Sunt intr-o relatie dar parintii nu sunt de acord cu prietenul meu

21-01-2014
Lady92
Nu este medic/terapeut
Lady92
Acum 9 luni am cunoscut un baiat am inceput sa comunicam sa ne cunoastem mai bine pe parcurs lucrurile s-au schimbat si am inceput sa tinem foarte mult unul la celalalt apoi am decis sa plecam in afara tarii pentru a munci. Totul a decurs bine l-au cunoscut parintii mei la inceput au fost de acord cu relatia noastra dar nu discutasem despre situatia lui inainte sa plecam.Apoi dupa cateva luni ne-am intors in tara in concediu si au inceput probleme ne-am petrecut sarbatorile impreuna si parintii mei au aflat mai multe detalii despre el in legatura cu situatia financiara precara datorita faptului ca sunt mai multi frati, parintii despartiti, imposibilitatea studiului, deci fara facultate= loc de munca cu bani putini.Parintii mei doresc pentru mine un baiat la acelasi nivel cu mine, facultate stare financiara cat de cat buna pentru a-mi asigura viitorul in conditiile in care el nu poate sa-mi ofere, doar ce lucreaza, pr. le e frica sa nu fie un oportunist care sa fie impreuna cu mine doar pentru ca eu am o situatie financiara mai buna (nu exagerata, strictul necesar) insa noi ne intelegem foarte bine, are grija de mine, imi ofera intelegere, afectiune, tot ce poate.Dar parintii mei nu il accepta nu vor sa auda de el.Nu stiu ce sa fac am nevoie de un sfat nu as dori sa-mi parasesc nici parintii dar nici prietenul...pentru ca pe viitor mi-e frica ca imi va parea rau..si nu sunt genul care sa petreaca in cluburi si sa ma invart intr-un cerc mare de prieteni..pentru ca nu am.Mie frica sa nu raman singura si apoi sa-mi para rau ca am ales parintii si sa ia ei decizii in locul meu in ceea ce priveste viata mea.Ce sa fac am nevoie de sfaturi??
18 comentarii
0
21-01-2014, ora 13:56
Psiholog Ioana Frecan
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Ioana Frecan
Buna ziua,

Spuneti ca nu doriti sa va parasiti nici parintii nici prietenul. Vi se dau ultimatumuri de catre parinti?
0
21-01-2014, ora 14:06
Lady92
Nu este medic/terapeut
Lady92
Nu dar nu stiu cat timp mai pot trai in situatia aceasta eu as continua dar stiu ca parintii nu ar fi de acord, nici macar nu stiu in ce conditii ar fi de acord cu el, suntem din orase diferite iar acum suntem in strainatate desi stie situatia el continua sa ma sprijine sa ma ajute pentru ca mi-e greu singura, chiar daca parintii mei au vorbit foarte urat cu el
0
21-01-2014, ora 14:07
adirafa
Nu este medic/terapeut
adirafa
Lady

cu problema asta se confrunta multe persoane(baieti, fete)...pot sa te intreb cati ani ai??in aceasta situatie nu pot sa zic decat ca tu esti singura care poate sa faca legatura intre iubitul tau si parinti...adica pusi fata in fata si discutat cu lux de amanunte fiecare ce crede despre celalalt si cum se poate ajunge la un punct comun...fara comunicare nu se poate face nimic, dimpotriva..in prima faza tu esti cea care ia decizia de a ramanr cu el si sa ii faci pe parintii tai sa inteleaga ca este un baiat bun si vrea sa se dexcurce singur ca sa va fie bine!!!fii tare pe pozitie..infrunta-ti parintii cu argumente care sa ii faca sa inteleaga ca esti fericita alaturi de acest baiat...vorbeste cu ei calm...si inca un sfat pe care eu l-am realizat dupa anumite relatii care nu au fost ceea ce speram(parintii te vor iubi indiferent de situatie, si iti vor fii alaturi de tine in orice moment)pe cand un baiat poate sa te lase in orice moment, fara sa iti dea macar o explicatie!!ceea ce am vr sa zic, este ca parintii iti vor binele si nu ar trebui sa alegi niciodata intre ei si iubit...dar sa ii ai alaturi pe toti si atunci esti fericita!!!sper sa vii cu vesti bune pe viitor si iti doresc multa stapanire de sine si intelepciune!!
0
21-01-2014, ora 14:14
Lady92
Nu este medic/terapeut
Lady92
Am 23 de ani, parintii mei sunt mai dificili si oricat as fi incercat sa le explic nu vor sa inteleaga sunt de parere ca pot oricand sa gasesc alt baiat mai bun, ca doar baieti sun destui dar nu vad in ce conditii daca as merge doar la munca si acasa..
0
21-01-2014, ora 14:16
Psiholog Ioana Frecan
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Ioana Frecan
In prezent sunteti in stainatate cu prietenul iar parintii dvs. sunt in tara?
0
21-01-2014, ora 14:20
Lady92
Nu este medic/terapeut
Lady92
Da si am aflat aceste lucruri doar dupa ce am plecat din tara
0
21-01-2014, ora 14:25
Lady92
Nu este medic/terapeut
Lady92
Prietenul meu e genul de persoana pe care daca o stresezi iti spune intr-un mod direct fara a te jigni sau a vorbi urat ce are de spus iar dupa mult stres s-a intamplat si acest lucru a deranjat
0
21-01-2014, ora 14:25
Psiholog Ioana Frecan
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Ioana Frecan
V-au spus direct dvs. ca nu sunt de acord cu relatia dvs.?
Mie mi se pare ca datorita faptului ca sunteti la distanta lucrurile pot fi mai usor de gestionat. Insa se pare ca derulati un proces interior care complica lucrurile.
0
21-01-2014, ora 14:30
Lady92
Nu este medic/terapeut
Lady92
Da mi-au spus mie direct, lucrurile mi se par complicate sau le complic eu, datorita faptului ca prietenul meu a lasat tot ce avea in tara ca fim amandoi impreuna, iar eu sunt la mijloc, nici situatia din afara tarii nu e buna sunt conditii grele
0
21-01-2014, ora 14:49
Psiholog Ioana Frecan
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Ioana Frecan
Va raportati ca si cum este o situatie fara iesire. Sunteti intr-o relatie de cca 9 luni, nu aveti de unde sa stiti cum vor evolua lucrurile, cum se va suda relatia, cum vor decurge lucrurile. Presiunea exercitata de parintii dvs. pare sa fie cu bataie lunga daca ceea ce doresc ei pentru dvs. va preocupa atat de intens si nu va da pace. Care este teama dvs., ce se poate intampla daca continuati aceasta relatie? Ce s-ar intampla este de negestionat? Daca da de ce? De ce este neaparat necesar ca parintii dvs. sa fie la curent cu cu relatia dvs. pentru o perioada de timp, sa zicem de cateva luni? In ce fel depindeti de parintii dvs.?
Nu astept sa imi raspundeti mie, sunt cateva intrebari cu rol se auto-reflectare.
Toate cele bune.
0
21-01-2014, ora 15:00
Lady92
Nu este medic/terapeut
Lady92
Ma preocupa doarece doresc sa o rezolv intr-o oarecare masura nu suport nesiguranta. Dar nu stiu cum as putea sa rezolv situatia si ce ar trebuie sa fac.din aceasta cauza astept pareri si sfaturi
0
21-01-2014, ora 15:31
Psiholog Ioana Frecan
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Ioana Frecan
Pai cred ca v-ar fi utila psihoterapia. Nefiind in tara ma gandesc ca se poate si online. Ma gandesc ca este putin probabil ca sfaturile sa va fie utile, in sensul de a fi integrate cu scopul de a ajunge sa gasiti si sustineti propriile decizii. Iar sfaturi va dau si parintii, insa doar din perspectiva si cadrul lor de referinta si nu functioneaza.
0
21-01-2014, ora 21:39
aaa24
Nu este medic/terapeut
aaa24
mi se pare ca te complici singura degeaba. sau poate chiar tu ai indoieli cu privire la o relatie cu baiatul asta, poate ti-e teama ca parintii tai au dreptate si ca, fiind aceasta diferenta nu doar din punct de vedere financiar, dar si din punct de vedere cultural si social, probabil n-o sa mearga. eu cred ca tu esti nesigura pe relatie si incerci sa iti motivezi ingrijorarile prin faptul ca parintii tai sunt nemultumiti. dar nu inteleg de unde aceasta adevarata drama pe care o prezinti tu, cand voi doi sunteti impreuna acum si parintii tai sunt la sute de km distanta, deci nu va afecteaza relatia in niciun fel. si sa stii ca puteti oricand sa va despartiti din diverse motive. nu inseamna ca daca sunteti acum impreuna o sa ramaneti pt toata viata, se schimba lucrurile foarte usor. deci incearca sa nu mai gandesti atat de "fatalist". sau dimpotriva relatia poate sa mearga bine si sa fiti fericiti impreuna. dar asta doar timpul poate sa arate...
0
23-01-2014, ora 12:13
smaralde
Nu este medic/terapeut
smaralde
Parerea mea... ai 23 de ani... ai dreptul si datoria sa alegi tu pe care drum mergi. S-ar putea sa gresesti... nu vei fi nici prima nici ultima. Oricum viata e ca un drum care are multe intersectii. Eu zic sa nu dai inapoi... mergi inainte. Traieste povestea de dragoste pe care ai inceput-o si nu mai complica lucrurile. Parintii e adevarat ca-ti vor numai binele dar... e "binele lor". Ei vad viata de la intelepciunea anilor lor... unde ramane tineretea ta? dorinta ta de a trai de a experimenta... de a trai tu pentru tine. De la "inaltimea" celor 50 de ani pe care-i am pot spune ca drumul in viata trebuie sa nu-i cladim singuri doar asa vom ajunge sa fim fericiti.Parerea mea...
0
23-01-2014, ora 14:00
otilia107
Nu este medic/terapeut
otilia107
Mda.. Nu stiu cat de potrivit e sa tii cont de sfatul unor parinti pentru care situatia materiala este cea dupa care isi ghideaza parerea cu privire la cat de potrivit este un barbat pentru fiica lor. Oare e mai bun unul care este violent, nesimtit, te inseala dar are bani? Pentu majoritatea oamenilor de 50 de ani conteaza doar situatia materiala, uitand ca ei NU au ales la vremea lor dpdv al materialismului si totusi n-au dus-o rau.

Tine minte, nu asculta nici de parinti nici de altcineva in ceea ce priveste viata personala.

Nu cu parintii ori cu prietenii o sa-ti traiesti viata, ci cu cel pe care ti-l alegi drept sot. Importanta este intelegerea si iubirea, nu situatia materiala. Amandoi puteti construi ceva impreuna, nu trebuie sa ai totul dinainte de a intra intr-o relatie.

Reflecta la relatia pe care o ai fara sa te mai gandesti la ceea ce cred altii. Nu conteaza ceilalti ci doar voi doi si cum va simtiti voi impreuna. Viata e lunga, nu inseamna ca iubitul tau nu va avea niciodata bani iar facultate se poate face la orice varsta, cum nu inseamna ca unul care are azi bani va avea toata viata.

Banii vin si pleaca, oamenii raman.
0
26-01-2014, ora 13:05
Maldina
Nu este medic/terapeut
Maldina
Inexplicabil, parintii au intuitii despre posibilii parteneri. Ei nu stiu de ce, dar simt. Fara explicatii. Ce-i mai bun in viitor pt puiutul lor. Ei te cunosc si te stiu mai bine decat tine, pt ca esti din ei, te-au facut si crescut. Acum realizez cat de mult, enorm, au insistat ai mei in alegerea mea. Acum, dapa multi ani, vad ca mi-era muuuult, muuult mai bine daca-i ascultam. Au simti, au intuit ca va fi ceva in neregula. Si asa a fost. Fara sa stie ce. Ei, , scaneaza, , persoana si vad potrivirile. Stiu de cand erai mica ce-ti placea si ce nu. O sa vezi in viitor ca fiecare parinte isi doreste ce-i mai bun si compatibil pt puiul lor. Ei asta nu vad: compatibilitatea si ca faci o alegere sub nivelul tau de la care n-ai nimic de invat bun ca sa evopuezi, ca sa progresezi. Candva isi va da arama pe fata. Si va fi tarziu sa mai repari. Mai bine plangi o luna decat o viata. Si : NU MERITA SA SUFERI PT NIMENI! DACA CINEVA AR MERITA, ACEA PERSOANA NU TE-AR FACE SA SUFERI! La el e un orgoliu, sa demonstreze alor tai ca va castiga el. Daca te-ar iubi sincer, fara teatru, ar face tot ce sta in puterea lui sa te faca mandra de el si pe ai tai la fel. Probabil alor ai tai le-ar fi rusine cu un viitor ginerica precum unul asemanator. Ia stai stramb si judeca drept: cine-a investit in caracterul tau frumos? Nu ei?
0
04-03-2014, ora 23:18
Psiholog Ana Cristina Badita
Psihologie, Sibiu
Psiholog Ana Cristina Badita
Buna!

In opinia mea, cateva intrebari cer un raspuns:

- in primul rand, de ce "ar trebui" sa fie parintii tai de acord cu relatia?
Ai 23 de ani, ai absolvit o facultate, lucrezi, banuiesc ca te intretii singura (eventual cu un pic de ajutor), poti fi considerat un om matur, care stie sa-si gestioneze singur viata.
Sunt relevante si alte relatii pe care le-ai avut, dezvoltarea ta emotionala si capacitatea de autoinvestigare, masura in care iti cunosti nevoile si asteptarile.

- Inteleg ca parintii l-au agreat pe prietenul tau cand l-au cunoscut, dar si-au schimbat opiniile afland de situatia financiara.
In ce masura a contat in decizia lor de a fi impreuna acest aspect?

- De multe ori parintii vin cu sfaturi bine (si ne vor aproape intotdeauna binele), insa tot de multe ori preluam de la ei convingeri inflexibile despre cum AR TREBUI sa arate o RELATIE, un IUBIT/SOT, o CASNICIE, o FEMEIE MARITATA etc.
De exemplu, in acest caz ar putea fi convingeri de tipul "O femeie trebuie sa fie buna gospodina si sa se ocupe de cresterea si educatia copiilor", "Un barbat aduce bani in casa" (nu stiu cu certitudine, insa asa imi creeaza impresia din relatarile tale).

IMPORTANT: ce facem cu aceste convingeri? Le preluam nemestecate sau reflectam asupra lor, adoptandu-le pe acelea care ne ajuta si renuntand la cele nefolositoare sau chiar nocive?

- a cui viata o traiesti? dupa care scenariu?

Mi-au placut opiniile Otiliei si ale Smaraldei de mai sus. Iar sugestiile si intrebarile psih. Ioana Frecan merita luate in considerare.

Cu ganduri bune,

Ana Badita
0
14-04-2014, ora 23:50
Psiholog Stefan Liviu
Psihologie, Ploieşti
Psiholog Stefan Liviu
In viata este bine sa ascultam si opiniile celorlalti. Parintii insa, sunt primii care ne influenteaza deciziile. Faptul ca parintii provin 'din alta generatie' il cunoastem cu totii, ei 'ne-au facut pe noi'! Dar vremurile sunt in continua schimbare, de altfel si noi ne schimbam mereu, lucru normal, incercam sa ne adaptam. Decizia de a pleca la munca in strainatate cu acest baiat, de a lasa in tara situatia pe care o aveai, demonstreaza din partea ta dovada maturitatii, dorinta de independenta, si mai mult, iubesti si te simti iubita, ca ai gasit intelegere si afectiune. Viata merita traita.
Va urez reusita in viata,
Psiholog Liviu Stefan
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul