Dieta hipocalorica? Vreau sa slabesc, 90 kg la 19 ani!!!

04-06-2017
FPie
Nu este medic/terapeut
FPie
Stiu ca in general o femeie trebuie sa consume 1.800 calorii pe zi pentru a se mentine, insa avand in vedere ca doresc sa slabesc masiv, sa ajung macar la 70 de kg pentru ca am 1, 70 cm inaltime si 90 de kg...
M-am documentat despre regimul hipocaloric care pentru multi a functionat. Si nu se impun schimbari drastice, adoptarea ideii ca o simpla dieta va da rezultate!
Ma gandeam ca daca reduc maximumul 1.800 calorii necesare/zi la 1.500 se va observa o schimbare :)...mancand sanatos, regulat, cu mic dejun, pranz si cina, renuntand la grasimi, consumand proteine si carbohidrati in mod echilibrat!
Pe langa rigoarea alimentatiei am ales sa fac o ora de sport in fiecare zi (tae bo Billy Blanks...deci cardio) + mers pe jos 3-6 km.
Ce parere aveti de acest, , mic plan'' al meu? Deja am inceput pe 1 iunie si sper sa reusesc sa slabesc cele 20 de kg pana la iarna...
Va rog, daca aveti sfaturi, pareri, orice m-ar putea ajuta, raspundeti-mi.
Multumesc.
13 comentarii
1
04-06-2017, ora 16:03
Psiholog Iosif Szenasi
Psihologie
Psiholog Iosif Szenasi
Sfatul meu este sa apelezi la un nutritionist bun, unul care nu da regimuri. Altfel, sunt sanse mari sa iti faci mai mult rau decat bine.

Dieta nu inseamna un regim anume, ci un stil de viata, ceea ce este mult mai mult decat "mananca asta" si "nu manca aia". Avand un regim de viata sanatos slabesti in mod natural si firesc.
0
05-06-2017, ora 13:10
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
Merge fara probleme daca reusesti sa te mentii in limita fixata de tine ! Partea buna este ca poti consuma absolut orice aliment de valoarea respectiva , nu trebuie sa excluzi nimic din alimentatie !
1
05-06-2017, ora 14:02
Psiholog Iosif Szenasi
Psihologie
Psiholog Iosif Szenasi
Este o mare problema in ceea ce priveste kaloriile. 1000 de kalorii din cartofi prajiti sunt egali cu 1000 de kalorii din salata. Diferenta nutritionala dintre cele doua insa este uriasa. De asta eu recomand consultarea unui nutritionist.
0
05-06-2017, ora 14:53
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
Merg si niste cartofi prajiti, dar eu recomand zile de pepene cu paine integrala unilateral ! In cazul asta se poate si dubla portia fara nici un risc pt sanatate, dimpotriva cu beneficii majore !

Oricum, sunt de preferat cartofii prajiti in locul pieptului de pui, care este o catastrofa ecologica ! Cine obisnuieste sa manance asa ceva regulat isi pregateste o boala !
1
06-06-2017, ora 09:43
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Felicitari pentru initiativa de a aduce schimbarea in viata dvs. Reducerea aportului caloric poate fi un principiu pentru a slabi sanatos, dar trebuie corect planificat.

Necesarul caloric se calculeaza in functie de particularitatile fiziologice: inaltime, greutate, activitate fizica, istoric al dietelor. Pentru a reduce greutatea trebuie identificati factorii care au condus la aparitia kilogramelor in plus, trebuie stabilit de unde vine execesul caloric.

Ideal este sa consulti un specialist in acest sens. O dieta gresita poate avea efecte nedorite pe termen lung, chiar daca teoretic exista rezultate pe cantar. Restrictia calorica nu se face de la aportul normal recomandat persoanelor de sex feminin, ci de la aportul actual de calorii. Daca dvs. consumati 3000 de calorii, prin adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase se doreste limitarea lui la 2000 de exemplu. Dar acestea este doar un aspect.

Incercati de asemenea sa va stabiliti un interval realist de pierdere in greutate. In mod ideal pentru a va asigura si mentinerea se doreste pierderea in greutate lenta, dar stabila, din masa grasa, a 500-1000 g luna, 5-7% din greutatea initiala, maximum 10% in 3 luni. Trebuie sa luati in considerare si perioadele de platou, cand nu se percepe scadere ponderala.

Nutritia nu este matematica: calorii care intra si calorii consumate. Masuram necesarul caloric in calorii, insa atentia noastra trebuie acordata principiilor nutritive. Nutrientii din alimente sunt utilizati in diferite modalitati in cadrul proceselor metabolice, nu caloriile. Nu mancam sa ne ingrasam sau sa slabim, ci hranim organismul.

Vorbim de echilibru, de un aport corespunzator de legume in special, cumpătat de fructe și cerealiere, un consum optim de lactate și proteine de calitate, grăsimi dintre cele mai sănătoase. Trebuie sa regasiti „firescul” din alimentatie, astfel incat sa va transformatia stilul alimentar pentru totdeauna. Nu o dieta hipocalorica pana la greutatea propusa.

Orarul regulat al meselor, reducerea excesului de grasimi din alimentatie (eliminarea alimentelor prajite, eliminarea grasimii vizibile), aportul optim de proteine si carbohidrati din surse de calitate (leguminoase, oleaginoase, oua, lactate slabe, peste, cereale integrale), cresterea aportului de legume pentru un plus de nutrienti, economie calorica si aport de fibre pentru a mentine santatea organismului si reglarea binomului satiatete-foame.

Sunt multi factori care trebuie luati in calcul in managementul greutatii, de aceea vorbim de stil de viata (alimentatie, activitate fizica profesionala, recreationala, gestionarea stresului) si personalizare.

Sunteti tanara la cei 19 ani si vulnerabila. Luati orice decizie in cunostinta de cauza, este in joc sanatatea dvs. si echilibrul ponderal pe termen lung. De obicei persoanele care au probleme cu greutatea pe parcursul vietii sunt tocmai cele care au incercat neobosit sa slabeasca, prin diverse metode si diete. Acum, mai mult ca niciodata, trebuie sa va conservati sanatatea in paralel cu scaderea in greutate, fiziologica, strategica si nu prin restrictii.

Si foarte important, luati in seama parerile avizate. Opiniile personale, testimonialele, garantiile de tip „la mine a functionat” nu sunt exemple de succes si nici recomandari nutritionale. Aveti grija in cine va incredeti sanatatea!

Mult succes!
0
06-06-2017, ora 12:03
FPie
Nu este medic/terapeut
FPie
Un raspuns complet si sfaturi extrem de bune! Aveam nevoie de asa ceva, mai ales de la un specialist ca dvs., va multumesc din suflet.
De obicei slabesc 1 kg pe saptamana fara prea mari restrictii, doar consumand alimente sanatoase, punand foarte mare accent pe sport... Credeti ca este in regula?
Eu am avut, drept sa va spun, 97, chiar 98 de kg prin ianuarie, insa intr-un acces de motivatie usor disperata din cauza rezultatului analizelor, am slabit 12 kg in 3 luni - exact cum ati mentionat si dvs. - adoptand un stil de viata destul de echilibrat, doar ca exact in aprilie am suferit de depresie si cam o luna si ceva de zile am mancat haotic, am ajuns sa fiu din nou sedentara si kilogramele s-au depus la loc - cam 4-5.
0
06-06-2017, ora 13:24
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Cu mare drag și felicitari din nou! Este extraordinar ceea ce spuneti si ati vazut ca se poate sa va reglati greutatea cu ajutorul disciplinei alimentare si a activitatii sportive.

Luand in considerare situatia dvs. speciala, atat evolutia psiho-emotionala, dar si cea ponderala trebuie monitorizate de specialisti (psiholog, dietetician) pentru a gasi solutii non-alimentare atunci cand reapar manifestarile depresiei.

Este esential suportul in procesul de pierdere in greutate, mai ales daca vorbim si de depresie si aici ma refer la sprijinul specializat, dar si al prietenilor, al familiei.

Imi este greu sa apreciez ce inseamna „mancat sanatos” pentru dvs., daca este suficient, daca este variat, pentru a spune daca e sau nu in regula ce faceti, daca sa continuati sau nu. Ramaneti activa si evitati obiceurile care conduc la ingrasare si ma simt nevoita aici sa amintesc din nou de necesitatea unei interventii la nivel psihologic pentru a evita recaderile. Fluctuatiile de greutate, ciclurile de scadere si apoi crestere, ambele destul de bruste, pot duce la probleme ponderale in viitor. Eficienta unui program de slabire nu consta in numarul de kilograme „date jos”, ci in prevenirea recastigarii acestora.
0
06-06-2017, ora 19:12
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
Daca faci sport intensiv trebuie sa ai un aport mai mare de proteine (recomand doar vita si peste) dar si de glucide, altfel cu o activitate normala (mers la scoala/serviciu) poti slabi doar pe calculul caloric fixat, cu o dieta diversificata si cu accent pe vegetale nu pe proteine animale !
0
06-06-2017, ora 21:14
FPie
Nu este medic/terapeut
FPie
Pentru Dra. @Dietetician Acasandrei Mihaela: Un meniu obisnuit servit de mine, in general, arata cam asa: mic dejun - o banana, o felie de paine prajita integrala cu putin unt slab, o felie de branza feta, cateva felii de rosii, salata + o felie de sunca de curcan slaba. Pranzul: o salata de ton cu rucola, salata verde, masline, legume verzi in general si cateva boabe de porumb + o portie de fructe, aceasta insemnand o caisa + nectarina + cateva cirese. Spre seara nu mananc nimic, eventual beau un iaurt cu fibre Activia de 320 de grame sau o felie de sunca + iaurt mic simplu... Am adaptat acest, , mancat sanatos'' la ce imi place, fara sa ma chinui prea tare cu retete autoimpuse.
E prea putin, prea mult?... Cateodata la micul dejun mananc oleaginoase + banana in loc de acel tip de sendvis sau chiar orez fiert cu legume, condimentat cu putin piper si ardei iute.
Si evit cat se poate de mult carnea de pui, @Steve.the.great, pot spune ca nu-mi place, insa cateodata primesc pui de tara si il fierb bine, adaugandu-l in salata. Consum o data pe saptamana carne, in rest, multe legume verzi si cartofi (la cina si mic dejun) oua si peste...
Inca ceva: carnea de curcan e indicata? Pregatita corespunzator desigur.
Va multumesc tuturor pentru sfaturile utile si incurajatoare, ma ajuta enorm!
1
07-06-2017, ora 08:57
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Din nou, este dificil de pus intr-un context si sa trag linie, sa ofer o opinie si nici mediul de comunicare nu imi permite, trebuie o evaluare mult mai amanuntita pentru a verifica daca sunt aduse toate grupele alimentare si in final nutrientii in doze optime.

Este foarte bine ca ati inclus mai multe legume in alimentatia dvs. Incercati sa consumati responsabil inclusiv fructele si aveti grija la iaurturile din comert cu fibre sau fructe care pot aduce un surplus de zahar in dieta. Optati pentru variantele simple pe care le puteti imbogati dvs. cu fibre din cereale, din fructe si/sau legume pe care le puteti asocia iaurtului. Leguminoasele (nautul, lintea, fasolea rosie) le puteti integra in portiile corespunzatoare de 1-2 ori pe saptamana pentu un plus de fibre, nutrienti si proteine vegetale.

De ce nu ar fi indicata carnea de curcan? Preparata corespunzator, fara adaos mare de grasimi, in special prajite, si consumata fara exces, poate aduce varietate in alimentatia de zi cu zi.

Nu stiu de la ce mod de alimentatie ati pornit, dar pare ca ati evoluat si ati adus imbunatatiri si sper sa nu va opriti aici.

Multa sanatate!
1
07-06-2017, ora 16:29
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
Placintuta, trebuie sa cantaresti mancarea consumata si s-o inmultesti cu indicele caloric indicat pe ambalaje sau cu indicii de pe net la verdeata, fructe si legume ! Doar asa poti afla daca te incadrezi in cele 1500 de calorii propuse ! Mie unul mi se pare ca esti mai jos dar nu putem stii cu precizie ! Trebuie sa tii un jurnal alimentar !

Ca structura pare ok, doar fructele trebuie mutate inainte de masa de pranz, urmand sa le inlocuiesti cu un desert ca lumea daca zici ca faci si sport !
Bafta si tine-ne la curent cu evolutia daca tot te-ai apucat !

:)
0
09-06-2017, ora 12:40
FPie
Nu este medic/terapeut
FPie
Azi s-a implinit saptamana si ma simt mai motivata ca niciodata. Am pierdut deja 2 kg. Stiu ca la inceput scad mai usor, si spre sfarsit din ce in ce mai greu, dar tot sunt incantata...sa vedem saptamana urmatoare.
0
09-06-2017, ora 14:13
Dietetician Calutu Mirela
Nutritie si dietetica, Craiova
Dietetician Calutu Mirela
Draga FPie,
Fiecare om are propriul profil si nu poate fi de acceptat conceperea un plan nutritional fara a avea ca punct de plecare evaluarea starii de sanatate. Astfel, asa cum te-au sfatuit Dietetician Acasandrei Mihaela si Psiholog Iosif Szenasi, si parerea mea este ca ar trebui sa pleci la drum urmand sfaturile unui specialist in acest domeniu. Oricat de binevoitoare ar fi raspunsurile si sfaturile celor ce iti sunt alaturi si se implica, practica a demonstrat ca toate astea nu sunt suficiente intotdeauna iar lupta acesta cu kilogramele – mai ales cand din nefericire s-au cam adunat, trebuie sustinuta in timp.
In ce consta asta? Practic, se incepe de la o simpla cantarire, masurarea inaltimii, calcularea indicelui de masa corporala, dar si alte aspect, cum ar fi determinarea masei grase, masei muscular sau a cantitatii de apa ( prin monitoare de compozitie corporala profesionale) circumferinte, pliuri, etc. Apoi se trece la calcularea consumului caloric zilnic – un consum caloric estimat si unul necesar. Toate aspectele si antecedentele personale, dar si aspect legate de patologia din familia ta sunt importante. Foarte importante sunt si anumite constante ale sangelui, cum ar fi homoleucograma, calcemia, glicemia, probe hepatice, cholesterol/triglyceride, sumarul de urina – si nu in ultimul rand – foarte important! - functia tiroidiana. Tiroida este responsabila de foarte multe aspecte, multe cresteri in greutate pot fi cauzate de dezechilibre ale hormonilor tiroidieni, mai ales la varsta ta, cand organismul mai este inca in proces de crestere. Apetitul pe care il ai – foarte important si el, daca nu aproape cel mai importat, ca si mancatul pe fond emotional.
In elaborarea unui regim alimentar – se pleaca de la alimentele preferate si dupa analiza si calculele efectuate pe baza jurnalului alimentar –pentru ca nu exista o evaluare corecta a intregii situatii fara a analiza jurnalul alimentar si toate informatiile ce se extrag de aici.
Conform cu datele pe care le-ai furnizat tu – varsta, inaltime, greutate – indicele de masa corporala (IMC-ul) este 31, 15 – ceea ce te incadreaza in gradul 1 de obezitate. Consumul tau energetic zilnic necesar pentru a-ti mentine greutatea actuala este de aproximativ 2600 calorii. Deci, asa cum ai afirmat si tu – daca ai reusi sa consumi sub 1800 calorii, chiar 1500 calorii/zi, ar fi foarte bine.


In principiu – planul tau ar putea suna promitator, chiar ma gandeam sa intreb, acum, cand au trecut cateva zile dupa 1 iunie – ai reusit sa respecti ce ti-ai propus? Pentru ca prima regula ce trebuie respectata chiar asta este: disciplina. Si mai ai nevoie de o piatra unghiulara: motivatia.
Toate sfaturile acordate de colaboratoii de pe forumul www. romedic.ro (Psiholog Iosif Szenasi, Dietetician Acasandrei Mihaela) chiar si sfaturile lui Steve.the.great ( exceptandu-l pe cel cu cartofi prajiti si pe cel cu pepenele si cu painea integrala unilateral !  :(( ) sunt pretioase, ar trebui sa le iei in considerare si sa incerci sa le recitesti atunci cand simti ca lucrurile se mai impotmolesc. Pentru ca, alta componenta deosebit de importanta – pe langa cea cu apetitul – este sustinerea.
In urma unui studiu efectuat, s-a ajuns la concluzia ca toti obezii care au esuat in lupta lor cu kilogramele isi cunosteau foarte bine regimul alimentar. Comportamentul lor alimentar de zi cu zi insa a primat in dauna cunostintelor acumulate in timp despre educatia alimentara primita.
Asadar, o motivatie solida ca si sustinerea celor din jur sunt foarte importante.
Daca veti apela la recomandarile unui specialist, sa stiti ca relatia cu acesta trebuie sa fie sau sa devina solida si consolidata in timp, o relatie care se va baza pe sinceritate, dar si pe incredere.
Pana sa reusesc si eu sa postez un raspuns, aici pe forum ti-au si raspuns specialistii.  SI asta e tot o forma de sustinere!
Esti foarte tanara si ai tot ce ai nevoie ca sa reusesti!
Si eu te felicit pentru ceea ce ti-ai propus si iti doresc succes si, asa cum ti s-a mai recomandat, te asteptam aici sa ne impartasiti reusita ta sau ceea ce intampini pe parcurs.
Cele bune!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.