Am 13 ani si de un an incerc sa tin dieta, dar degeaba

16-05-2012
nutza3003
Nu este medic/terapeut
nutza3003
am 13 ani inaltimea de 154 cm si o greutate de 51 kg...incerc de un an sa tin dieta...cu greu am reusit sa slbesc 5 kg..dar mam ingrasat la loc, pentru ca nu ma mai puteam abtine sa maninc dulciuri si mancarurile gustoase...si tot incerc sa ma abtin da reusesc max. 2 zile...si apoi bag in mine tot ce gasesc prin frigider...ce sa fac??
3 comentarii
0
16-05-2012, ora 19:33
nutza3003
Nu este medic/terapeut
nutza3003
ar ajuta pastilele de slabit??
0
22-08-2016, ora 15:11
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Poftele si compulsiile alimentare sunt favorizate de restrictia alimentara pe care majoritatea o numesc „dieta” sau „regim de slabit”. Mai exact, cu cat va doriti mai mult sa eliminati un anumit aliment din dieta (de regula cele foarte savuroase, bogate in grasimi si zaharuri, care se gasesc extrem de usor in comert), cu atat simtiti o dorinta mai intensa de a-l consuma.

Faptul ca va abtineti atat de vehement de la consumul dulciurilor si a alimentelor gustoase functioneaza contrar asteptarilor si determina in schimb supraconsum.

Nu stiu exact ce reprezinta pentru dvs. gustos, insa, de obicei alimentele foarte palatabile (gustoase, savuroase) sunt foarte procesate si au un continut mare de grasimi saturate sau trans industriale si adaosuri ascunse de zaharuri sub diferite denumiri comerciale- fructoza, sirop de porumb cu un constinut crescut de fructoza, sirop de glucoza-fructoza, glucoza, dextroza etc. De aceea sunt considerate „dusmanii” dietelor de slabire. Insa nu sunt singurele alimente vinovate pentru cresterea in greutate, consumul exagerat de alimente asa-zise sanatoase pot fi de asemenea incriminate pentru castigul ponderal neintentionat.

Pentru echilibrarea greutatii dvs. nu trebuie doar sa va LIMITATI consumul de dulciuri (nu trebuie exclus total, trebuie doar responsabilizat consumul pentru confortul dvs. psihic si a creste gradul de aderenta la principiile unei alimentatii sanatoase).

Este indicat sa consultati un specialist in nutritie (nutritionist-dietetician sau medic nutritionist) pentru evaluarea alimentatiei actuale si a depista micile greseli din dieta care favorizeaza cresterea dvs in greutate.

Pentru inaltimea si varsta de 13 ani, greutatea se incadreaza in limitele sanatoase, insa depinde foarte mult felul in care sunt distribuite aceste kilograme si compozitia lor (muschi, grasime, apa). De aceea, nu se poate trage o concluzie cu privire la nevoia dvs. de a pierde sau nu in greutate, in lipsa unei evaluari antropometrice realizate de un specialist.

Adoptarea unei diete de slabit dezechilibrate, in lipsa indrumarii unui dietetician ar putea conduce la instalarea unor dezechilibre importante in cazul organismului dvs. care este in crestere. Aportul insuficient de proteine (sau din contra, foarte mare de proteine care ar putea favoriza cresterea in greutate), carentele de vitamine si minerale cu functii vitale, dar si crearea unor anxietati alimentare, ar putea antrena aparitia tulburarilor de comportament alimentar si multiple deficiente nutritionale care va pot afecta cresterea si dezvoltarea ulterioara (statura mica, tulburari de menstruatie, tulburari ale fanerelor- unghii, par, piele, iar acestea sunt doar cele mai evidente consecinte).

Creati-va o rutina alimentara (de exemplu, 3 mese si 2 gustari, sau cum va este dvs. mai usor), in care sa includeti numeroase fructe si legume, produse lactate, surse de proteine de calitate - oua, carne, peste, linte, naut, soia, fasole, cereale integrale pe cat posibil (paine, orez, paste, cereale pentru micul dejun- fara adaos de zahar).. Evitati sa achizitionati dulciuri din comert pentru a reduce din tentatii.

Consultanta nutritionala pentru reeducarea comportamentului alimentar ar fi de un real folos. Puteti apela si la sfatul unui psiholog in acest sens.

Utilizarea pastilelor de slabit nu reprezinta o solutie. Nici dietele restrictive sau universale extrem de hipocalorice si dezechilibrate NU vor conduce spre rezultatele dorite: o greutate sanatoasa si mentinerea integritatii fizice si functionale a organismului. Pe termen scurt ar putea induce scaderea in greutate cu efectele advesre de rigoare (deshidratare, oboseala, dureri de cap, dezechilibre metabolice si hidro-electrolitice, malnutritie), insa pe termen lung vor conduce la recastigarea greutatii pierdute, plus cateva kilograme in plus pe langa cele deja mentionate (ati pierdut 5, veti pune 6-7-8...10... la loc).

Doar o ALIMENTATIE ECHILIBRATA si SUFICIENTA, care sa asigure nevoile nutritionale ale organismului intr-un mod firesc, si un STIL DE VIATA ACTIV (mergeti pe jos, cu bicicleta, jucati-va cu prietenii in parc, alergati, orice tip de activitate care sa va asigure un minim de 60 de minute de miscare in fiecare zi), ar putea avea rezultate IN TIMP, pe care sa le si mentineti un timp indelungat. Astfel veti indeparta si frica constanta de a creste in greutate si va veti bucura de adolescenta.

„Dieta pentru slabit” nu trebuie sa constituie o preocupare, mai ales la aceasta varsta frageda. In orice moment al vietii trebuie sa aveti in vedere echilibrul si sanatatea in orice, in special in cazul alimentatiei zilnice.

Va doresc multa sanatate!

Cautati mereu sprijinul unor specialisti; ei sunt cei mai in masura sa va spun daca aveti nevoie de o schimbare a dietei zilnice, de o reducere sau nu a greutatii si sa va ajute sa stabiliti impreuna un plan alimentar pentru a va indeplini obiectivele dorite.
0
10-12-2019, ora 11:08
Cristi199
Nu este medic/terapeut
Cristi199
Mergi la psihiatrie pediatrica. Problemele astea pe fond emoțional iti deregleaza metabolismul
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.