Un aport crescut de fibre din cereale a fost asociat cu prevalența redusă a artritei reumatoide

©

Autor:

Un aport crescut de fibre din cereale a fost asociat cu prevalența redusă a artritei reumatoide
Cercetătorii au explorat legătura dintre consumul de fibre alimentare și riscul de artrită reumatoidă, o tulburare inflamatorie care afectează articulațiile și reduce funcționalitatea. Cercetările anterioare au indicat că factorii dietetici, inclusiv consumul de fibre, ar putea influența dezvoltarea artritei reumatoide, având în vedere rolul inflamației în această afecțiune.
Studiul a utilizat date din National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) din SUA, între 2011 și 2020, excluzând participanții cu aport energetic extrem, date lipsă sau fără informații despre artrita reumatoidă. A fost estimat aportul mediu de fibre din alimente precum fructe, legume și cereale, iar starea de artrită reumatoidă a fost evaluată printr-un chestionar. De asemenea, s-a calculat scorul indicelui dietetic inflamator pentru a evalua potențialul inflamator al dietei.

Analiza a inclus 15.114 subiecți, cu o vârstă medie de 46,37 ani, dintre care aproximativ 7% aveau artrită reumatoidă. S-a observat că subiecții cu artrită reumatoidă aveau un aport mediu de fibre mai scăzut comparativ cu cei fără artrită reumatoidă și erau mai predispuși să fie de sex feminin, mai în vârstă, cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare și cu niveluri mai scăzute de educație și venit. Aceștia erau, de asemenea, mai predispuși să fumeze, să consume alcool și să aibă un nivel scăzut de activitate fizică.

Rezultatele au indicat o asociere inversă între aportul total de fibre și apariția artritei reumatoide, cu o reducere semnificativă a prevalenței artritei reumatoide în rândul persoanelor din terțila superioară de consum de fibre comparativ cu cea inferioară. În special, aportul de fibre din cereale a avut o corelație inversă semnificativă cu artrita reumatoidă, în timp ce legătura dintre fibrele din fructe și legume și artrita reumatoidă a rămas neconcludentă.

Studiul a evidențiat, de asemenea, o relație inversă semnificativă între aportul total de fibre și indicele dietetic inflamator, precum și între indicele dietetic inflamator și prevalența artritei reumatoide, sugerând un rol mediator al indicelui dietetic inflamator în legătura dintre aportul de fibre și incidența artritei reumatoide. Aceste descoperiri subliniază importanța unui consum adecvat de fibre în reducerea riscului de artrită reumatoidă și evidențiază indicele dietetic inflamator ca un factor intermediar crucial în această asociere. Cu toate acestea, abordarea prin reamintirea dietei folosită în studiu are limitările sale, inclusiv inexactitatea și posibilitatea raportării eronate a consumului alimentar.

sursa: News Medical
foto: Shaiith/Shutterstock.com

Data actualizare: 02-02-2024 | creare: 02-02-2024 | Vizite: 361
Bibliografie
Study uncovers significant association between cereal fiber intake and reduced rheumatoid arthritis prevalence, link: https://www.news-medical.net/news/20240201/Study-uncovers-significant-association-between-cereal-fiber-intake-and-reduced-rheumatoid-arthritis-prevalence.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
  • Glucocorticoizii cresc riscul pentru diabet zaharat la pacienții cu artrită reumatoidă
  • Stimularea nervului vag poate ameliora simptomele poliartritei reumatoide
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum