Crestere in greutate de la tratament psihiatric

09-03-2021
Cipra
Nu este medic/terapeut
Cipra
Buna seara tuturor...de 4 ani urmez tratament psihiatric cu Cipralex, Anxiar si 10 picaturi Haloperidol pt TOC..In acest timp am luat 30 kg in greutate...ce as putea sa fac pt a slabi??
3 comentarii
0
10-03-2021, ora 14:11
360
Nu este medic/terapeut
360
medicamentele acestea incetinesc metabolismul... deocamdata introducerea unei diete echilibrate in raport cu un program de sport regulat va poate ajuta cel mai bine.

pt cresterea metabolismului puteti face jogging, bicicleta, banda inclinata 10% cu viteza 3-4, squats, flotari si alte exercitii cu greutatea corpului
0
30-03-2021, ora 11:29
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua,

Aceste medicamente favorizeaza cresterea in greutate prin modificari asupra apetitului in principal. Pentru a limita cresterea in greutate intr-o prima etapa și progresiv, pentru a reveni la greutatea dinainte initierii tratamentului este important sa analizati modul de alimentare și stilul de viata actual. Apoi sa actionati tintit asupra factorilor modificabili, raspunzatori pentru cresterea in greutate.

Poate fi dificil sa schimbati totul deodata, astfel prioritizati schimbarile cele mai importante și progresiv, introduceti noi obiective pe care sa le atingeti. Alegeti ceva ce stiti sigur ca veti reusi sa sustineti pe termen lung. Altfel spus, alegeti luptele pe care stiti ca le veti castiga. Acest lucru va va da incredere pentru a face mai multe modificari pe viitor.

Daca sunteti sedentar, incepeti cu cresterea graduala a efortului: 15-30 minute mers pe jos in fiecare zi, apoi cresteti la 45 minute, ulterior cresteti viteza la un ritm tot mai alert etc.

Dacă observati ca aveti un consum mai mic de legume, incercati sa aduceti la fiecare masa principala vegetale proaspete sau gatite, pana ajungeti la un minimum 350-450 g/zi.

Dacă mâncați des între mese, necontrolat, planificați-vă 1-2 gustari intre cele 3 mese principale, de regulă poate fi un fruct mediu cu 2-3 nuci crude, ori felii de legume, ori un iaurt slab.

Cele de mai sus sunt cateva exemple, pe care le puteti dezvolta in functie de dificultatile cu care va confruntati cand vine vorba de alimentatie si activitate fizica.

Pentru a avea succes in procesul dvs. de a optimiza greutatea, e important sa tineti cont de resursele dvs. emotionale, de motivatie, de auto-control.

Pentru inceput, setarea unor obiective realiste, care sa se concentreze pe comportamente și nu pe cifrele de pe cantar poate reprezenta o strategie eficienta pe termen lung.

Să știți că din punct de vedere medical, progres este si stoparea creștererii in greutate, apoi reducere cu 5% din greutatea initiala, apoi cumulat 10%, 15% sau mai mult, intr-un interval de 3-6-9-12 luni și tot așa. Nu peste noapte. Se stabilesc pași mici si siguri.

Iar daca va simtiti coplesit, puteti apela la un dietetician care sa va ofere ghidaj, iar in baza anamnezei si a evaluarii nutritionale amanuntite, sa va prescrie si recomandari adaptate nevoilor dvs. individuale.

Sper să va fie util raspunsul.

Multa sanatate si intelepciune sa luati cele mai bune decizii pentru sanatatea dvs.

Mihaela Acasandrei
Nutritionist Dietetician
Educator in diabet, specialist in managementul obezitatii
0
11-04-2021, ora 19:16
360
Nu este medic/terapeut
360
putin incomplet facuta postarea, spre foarte incompleta...

care ar trebui sa fie tinta efortului fizic ? altfel zis, cat de sus trebuie sa tinteasca la efortul fizic cei care iau trtamente psihiatrice, comparativ cu o persoana normala, pt a avea aceeasi greutate cu o persoana obisnuita?

o persoana obisnuita trebuie sa faca minimum 75 min exercitii fizice pe saptaman. pt cei cu tratament care ar fi numarul minim de minute si care ar fi ideal ?


apoi dpdv nutritional, cate calorii pe zi minim si maxim, sau in functie de activitatea fizica? eventual niste referinte ar fi utile...
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: