Probleme cu slabitul, obsesie pentru alimente.

20-12-2017
MariusMarius123
Nu este medic/terapeut
MariusMarius123
Am decis sa trimit pana la urma un mesaj pentru persoanele care cunosc acest domeniu, deoarece am ajuns in punctul in care efectiv ma urasc, greutatea in exces incepe sa ma afecteze pe plan psihic.
Am 16 ani, o inaltime de 1.75m si greutate de aproximativ 95kg (acum o luna), sunt o fire sportiva, am facut 5 ani de baschet, dar dupa ce am inceput sa stagnez.. Am inceput sa ma ingras foarte mult. Tin sa precizez ca am tinut o dieta vara trecuta din care am slabit 10-12kg, de la 80 la 69 si din cauza mea, m-am ingrasat dublu fata de cat am slabit.
Vreau ajutorul dumneavoastra, deoarece ma afecteaza foarte mult si la scoala, nu ma pot concentra, transpir foarte mult. Vreau sa ma ajutati cu sfaturi referitoare la alimentatie si miscare(avand aceasta greutate, nu mai pot sa fac exercitiile pe care le faceam cand aveam 70kg).
2 comentarii
0
10-01-2018, ora 14:28
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua, Marius!

Felicitari in primul rand pentru decizia de a capata controlul asupra greutatii corporale! E un prim succes in procesul de slabire.

Ai trait pe piele ta deja efectele negative ale dietei dezechilibrate care nu a vizat modificarea comportamentelor alimentare pe termen lung, ci doar intr-un interval definit de timp.

Ar putea fi mai multe cauze pentru kilogramele in plus. Este nedrept sa te consideri singurul vinovat si cel mai probabil neadevarat. Nu mai este cazul sa aratam cu degetul, ci sa actionezi.

In primul rand incepe cu mersul pe jos, mai mult la inceput, apoi mai alert, apoi cand ajungi la o greutatea la care sa te simti confortabil poti chiar sa alergi usor. Frigul de afara nu trebuie sa te impiedice sa fii activ! Lipsa de miscare, nu neaparat lipsa unui sport in viata ta, a contribuit la acumularea kilogramelor. Limiteaza timpul petrecut in fata ecranelor (1-2 ore sunt mai mult decat suficiente, avand in vedere timpul petrecut la scoala in banca, acasa, la birou, la teme). Incearca sa dormi suficient 8 ore pe noapte si evita sa utilizezi telefonul, calculatorul sau televizorul inainte de culcare.
Secretul nu sta doar in alimentatie, ci intr-un stil de viata sanatos!

In ceea ce priveste dieta zilnica, trebuie identificate si corectate acele obiceiuri nocive care au condus la cresterea in greutate (rontaitul intre mese, la televizor, ceea ce alegi sa rontai, bauturile indulcite, excesul de dulciuri, aportul insuficient de fructe si legume, excesul de paine, paste sau orez, alimente grase sau prajite, mesele copioase la ore tarzii, lipsa micului dejun, pachetul la scoala bogat in calorii, reprezentat de produse tip junk-food etc.).
Trebuie stabilit un orar regulat al meselor care sa includa obligatoriu micul dejun, 1-2 gustari nutritive la scoala, un pranz echilibrat, 1 gustare optionala si o cina usoara (la mesele principale sa nu lipseasca legumele, desigur), iar toate aceste recomandari trebuie sa tina cont si de starea de sanatate care necesita a fi evaluata inainte de toate de un medic.
Ar putea fi necesar sprijinul unui nutritionist si pentru a asigura succesul interventiei, chiar si a unui psihoterapeut care sa te ajute sa te iubesti si sa te accepti, sa te invete sa iti controlezi unele impulsuri alimentare, sa intareasca motivatia de a face schimbarea asta pentru toata viata.

Esti adolescent, aflat inca in perioada de crestere si dezvoltare, de aceea dietele dupa ureche nu pot fi considerate o solutie, ci din contra pot intarzia interventiile ce ar putea conduce la rezultate si pot avea reactii adverse. Cere ajutorul parintilor si acestia sa ia legatura cu medicul de familie sau direct cu specialistii pentru a fi tratat corect. In acest proces nu trebuie sa fii singur, ci sa te inconjori de familie si de prieteni pentru a avea succes.

Ai grija din ce surse de pe internet te informezi si sfaturile cui le urmezi. Pierderea in greutate nu inseamna foame, numarat calorii, epuizare la sala, salate peste salate. Este parte dintr-un act medical!

Multa sanatate iti doresc!

Cu drag,
Mihaela Acasandrei,
Nutritionist-dietetician
2
10-01-2018, ora 15:35
AiRdr0p
Nu este medic/terapeut
AiRdr0p
El vrea sa slăbească, nu sa traiasca sănătos. Nu înțeleg de ce va consumați atât, dna. doctor, și nu răspundeți niciodată la subiect. Normal că sunt o grămadă de obezi, pentru că medicii le spun tot felul de teorii, iar pacientul nu mai înțelege nimic.

PENTRU A SLABI AI NEVOIE DE DEFICIT CALORIC, ADICA SA MANANCI MAI PUTINE CALORII DECAT CONSUMI. Dacă vrei să trăiești sănătos, îți dai seama de ce are nevoie fiecare sistem de organe din corp și vei consuma ca atare. Pentru slăbit, este foarte buna L-Carnitina. Calculeaza-ti necesarul caloric zilnic (pe net, sunt calculatoare) și consumă cu mai puțin de 400 kcal decât necesarul caloric zilnic. Asta implica multe, sa citești eticheta, sa îți cântărești mâncarea și mai ales sport!!!!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: