipuri de vaccin (în funcție de mecanismul de acțiune)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum