Sa fie doar stres sau ceva mai grav?

06-08-2008
radu_v
Nu este medic/terapeut
radu_v
Buna ziua,
Am nevoie de ceva sfaturi, insa intai sa va povestesc problema.
De ceve vreme, sora mea, in varsta de 29 de ani a inceput sa aiba, la inceput mai rar apoi tot mai frecvent, un comportament ciudat. La prima vedere pare un om normal, poate purta o discutie coerenta, cu oricine, nu se observa nimic ciudat din exterior, este aceeasi persoana "de gasca " dinainte.Asta pana cand, familia mea a inceput sa o surprinda vorbind singura, "certandu-se " deseori cu niste cunoscuti ai familiei ( lucru dedus din "halucinatiile sale). La inceput am incercat sa intervenim, sa o calmam, sa o intrebam ce s-a intamplat, insa devine pe loc violenta, cerand sa fie singura.( citez " lasa-ma in pace " [pe un ton foarte ridicat si cu o privire de nerecunoscut] [ apoi cu un alt ton spre o persoana imaginare ] citez " uite-i, vezi ca nu ma lasa in pace").Deseori este suprinsa vorbind / tipand singura in fata geamului.Fumeaza tot mai mult, bea multa cafea si refuza sa manance(a pierdut deja multe kilograme), uneori cand este intrebata de ce nu vrea sa manance raspunde pe un ton "firesc " ca vocile nu o lasa.
Am incercat cat mai discret sa o convingem sa vina la un doctor, refuza categoric, devine iritata.
Stiu ca nu se poate da un diagnostic doar din niste relatari, dar daca ati putea sa ne dati niste sfaturi (nu dorim si nu cred ca ar fi bine sa fie dusa cu forta la medic) pentru ce se poate face in aceasta situatie v-am fi foarte recunoscatori.
Va multumesc.
4 comentarii
0
07-08-2008, ora 00:00
eleni theutokopulis
Nu este medic/terapeut
eleni theutokopulis
Draga radu, eu zic totusi ca este mai de competenta medicilor cazul surorii dvs. Preotii nu prea se pricep bine la bolile psihice, credeti-ma. Cred ca este o forma de schizofrenie daca este vorba de halucinatii auditive, poate chiar vizuale.
Este o boala grea, va trevuie multa dragoste si rabdare.
Ar trebui sa faca tratament.
Eu insami am aceasta boala, am avut halucinatii auditive, dar la mine erau ca niste soapte si eram constienta ca sunt ireale.( eu aveam delir mistic, erau legate de biserica si cele sfinte) se pare ca sora dvs. crede ca chiar i se vorbeste.
Nu stiu cum ati putea-o convinge sa mearga la medic. Mie sub tratament mi-au disparut halucinatiile, e adevarat ca in doi ani si ceva.
Cautati un medic sau o doctorita draguta si duceti-o ca in plimbare sa strea de vorba cu ea, fara sa ii spuneti dinnainte ca merge la medic. Spuneti-i ca ati cunoscut o persoana draguta cu care vreti sa ii faceti cunostinta. Poate o convinge sa ia tratament. Stiti ca un alt simptom al schizofreniei este faptul ca nu prea esti constient de boala ta in totaliate, este constient numai de unele simptome. Eu sunt un caz fericit in care mi-am constientizat intreaga simptomatologie. Si tot mi-a fost greu si am avut internari. dar acum sunt restabilita 90 %.
Va doresc mult curaj si rabdare!
0
radu_v
Nu este medic/terapeut
radu_v
Multumesc mult pentru comentariu. Mama mea a luat deja legatura cu un doctor de specialitate, care s-a aratat disponibil sa fie " deranjat" oricand.
In comportamentul sau a inceput sa apara si izolarea...lucru care ne descurajeaza un pic in ceea ce priveste plimbarea de care vorbeati.Halucinatiile ei sunt "foarte active " ca sa zic asa, cand are acele crize mereu se cearta, are discutii contradictorii cu acele cunostinte de care vorbeam.cunostinte cu care am cam rupt relatiile de ceva timp.
Ma gandesc oare, daca ar putea sa o ajute reintalnirea acelor persoane din halucinatii, poate un contact cu ele ar ajuta-o sa se descarce.nu stiu cum ar fi mai bine.sau aducerea unui doctor acasa?!
In acelasi timp, intrarea noastra in "dialog " cu vocile ei, ar putea oare sa o faca sa se simta protejata? ati avut de a face cu asa ceva?
Voi mai reveni cu noutati
0
jexjex
Nu este medic/terapeut
jexjex
iti recomand de urgenta sa ii schimbi mediul sa nu cada si mai rau. domiciliu sau locul de munca. e f imp.rezultatele se vor vedea imediat. preocupare suplimentara sa aiba. succes!
0
eleni theutokopulis
Nu este medic/terapeut
eleni theutokopulis
In nici un caz nu ar ajuta-o reluarea relatiilor cu persoanele care o obsedeaza si cu care se cearta.
Eu aveam halucinatii legate de biserica si doctorii m-au sfatuit sa stau mai putin in biserica( stateam ore intregi).
Este buna ideea sa aduceti un medic acasa, chiar ma gandeam sa va spun.
Trebuie sa uite de acele persoane, sa i se distraga atentia.
Halucinatiile sunt date de dezechilibrul unor hormoni de la creier, pe un fond genetic, o predispozitie, si pretextul care declanseaza boala este un stress, o suparare, dar nu asta este cauza principala.
Ii trebuie tratament. Psihoterapia nu prea ajuta in aceasta boala, este insuficienta.
va doresc sanatate!
va doresc sanatate!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Luarea în greutate după renunțarea la fumat
  • Manifestările comportamentale „dictate” de ciclul menstrual
  • Cum poate fi îmbunătățit libidoul sexual feminin
  • 1 din 10 supraviețuitori ai cancerului continuă să fumeze după diagnostic
  • O strategie mai bună pentru campaniile antifumat
  • Fumătorii care consumă prea mult sodiu au risc mai mare de artrită reumatoidă
  • Mă voi îngrășa dacă mă las de fumat?
  • Fumătorii sunt de trei ori mai predispuși la durerile cronice
  • Ești predispus genetic la un comportament deviant?
  •