Vaccinuri
- Introducere
- Principiile imunizarii si folosirea vaccinurilor
- Raspunsul imun al gazdei
- Populatiile tinta si momentul imunizarii
- Dezvoltarea vaccinurilor
- Tipuri de vaccinuri
- Vaccinuri de rutina la sugari si copii
- Vaccinuri de rutina la adulti
- Vaccinuri cu utilizare speciala
- Reactii adverse dupa vaccinare
- Vaccinarea in timpul sarcinii si alaptarii
- Imunizarea persoanelor expuse ocupational
- Vaccinarea persoanelor cu SIDA sau cu alte imunodeficiente
- Imunizarea postexpunere
- Administrarea simultana a vaccinurilor
- Vaccinarea turistilor
- Contraindicatiile vaccinarilor
- Cercetarea pentru noi vaccinuri
Vaccinuri de rutina la adulti
Orice adult trebuie sa fie imunizat impotriva difteriei si a tetanosului (se administraza trei doze de DTP, a doua doza la 4-8 saptamani iar a treia la 12 luni + rapeluri cu o doza de DTP la fiecare 10 ani).
La adulti, se administreaza de fiecare data anatoxina tetanica, in caz de raniri, ceea ce confera imunitate in fata tetanosului. Daca nu se fac rapeluri impotriva difteriei, creste riscul de infectie, din cauza scaderii in timp a concentratiei de anatoxinei difterica din plasma sangvina. Imunizarea adultilor impotriva poliomielitei, se face doar daca acestia calatoresc in regiuni ale globului cu risc endemic, sau doar daca au in ingrijire un copil cu imunodeficiente supus riscului de infectie cu virusul polio.
Orice adult nevaccinat anterior, sau care nu a facut una din bolile rujeola, rubeola, oreion in copilarie, va fi imunizat ROR. Orice femeie fertila care doreste sa ramana insarcinata, va fi vaccinata impotriva rubeolei; rubeola aparuta la o femeie gravida prezinta risc malformativ pentru fat. De asemenea, daca istoricul de varicela al adultului este incert, acesta va fi vaccinat impotriva acestei boli.
Toate persoanele in varsta de peste 65 ani (imunitatea scade odata cu varsta) sau care prezinta boli cronice asociate, vor fi imunizate de rutina (anual) cu vaccinul antigripal si cu vaccinul polizaharidic pneumococic (pentru a contracara riscul de pneumonie la varstnici). Vaccinarea anti-gripala se recomanda si persoanelor tinere cu boli cardiovasculare sau diabet zaharat, precum si celor care locuiesc sau lucreaza impreuna cu persoanele care prezinta risc crescut de infectie gripala.
Vaccinul antihepatitic B (HBV) este recomandat mai ales categoriilor profesionale cu risc crescut de infectie: personalul medical care manipuleaza produse de sange sau derivati ai acestora; de asemenea vaccinarea HBV se recomanda homosexualilor, narcomanilor, perosanelor institutionalizate precum si membrilor familiei unui individ infectat cu virusul hepatic B.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Pe baietelul meu de 4 ani la muscat un caine
- Vaccin antitetanos
- Vaccinuri la bebe
- Reactii secundare ale vaccinului antitetanos?
- Reactie dupa vaccin
- Insarcinata. Vaccin sau nu?