Un aport crescut de fibre din cereale a fost asociat cu prevalența redusă a artritei reumatoide

Un aport crescut de fibre din cereale a fost asociat cu prevalența redusă a artritei reumatoide

©

Autor:

Un aport crescut de fibre din cereale a fost asociat cu prevalența redusă a artritei reumatoide
Cercetătorii au explorat legătura dintre consumul de fibre alimentare È™i riscul de artrită reumatoidă, o tulburare inflamatorie care afectează articulaÈ›iile È™i reduce funcÈ›ionalitatea. Cercetările anterioare au indicat că factorii dietetici, inclusiv consumul de fibre, ar putea influenÈ›a dezvoltarea artritei reumatoide, având în vedere rolul inflamaÈ›iei în această afecÈ›iune.
Studiul a utilizat date din National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) din SUA, între 2011 È™i 2020, excluzând participanÈ›ii cu aport energetic extrem, date lipsă sau fără informaÈ›ii despre artrita reumatoidă. A fost estimat aportul mediu de fibre din alimente precum fructe, legume È™i cereale, iar starea de artrită reumatoidă a fost evaluată printr-un chestionar. De asemenea, s-a calculat scorul indicelui dietetic inflamator pentru a evalua potenÈ›ialul inflamator al dietei.

Analiza a inclus 15.114 subiecÈ›i, cu o vârstă medie de 46,37 ani, dintre care aproximativ 7% aveau artrită reumatoidă. S-a observat că subiecÈ›ii cu artrită reumatoidă aveau un aport mediu de fibre mai scăzut comparativ cu cei fără artrită reumatoidă È™i erau mai predispuÈ™i să fie de sex feminin, mai în vârstă, cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare È™i cu niveluri mai scăzute de educaÈ›ie È™i venit. AceÈ™tia erau, de asemenea, mai predispuÈ™i să fumeze, să consume alcool È™i să aibă un nivel scăzut de activitate fizică.

Rezultatele au indicat o asociere inversă între aportul total de fibre È™i apariÈ›ia artritei reumatoide, cu o reducere semnificativă a prevalenÈ›ei artritei reumatoide în rândul persoanelor din terÈ›ila superioară de consum de fibre comparativ cu cea inferioară. În special, aportul de fibre din cereale a avut o corelaÈ›ie inversă semnificativă cu artrita reumatoidă, în timp ce legătura dintre fibrele din fructe È™i legume È™i artrita reumatoidă a rămas neconcludentă.

Studiul a evidenÈ›iat, de asemenea, o relaÈ›ie inversă semnificativă între aportul total de fibre È™i indicele dietetic inflamator, precum È™i între indicele dietetic inflamator È™i prevalenÈ›a artritei reumatoide, sugerând un rol mediator al indicelui dietetic inflamator în legătura dintre aportul de fibre È™i incidenÈ›a artritei reumatoide. Aceste descoperiri subliniază importanÈ›a unui consum adecvat de fibre în reducerea riscului de artrită reumatoidă È™i evidenÈ›iază indicele dietetic inflamator ca un factor intermediar crucial în această asociere. Cu toate acestea, abordarea prin reamintirea dietei folosită în studiu are limitările sale, inclusiv inexactitatea È™i posibilitatea raportării eronate a consumului alimentar.

sursa: News Medical
foto: Shaiith/Shutterstock.com

Data actualizare: 02-02-2024 | creare: 02-02-2024 | Vizite: 314
Bibliografie
Study uncovers significant association between cereal fiber intake and reduced rheumatoid arthritis prevalence, link: https://www.news-medical.net/news/20240201/Study-uncovers-significant-association-between-cereal-fiber-intake-and-reduced-rheumatoid-arthritis-prevalence.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre È™i îmbătrânirea sănătoasă
  • Glucocorticoizii cresc riscul pentru diabet zaharat la pacienÈ›ii cu artrită reumatoidă
  • Stimularea nervului vag poate ameliora simptomele poliartritei reumatoide
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum