Smalt spart la baza dintilor?

Buna,
De vreo 3 luni am observat ca ma dor dintii destul de tare in momentul perierii.Am dat cu unghia pe ei si am observat mici denivelari la baza dintilor, (gen gaurele nu foarte adanci, care au culoarea dintelui), care la atingerea lor cu unghia dor ingrozitor.
Am verificat mai multi dinti si la vreo 5 apare aceasta problema.Curios este ca toti au inceput sa ma doara in aceeasi perioada si ma dor tot mai rau.
Sa inteleg ca este deteriorat smaltul?Dar de ce doar la baza dintilor?
Cum se poate trata si daca are vreo legatura ca sunt fumator?
De vreo 3 luni am observat ca ma dor dintii destul de tare in momentul perierii.Am dat cu unghia pe ei si am observat mici denivelari la baza dintilor, (gen gaurele nu foarte adanci, care au culoarea dintelui), care la atingerea lor cu unghia dor ingrozitor.
Am verificat mai multi dinti si la vreo 5 apare aceasta problema.Curios este ca toti au inceput sa ma doara in aceeasi perioada si ma dor tot mai rau.
Sa inteleg ca este deteriorat smaltul?Dar de ce doar la baza dintilor?
Cum se poate trata si daca are vreo legatura ca sunt fumator?
6 comentarii

Cauza acestor defecte pot sa fie doua: 1. stransul si sgrisnitul din dinti, 2. periajul gresit si cu prea multa forta. In aceste zone smaltul a disparut si dentina este expusa. Fumatul cauzeaza multe daune, dar in acest caz nu este vinovat. Cu o vizita la stomatolog poate fii clarificata geneza si efectuata o terapie corespunzatoare

Nu stiu daca m-am exprimat corect (la baza dintilor), acele gaurele mi-au aparut langa gingie, nu cred ca "stransul si sgrisnitul din dinti" ar putea sa deterioreze acea zona.Ar putea ca problema sa fie alta???

Exact despre asta am vorbit. Stransul si sgrisnitul este chiar cauza principala

leziunile cu pierdere de substanta din zona cervicala (la baza dintilor, langa gingie) se numesc abfractii de smalt si cauza lor principala este bruxismul (scrasnitul stransul din dinti). astefl se pierde stratul de smalt de la suprafata dintelui care protejeaza terminatiile nervoase ale dintilor de variatii termice chimice si mecanice( lichide reci/fierinti, ;dulce/acru; contactul cu periuta, cu unghia). ca si tratament se aplica niste obturatii care sa izoleze dintele.

Tratamentul cu obturatii(plombe), este numai unul simptomatic, adica nu se elimina cauza si asa cum a sarit smaltul, sar si plombele iar defectele cresc in dimensiune. Tratamentul primar, este pentru bruxism.
Pentru a putea face acest lucruri trebuie intai stabilita cauza, care poate sa fie : lucrari protetice gresite, lipsa de dinti, dinti strambi si diversi factori de stres, sau o combinatie acestora.
Pentru a putea face acest lucruri trebuie intai stabilita cauza, care poate sa fie : lucrari protetice gresite, lipsa de dinti, dinti strambi si diversi factori de stres, sau o combinatie acestora.

asa este Domnu Dr, si prin urmare se indeparteaza cauza in primul rand si apoi se trateaza simptomele. si cauza fiind bruxismul care poate fi cauzat de contacte premature si interferente (obturatii/plombe inalte, dinti migrati, lucrari neadaptate, incorect realizate). prin urmare intai si intai se face o analiza ocluzala functionala care consta dintr-un studiu atent facut in laborator de catre medic, sa se vada cum calca dinte pe dinte, astfel sunt depistate aceste contacte premature si interferente, apoi se realizeaza o echilibrare ocluzala a pacientului sau in dependenta de gravitatea bruxismului se aplica o gutiera ocluzala special facuta sa protejeze smaltul de atritii si sa mai relaxeze musculatura.

Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 2am unul din dintii din fata care e exfoliat (asa se vede)
- 4Palpitatii care au mai scazut din intensitate, dar tot le mai simt + fumat
- 4heliobacter pylori si fumatul
- 4Sa fie doar stres sau ceva mai grav?
- 3erectie slaba, fumatul (1 pachet pe zi)
- 18tuberculoza
- 6fumatul... cam de 10 ani, acum fumez mai mult
- 7Dureri de cap, ameteli... zilnic
- 8problema respiratorie
- 6durere imensa de cap, friguri, tremurat necontrolabil, limba grea si amortita si senzatia de lesin =
- 1Pot sa fumez?
- 9Traumatologie reumatologie? Help
- 3Sunt fumatoare si am o durere in gat care ma ingrijoreaza de ceva vreme
- 7Sinus deschis?
- 6Cum scap de depresie?
- 4operatie apendicita si fumatul
- 7fumatoare de 12 ani (5 tigari/zi), ma confrunt zilnic cu dureri de stern
- 3Durere partea dreapta spate.. cand respir
- 1Probleme la nivelul gatului
- 1Displazia de smalt dentitie definitiva
Mai multe informații despre: Eroziunea dintilor Fumatul smaltul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: