165 cm 78kg - trebuie sa slabesc 20 kg

12-10-2016
niki25
Nu este medic/terapeut
niki25
Buna ziua.Am 49 de ani si la recomandarea medicului ortoped trebuie sa slabesc 20 kg. Am dureri poliartculare si trebuie sa slabesc doar prin dieta. Am uter fibromatos ce trebuie operat, alte probleme de sanatate nu cred ca am M-am ingrasat 15kg in 4 luni in urma unui stres emotional puternic.Au trecut 3 ani de atunci si acum am reusit sa slabesc, prin miscare, 6kg dar medicul mi-a interzis sa mai fac acest lucru, ce ma sfatuiti?
13 comentarii
1
13-10-2016, ora 12:22
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Felicitari in primul rand pentru rezultatele obtinute si determinarea de care dati dovada!

Faptul ca ati realizat efort fizic a creat o balanta negativa intre aportul caloric din alimente si consumul energetic prin exercitii fizice. Avand in vedere contraindicatiile pentru efort, acest deficit caloric trebuie sa provina din dieta.

Ideal este sa consultati un specialist in nutritie (nutritionist-dietetician sau medic nutritionist) care sa va indrume in procesul de pierdere in greutate prin intermediul unui plan alimentar care sa tina cont de preferintele alimentare, programul meselor, istoricul greutatii si al dietelor/regimurilor anterior adoptate, gradul de activitate fizica si implicit lipsa acesteia.

Trebuie avut in vedere tiparul alimentar care a condus la cresterea in greutatea si mentinerea acestui exces de kilograme in ultimii ani, pentru a determina care sunt factorii cauzali si astfel acestia sa fie evitati. De asemenea, trebuie evaluat si comportamentul alimentar, care dupa cum bine stiti poate fi profund influentat de statusul psiho-emotional.

In cadrul consultantei nutritionale, specialistul va poate ajuta sa stabiliti impreuna care sunt cele mai bune solutii pentru dvs. pentru a pierde in greutate intr-un mod sanatos si a adopta o alimentatie echilibrata in timp.

Interesati-va care sunt exact activitatile fizice care pot fi desfasurate, mers pe jos de exemplu (cat timp, cu ce intensitate), activitatile casnice permise.

Daca mai aveti nelamuriri, va raspund cu drag. Multa sanatate!
0
13-10-2016, ora 18:47
niki25
Nu este medic/terapeut
niki25
Multumesc frumos pentru raspuns si sunt de acord cu ce spuneti, nu am voie niciun fel de efort pana nu slabesc, conform domnului dr Marius Uscatu. Mananc putin la masa datorita uterului fibromatos marit in volum dar mananc dulciuri, desi nu ar trebui, seminte de floarea soarelui, fructe, rontai mereu cate ceva, uneori fara sa-mi dau seama si mai ales cand sunt suparata. In copilarie am fost f slaba si mofturoasa la mancare, la fel si in adolescenta. Dupa 30 de ani, aproape de 40 am inceput sa ma ingras treptat pana la socul de acum 3 ani cand am reusit "performanta"de a avea 85kg.Nu am tinut diete pt ca, nu stiu cum, am devenit gurmanda. Mananc orice leguma dar nu-mi place vita, oaia capra, vanat.
1
14-10-2016, ora 09:12
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Consumul de dulciuri nu este de altfel interzis, doar ca uitam deseori de notiunea de portie si de aport ocazional, de satisfacere stricta a poftei si nu a foamei cu dulce. Portia de seminte de floarea soarelui este de o lingura (15-20 g, maxim 30 g= aproximativ 190 calorii), de exemplu, iar depasirea portiilor consumate poate aduce un surplus caloric insemnat. De accea este ideala realizarea unui jurnal alimentar, iar ulterior specialistul pe care alegeti sa il consultati va poate consilia cu privire la „erorile” din alimentatie si sa va explice care sunt cantitatile ideale pentru dvs., care este necesarul caloric de care aveti nevoie pentru a opti cresterea in greutate (intreruperea efortului fizic fara modificarea dietei aduce de la sine kilograme nedorite), respectiv pierderea in greutate printr-un program nutritional echilibrat, organizat si acceptat de dvs.

Ideal ar fi sa gasiti si comportamente sanatoase, mai putin calorice, de preferat non-alimentare, care sa va ajute sa va gestionati stresul si emotiile puternice. In acest caz va poate ajuta specialistul in nutritie sau va poate recomanda un psiholog care sa va indrume.
0
26-10-2016, ora 19:48
niki25
Nu este medic/terapeut
niki25
Am mai dat jos vreo 2 kg si ceva, daca nu va deranjez prea tare, imi puteti face o lista cu alimetele puternic calorice? Mie mi-e greu sa tin dieta si pt ca sunt singura care tine dieta si ca gatesc special pt mine, totusi ma simt super cand vad cantarul! Recunosc ca inca mai ciugul si ce nu trebuie! Am vazut la tv oameni de 300 de kg care reusesc sa slabeasca si lucrul acesta ma motiveaza, ma gandesc cu teama totusi ca vin sarbatorile...Va multumesc din suflet pt atentia acordata si pt incurajari!
1
27-10-2016, ora 09:20
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Ma bucur! Felicitari pentru progres!

In cazul in care dvs. gatiti acasa, alimentele puternic calorice devin cele care contin cantitati crescute de zaharuri- aici sunt incluse si fainurile, painea, pastele, orezul, cartofii si alte cereale IN EXCES- si uleiuri/ grasimi animale la preparare si desigur cele care depasesc cantitatile recomandate pentru a intruni necesarul caloric ce ar trebui sa favorizeze scaderea in greutate.

De ce este important sa consultati un specialist in acest caz?
- pentru a estima portiile pe care le consumati si a corecta unde este cazul. Una dintre recomandari este micsorarea portiilor, insa trebuie stiut de la ce porneste aceasta reducere.
- pentru a aprecia si ce anume pierdeti in greutate (masa musculara, masa grasa, apa). Avand in vedere ca nu puteti realiza activitati fizice, organismul ar putea fi predispus sa piarda mai multa masa musculara, lucru favorizat desigur si de un aport dezechilibrat de nutrienti, ceea ce este nedorit in cazul dvs.
- pentru a va echilibra din punctul de vedere al comportamentului nutritional: invatand care sunt portiile corecte, alimentele care trebuie consumate frecvent, cand si cat si ce puteti ciuguli, ce sa alegeti in momente cheie din viata cum sunt mesele copiaoase de sarbatori, aniversari, nunti etc.

Aveti nevoie de mai mult decat o „dieta”, ci de un plan alimentar pe care sa il urmati toata viata. Odata ajunsa la greutatea ideala nici sanatatea, dar mai ales articulatiile nu vor suporta alte variatii de crestere in greutate. Este iresponsabil sa va spun ca o astfel de lista cu alimente puternic calorice ar putea fi o solutie pentru dvs.

Recomandarea mea este sa incercati sa includeti cat mai multe legume in alimentatia dvs., proaspete sau preparate dietetic la cuptor, la aburi, fierte la care puteti adauga cantitati limitate de uleiuri vegetale (ulei de masline) - a lingurita de exemplu per portia consumata de dvs., pentru a oferi o aroma placuta preparatelor si a asigura absorbtia vitaminelor. De asemenea, consumul de cereale integrale - paine, paste, orez, fulgi de cereale fara zahar- in cantitati moderate in functie de nevoile dvs. energetice. Organizarea meselor astfel incat sa nu mai ciuguliti, cu gustari intre acestea reprezentate de fructe, iaurt si/sau nuci pentru a asigura o satietate de lunga durata, de exemplu. Si ar mai fi multe de spus.

Se poate pierde in greutate desigur, insa obiectivul unui astfel de program trebuie sa fie sanatatea dvs., iar in acest caz trebuie sa se tina cont de mult mai multe aspecte si nu doar de numarul de calorii sau cel afisat pe cantar. Daca aveti motivatia necesara acum, folositi-o si actionati cat mai eficient si consultati un specialist care sa lucreze in beneficiul dvs.
0
30-10-2016, ora 22:22
niki25
Nu este medic/terapeut
niki25
Si eu ma bucur ca mi-ati raspuns! Sunteti un om si un medic deosebit! In ce ma priveste, eu nu am renuntat la efortul fizic, nu am cum, doar la a face sport. Inainte de slabirea prin sport, dimensiunile mele sold -talie - bust erau 109 -94 - 109, iar dupa, 106 - 88 - 106.Dupa dieta aceasta, 104- 88 -106.Mananc multe legume si fructe, am evitat alimentele prajite si am redus carbohidratii. Din pacate inca mai "rontai" intre mese. Ma gandesc sa mai fac si cateva exercitii usoare. Cat priveste mersul la nutritionist, nici nu prea am timp dar nici nu prea sunt de acord cu diete pe baza de seminte si tot felul de alimente ciudate, vreau un stil nou de viata cu alimente la indemana; eu sunt sigura dealtfel, ca m-ar ajuta o vizita la medic... nu stiu, ma mai gandesc. Va multumesc inca o data!
0
31-10-2016, ora 08:53
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Cu drag. Si nu va descurajati. Foarte frumos ati spus: `un stil de viata nou, cu alimente la indemana`.

Sa va interesati care sunt calificarile specialistului pe care il consultati. Intr-adevar exista asa-zisi `nutritionisti`, consultanti etc. care din pacate nu au studii medicale in domeniul nutritiei si ajung sa prescrie diete asemanatoare celei descrise de dvs. Desi nu pot sa garantez pentru toti colegii mei nutritionisti-dieteticieni licentiati sau medici nutritionisti, sper sa gasiti o persoana in care sa aveti incredere, sa va ajute in acest proces si sa va respecte dorintele si preferintele alimentare inainte de toate.

Succes si rabdare va doresc! Multa sanatate!
0
10-11-2016, ora 15:49
GabiToma
Nu este medic/terapeut
GabiToma
Vreau sa va spun povestea mea de succes, cum am reusit sa slabesc in timp record 25 de kilogram. La inceputul lunii iulie 2016 aveam 139 de kilograme. Niciodata nu am cantarit atat de mult. Oboseam foarte des si nu mai puteam sa fac nimic. Analizele ieseau din ce in ce mai prost si mai aveam putin s-o sfarsesc rau. Totul din cauza stilului haotic de viata, dar mai ales aveam un regim alimentar extrem de prost. Mancam doar o data in zi, seara, si atunci cat mai mult pentru a ma satura si pentru a putea rezista pana a doua zi. Dupa fiecare masa imi era extrem de rau, multe altimente nu mai puteam sa le tolerez si luam pumni de pastile ca Dicarbocalm, Carbune, triferement etc care deja nu-si mai faceau efectul. Cum am zis la inceput analizele ieseau cum nu se poate mai prost. Colesterolul era foarte mare, glicemia crescuse in mod alarmant, probele hepatice ma atentionau ca exista o problema a ficatului. Am decis sa pun stop acestor probleme si am cautat un specialist. Am cunoscut- o pe doamna doctor Maria Nitescu, un nutritionist foarte bun si daruit meseriei. Mi-a spus din prima clipa ca numai cu seriozitate voi reusi sa ma fac bine si mi-a garantat ca daca ii voi urma sfaturile voi reusi sa ajung in timp record la o greutate normala, adica cu 25 de kilograme mai putin! Totul fara medicamente, fara produse scumpe ci doar cu o dieta echilibrata si monitorizata strict de dumneaei. In fiecare saptamana ii scriu un jurnal cu ceea ce mananc. Faptul ca am fost in permanenta legatura cu doamna doctor m-a ambitionat sa ma tin de regimul de viata sanatos pe care mi l-a recomandat si m-am simtit foarte bine din primul moment. Doamna doctor Maria Nitescu nu este genul de doctor care te trimite acasa cu o reteta si o hartie cu tone de alimente interzise. Din contra, isi dedica foarte mult timp fiecarui pacient in parte astfel incat pentru mine a devenit si un sprijin moral. Dieta recomandata imi permitea sa mananc variat, ce imi place si chiar mai mult decat mancam inainte, dar doamna Doctor Maria Nitescu m-a invatat sa combin alimentele si sa respect cu sfintenie cele trei mese pe zi si chiar doua gustari. Sunt sigur ca nu exista un regim minune valabil pentru toata lumea, tocmai de aceea fiecare persoana trebuie sa se duca la un specialist si sa primeasca un regim adecvat starii sale de sanatate. Dupa trei luni in care am mancat de toate am reusit sa slabesc 25 de kilograme. Nu numai ca acum am 114 kilograme (la o inaltime de 1, 93 m), ci si analizele au iesit perfecte, ca de bebelusi daca e sa citez din ce a spus doctorul. Vreau sa spun ca am slabit numai din grasime, nu si din masa musculara, ceea ce este foarte important. Munca mea nu se opreste aici si mai am foarte putin pana ajung la greutatea normala pe care nu am mai avut-o de 30 de ani si asta intr-un timp record de doar 3 luni. Dupa experienta asta mi-am dat seama cat de important este sa fii monitorizat de un medic nutritionist bun pentru ca de-a lungul timpului am mai mers si la alti doctori, dar chiar daca am avut aceeasi ambitie, nu am avut niciodata asemenea rezultate, pentru ca nimeni nu a avut rabdarea sa ma ajute cu un regim personalizat si urmarit atent saptamana de saptamana. Faptul ca doamna doctor Maria Nitescu a avut rabdarea sa-si sarcifice chiar si din timpul liber pentru a citi jurnalele mele saptamanale este inca o dovada ca este un medic cu adevarat profesionist si pasionat de munca sa si care chiar isi doreste sa-si salveze pacientii.
0
21-12-2016, ora 21:35
niki25
Nu este medic/terapeut
niki25
Multumesc pt raspuns si felicitari pt rezultate! Eu am pornit de la 80-81kg, dimensiuni 109-92-109, am slabit cam 5 kg si ceva in aproape 3 luni.Nu am mers la nutritionist din mai multe motive.Acum am 75 kg si ceva, dimensiuni nu stiu exact dar ultima data aveam 104-84-104. Eu sunt multumita de rezultatelle mele. Fac fitnes de 2, 3 ori pe saptamana si ma simt f bine, aproape am scapat de durerile articulare si mi-am recapatat mobilitatea, in dieta am tinut cont de sfaturile dr Acasandrei Mihaela dar inca mai trisez cateodata pt ca e f greu cu atatea bunatati in jur dar asta e!
0
05-01-2017, ora 10:48
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Mă bucură enorm rezultatele dvs! Și nu uitați, nu interziceți, doar controlați porția! Multă sănătate în continuare!
0
09-01-2017, ora 00:14
niki25
Nu este medic/terapeut
niki25
Multumesc pt atentia acordata, sper sa nu va dezamagesc !Sportul face acum parte din viata mea pt ca imi da o stare de bine si energie, cat despre modul de a manca, deja s-a schimbat dar inca ma lupt cu pofta de dulce.Am citit ca exista 3 feluri de mancaciosi: ``petrecaretii``, care sunt persoanele ce mananca f mult pt ca nu au hormonul GPL 1, emotionalii, care mananca cand sunt stresati si pofticiosii, care mananca de cate ori vad ceva bun Acestia din urma, genetic, ar avea mai multe gene ale foamei. Lor li s-a recomandat sa manance normal 5 zile si 2 zile sa consume 800 de calorii ! Experiment facut in Londra pe 75 de persoane.
0
09-01-2017, ora 09:37
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Este simplist articolul. „A mânca normal” este un concept extrem de alunecos. Ce înseamnă „normal, dar sănătos” în acest studiu (din păcate nu am găsit articolul științific original)? Același „normal” se regăsește și în dieta dvs? Iar întrebările pot continua.

În mod fiziologic ne inducem astfel de zile de post intermitent când sărim peste una dintre mesele principale (când nu reușim să luăm micul dejun de exemplu) sau persoanele care declară că uneori mănâncă doar o dată în zi.

De regulă suntem o combinație intre cele 3 tipuri deoarece multipli factori acționează asupra hormonilor de sațietate și foame, GLP-1 probabil a primit ma multă atenție în acest studiu. Reacționăm prin compensarea ingestiei de alimente la emoții, fie ele negative sau pozitive, iar poftele pot fi favorizate și accentuate prin restricție totală și chiar prin această „luptă” cum o numiți. Cu cât încercați să vă interziceți aceste pofte, cu atât dorința crește.

Am dezvoltat acest subiect în articolele urmatoare:
http://www.romedic.ro/dependenta-de-alimente-0P34342
si
http://www.romedic.ro/mit-zaharul-provoaca-dependenta-0P34163.

Va recomand cu caldura sa le cititi si sa extrageti informatiile cele mai utile pentru dvs.

De aceea trebuie să găsiți mecanisme de control atunci când pofta apare (cravingul). Teoretic am putea să ne oprim la 1-2 pătrățele de ciocolată, dacă nu am ști că am cumpărat de fapt o tabletă întreagă iar exemplele pot continua.

Implicatiile genelor sunt de necontestat, insa existenta lor nu inseamna ca trebuie neaparat sa fie exprimate sau ca este o sentinta singura. Sunt gene asociate extrem de puternic cu obezitatea al caror efecte pot fi combatute prin adoptarea unui stil de viata sanatos si activ. La urma urmei este o diferenta intre asociere si cauzalitate. Influenta factorilor de mediu este cu mult mai importanta:
-existenta pe piata a alimentelor anormal de concentrate in zaharuri si grasimi, extrem de palatabile,
-pretul lor imposibil de mic care atesta calitatea lor nutritionala inferioara,
-accesul la tot pasul - la fiecare 2 pasi gasesti cate un magazinas de unde pot fi achizitionate produsele la care poftiti,
-imposibilitatea de a gestiona unele emotii, activitatile sedentare de regula in fata ecranelor care ofera posibiltatea de alimentare desi senzatia de foame nu exista si muuulte altele. De aceea trebuie sa cautati in exterior de ce apare, cand apare pofta si ce inlocuieste alimentul (ce sentimente sau ce neajuns)!

Succes!
0
09-03-2020, ora 22:15
SimoCC
Nu este medic/terapeut
SimoCC
Buna ziua,

eu am 1.66 si 118 kg si in ultimii anii fac eforturi foarte mari de a da jos kilograme (fara prea mult succes).

In prezent caut colegi de suferinta, in speranta ca ne vom sustine unii pe altii.

Va intereseaza participarea la un astfel de grup de suport ?

Multumesc.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Urmarea unui program profesional de slăbit ar putea reprezenta cea mai bună variantă pentru pierderea în greutate
  • Factorii asociați cu succesul pierderii în greutate în dietele de slăbire
  •