Vaccinuri
- Introducere
- Principiile imunizarii si folosirea vaccinurilor
- Raspunsul imun al gazdei
- Populatiile tinta si momentul imunizarii
- Dezvoltarea vaccinurilor
- Tipuri de vaccinuri
- Vaccinuri de rutina la sugari si copii
- Vaccinuri de rutina la adulti
- Vaccinuri cu utilizare speciala
- Reactii adverse dupa vaccinare
- Vaccinarea in timpul sarcinii si alaptarii
- Imunizarea persoanelor expuse ocupational
- Vaccinarea persoanelor cu SIDA sau cu alte imunodeficiente
- Imunizarea postexpunere
- Administrarea simultana a vaccinurilor
- Vaccinarea turistilor
- Contraindicatiile vaccinarilor
- Cercetarea pentru noi vaccinuri
Vaccinarea persoanelor cu SIDA sau cu alte imunodeficiente
In urma cercetarilor efectuate, s-a constatat ca riscul reactiilor adverse aparute la persoanele infectate cu HIV, in urma vaccinarii (vaccinuri cu germeni vii sau omorati), nu este mai mare decat riscul persoanelor imunocompetente. Raspunsul imun al unui organism imunocopromis este de mai mica amploare decat cel al unui individ sanatos. La persoanele infectate cu HIV nu se va administra niciodata vaccinul antipolio. In schimb, se pot administra toate celelalte preparate din schemele de vaccinare, cu conditia imunizarii precoce, cat mai aproape de debutul infectiei, cand sistemul imun al gazdei inca mai poate dezvolta un raspuns favorabil.
Se pot utiliza vaccinurile vii, atenuate, cum ar fi ROR, atat la persoanele asimptomatice cat si la cele simptomatice (cu infectie HIV), fara modificari ale programului obisnuit de vaccinare.
Asa cum am mai spus, nu se va utiliza vaccinul VPO, deoarece riscul de poliomielita paralitica este prea mare (prin proliferarea virusului vaccinal); pentru stricta necesitate, acolo unde exista indicatie, se poate utiliza varinata de vaccin VPI-a, insa raspunsul imun la pacinetii in stadii avansate de boala, poate fi alterat. Toate persoanele care locuiesc in aceeasi casa cu un pacinet infectat cu HIV, vor fi imunizate cu vacinul VPI-a (nu VPO).
Vaccinul DTP poate fi de asemenea utilizat pentru persoanele infectate HIV, asimptomatice sau simptomatice, fara modificarea schemei de vaccinare. Mai pot fi utilizate cu bune rezultate vaccinurile Hib, antipenumococic si antigripal. Pentru imunizarea HVB se utilizeaza doze mai mari decat cele uzuale iar raspunsul imun poate fi unul nefavorabil. Inocularea si efectele vaccinului antivaricela, inca nu au fost studiate la persoanele asimptomatice, infectate cu HIV.
Este contraindicata inocularea de vaccinuri cu microorganisme vii atenuate, la pacientii imunocompromisi (infectia HIV), la cei cu sindroame de imunodeficienta congenitala precum si la cei care primesc medicatie imunosupresoare (cei transpalntati). Aceste persoane pot beneficia de imunizare pasiva, realizata prin administrarea de imunoglobuline sau antitoxine (neutralizeaza rapid infectia).
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Pe baietelul meu de 4 ani la muscat un caine
- Vaccin antitetanos
- Vaccinuri la bebe
- Reactii secundare ale vaccinului antitetanos?
- Reactie dupa vaccin
- Insarcinata. Vaccin sau nu?