Un aport crescut de fibre din cereale a fost asociat cu prevalența redusă a artritei reumatoide
©
Autor: Airinei Camelia

Studiul a utilizat date din National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) din SUA, între 2011 È™i 2020, excluzând participanÈ›ii cu aport energetic extrem, date lipsă sau fără informaÈ›ii despre artrita reumatoidă. A fost estimat aportul mediu de fibre din alimente precum fructe, legume È™i cereale, iar starea de artrită reumatoidă a fost evaluată printr-un chestionar. De asemenea, s-a calculat scorul indicelui dietetic inflamator pentru a evalua potenÈ›ialul inflamator al dietei.
Analiza a inclus 15.114 subiecÈ›i, cu o vârstă medie de 46,37 ani, dintre care aproximativ 7% aveau artrită reumatoidă. S-a observat că subiecÈ›ii cu artrită reumatoidă aveau un aport mediu de fibre mai scăzut comparativ cu cei fără artrită reumatoidă È™i erau mai predispuÈ™i să fie de sex feminin, mai în vârstă, cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare È™i cu niveluri mai scăzute de educaÈ›ie È™i venit. AceÈ™tia erau, de asemenea, mai predispuÈ™i să fumeze, să consume alcool È™i să aibă un nivel scăzut de activitate fizică.
Rezultatele au indicat o asociere inversă între aportul total de fibre È™i apariÈ›ia artritei reumatoide, cu o reducere semnificativă a prevalenÈ›ei artritei reumatoide în rândul persoanelor din terÈ›ila superioară de consum de fibre comparativ cu cea inferioară. În special, aportul de fibre din cereale a avut o corelaÈ›ie inversă semnificativă cu artrita reumatoidă, în timp ce legătura dintre fibrele din fructe È™i legume È™i artrita reumatoidă a rămas neconcludentă.
Studiul a evidenÈ›iat, de asemenea, o relaÈ›ie inversă semnificativă între aportul total de fibre È™i indicele dietetic inflamator, precum È™i între indicele dietetic inflamator È™i prevalenÈ›a artritei reumatoide, sugerând un rol mediator al indicelui dietetic inflamator în legătura dintre aportul de fibre È™i incidenÈ›a artritei reumatoide. Aceste descoperiri subliniază importanÈ›a unui consum adecvat de fibre în reducerea riscului de artrită reumatoidă È™i evidenÈ›iază indicele dietetic inflamator ca un factor intermediar crucial în această asociere. Cu toate acestea, abordarea prin reamintirea dietei folosită în studiu are limitările sale, inclusiv inexactitatea È™i posibilitatea raportării eronate a consumului alimentar.
sursa: News Medical
foto: Shaiith/Shutterstock.com
Data actualizare: 02-02-2024 | creare: 02-02-2024 | Vizite: 359
Bibliografie
Study uncovers significant association between cereal fiber intake and reduced rheumatoid arthritis prevalence, link: https://www.news-medical.net/news/20240201/Study-uncovers-significant-association-between-cereal-fiber-intake-and-reduced-rheumatoid-arthritis-prevalence.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Riscul de a dezvolta boli cardiovasculare poate fi redus prin consumul frecvent de avocado
- Introducerea timpurie a glutenului ar putea preveni boala celiacă
- Un nou studiu compară dimensiunile porțiilor alimentare în țările europene
- Dieta anti-inflamatoare, osteoporoza și riscul de fracturi la femei
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Poliartrita reumatoida
- Tratament pt artrita reumatoida
- Artrita reumatoida si fibromialgie?
- Patologii reimatice artrita reumatica sau nu
- Artrita reumatoida sau probleme cu coloana cervicala?
- Arterita reumatismala la 18 ani
- Artrita Reumatoida si Spina Bifida Oculta
- Artrita reumatoida